kultura

Na Ptuju ustvarjalnost mladih Romov iz Krškega

3.8.2012 | 12:25 | M. M., STA

Na aprilski predstavitvi projekta v Krškem sta sodelovali tudi pobudnici in ustanoviteljici novega društva za medkulturni dialog Mosto, Nataša Brajdič Slivšek (desno) in Šarenka Hudorovac. (Foto: A. K., arhiv DL)

Na aprilski predstavitvi projekta v Krškem sta sodelovali tudi pobudnici in ustanoviteljici novega društva za medkulturni dialog Mosto, Nataša Brajdič Slivšek (desno) in Šarenka Hudorovac. (Foto: A. K., arhiv DL)

Ptuj, Krško - Na dvorišču Centra interesnih dejavnosti na Ptuju bo drevi predstavitev ustvarjalnosti mladih Romov, udeležencev projekta Promotorji medkulturnega dialoga. Predstavili se bodo s svojimi kratkimi filmi, nastopile pa bodo tudi plesalke, ki so obiskovale delavnice romskega plesa.

Predstavitev na Ptuju bo potekala v sklopu filmskih večerov, ki spremljajo delavnico dokumentarnega filma - Mednarodni filmski kampus, ki je del mrežnega projekta EPK Maribor 2012.

Projekt Promotorji medkulturnega dialoga od sredine lanskega leta izvaja Društvo zaveznikov mehkega pristanka iz Krškega, sofinancira pa ga EU. Kot so povedali aprila letos na predstavitveni novinarski konferenci, se je v usposabljanje do takrat vključilo več kot 20 tamkajšnjih Romov.

Proces neformalnega učenja predstavnikov romske manjšine po besedah predstavnika društva DZMP Toma Gomizlja poteka skozi serijo delavnic usposabljanja, individualnega praktičnega dela in spoznavanja primerov dobrih praks. Na ta način želijo v društvu udeležence projekta izobraziti za delo na področjih vodenja kulturnih projektov, promotorstva medkulturnega dialoga ter dokumentiranja bogate, a po mnenju Gomizlja pogosto prezrte kulturne dediščine Romov iz Krškega in okolice, med katero sodi tudi "romski" ples.

"Poleg dviga tehničnih kompetenc ocenjujemo, da bodo udeleženci skozi usposabljanja za organizacijo razstav, predstav, projekcij, kampanj in promocijo izboljšali svoje komunikacijske veščine ter funkcionalno in računalniško pismenost. Javno nastopanje bo večalo samozavest udeležencev in čvrstilo njihove sposobnosti javnega izražanja, kar zagotovo povečuje tudi njihove zaposlitvene možnosti," je pojasnil koordinator krškega DZMP.

Romi naj bi tako ob koncu usposabljanja postali promotorji medkulturnega dialoga.

"Ker kot pripadniki manjšine Romi nenehno prehajajo iz ene v drugo kulturo in ker je sposobnost prilagoditve pogosto strategija družbenega preživetja, so udeleženci usposabljanja za to nalogo še posebej primerni. So senzibilni opazovalci z močnimi življenjskimi izkušnjami, ki ob ustreznem usposabljanju lahko postanejo argumentirani kritiki in predlagatelji inovativnih rešitev za učinkovitejše sobivanje," je še povedal Gomizelj.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava