gospodarstvo

Na Grmu danes na široko o energetiki v kmetijstvu

9.1.2013 | 16:30 | B. Dušič Gornik

Povezovalec in organizator konference dr. Jože Podgoršek (desno) in Gorazd Marinček. (Foto: BDG)

Povezovalec in organizator konference dr. Jože Podgoršek (desno) in Gorazd Marinček. (Foto: BDG)

Sevno, Novo mesto - Danes ob 9. uri dopoldne se je v veliki predavalnici Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma na Sevnem začela celodnevna konferenca z naslovom Energetika v kmetijstvu. Številni predavatelji so poskušali povezanost in soodvisnost podeželja in kmetijstva ter energetike osvetliti iz različnih zornih kotov. 

Kot je opozoril organizator konference, Razvojno-raziskovalni inštitut, ki deluje v okviru centra Grm, energetika danes pomembno vpliva na celotno učinkovitost in usmerjenost gospodarstva. Energetska učinkovitost in vključevanje obnovljivih virov energije oz. njihova proizvodnja postajata zaradi tega vse hitreje razvijajoče se področje kmetijskega in njemu sorodnih sektorjev.

Dr. Franc Pohleven iz Biotehniške fakultete: Ali je les smiselno samo kuriti? (Foto: BDG)

Dr. Franc Pohleven iz Biotehniške fakultete: Ali je les smiselno samo kuriti? (Foto: BDG)

K sodelovanju so pritegnili strokovnjake, ki se s tem področjem ukvarjajo na razvojni, implementacijski in tudi upravni ravni, v preddverju dvorane pa so postavili še razstavo rezultatov več projektov in tehnično-tehnoloških novosti s področja učinkovite rabe energije.

Ob otvoritvi konference so udeležence, med katerimi je bilo največ mladih, ki se šolajo na tem centru, pozdravili direktor Grma Tone Hrovat, novomeški župan Alojz Muhič in predsednik društva ProSilva Slovenija Tone Lesnik.

V dopoldanskem času je stanje v slovenski energetiki predstavila Alenka Domjan iz Javne agencije RS za energijo, o možnostih za izrabo obnovljivih virov energije (OVE) na podeželju je govoril Gorazd Marinček iz Slovenskega e-foruma, na široke pomene gozda je na učinkovit način spomnil Jože Prah iz Zavoda za gozdove Slovenije, nato pa se je dr. Franc Pohleven iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani spraševal, koliko je les smiselno kuriti.

Sledile so predstavitve ponudbe sodobnih peči na les, celovitih energetskih rešitev za dom, priložnostih za uporabo bioplina, pridobivanja in uporabo rastlinskega olja, o mehaniziranem zbiranju klasincev in njihovi energetski izrabi, o koriščenju fotovoltaike in o obvladovanju požarnih tveganj pri sončnih elektrarnah.

Sledila je prestavitev podpor električni energiji, proizvedeni iz obnovljivih virov energije in v soproizvodnji električne energije ter toplote, za katero je poskrbela že omenjena Alenka Domjan.

V popoldanskem delu bo beseda tekla še o postopku priključitve elektrarne na distribucijsko omrežje električne energije, o pomenu lesa in energetske samooskrbe v občini Šentrupert, o tem, kako z manj energije ustvariti več, kako ogrevajo na lesne sekance v podjetju Gozdno gospodarstvo Novo mesto, kako je s porabo energije na južnokoroški prašičerejski kmetiji in kako so se lotili energetske sanacije v centru Grm Novo mesto.

‹ nazaj

Galerija (8)

ENERGIJA01
ENERGIJA02
ENERGIJA03
ENERGIJA05
ENERGIJA07
ENERGIJA08
ENERGIJA11
ENERGIJA_00

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava