bela krajina

Jutri 1. ekopraznik pred šolo

28.5.2013 | 11:30 | M. M.

Utrinek s tretjega ekopraznika, ki je prejšnji teden potekal v Brežicah. (Foto: M.L., arhiv DL)

Utrinek s tretjega ekopraznika, ki je prejšnji teden potekal v Brežicah. (Foto: M.L., arhiv DL)

Jutri 1. ekopraznik pred šolo

Črnomelj - Združenja za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele Krajine jutri v Črnomlju prireja 1. ekopraznik. Potekal bo od 10. do 16. ure na parkirišču tamkajšnje OŠ Loka.

Kot so sporočili iz združenja, se bodo s svojo ponudbo predstavile naslednje ekološke kmetije: turistična ekološka kmetija Čemas Metka iz Zilj, ekološka kmetija Burgar iz Suhorja pri Vinici, Totter iz Gribelj, Čemas-pri Peričinih iz Zilj, Zupančič iz Jelševnika, Fras iz Ankarana, Biodinamična kmetija Černec iz Zilj, Eko čebelarstvo Pavlin iz Semiča in Zveza Biodar, ki bo predstavila, kako poteka kontrola na ekološki kmetiji.

Obiskovalci bodo lahko izbrali med sezonsko zelenjavo, suhim sadjem in sokovi, kisom, marmeladami, ekološkim vinom, kozjim sirom in izdelki iz kozjega mleka.

Na voljo bodo tudi različne vrste moke, žita v zrnu, pecivo, suhomesnati izdelki, namazi, sveža zelišča v olju, testenine, med in medeni izdelki, zeliščni čaji, vzglavniki, polnjeni s pirinimi luščinami, olivno olje in še marsikaj ekološko izdelanega in pridelanega.

Posebej se bo na ekoprazniku predstavila tudi gostiteljica OŠ Loka Črnomelj. Otvoritev s pozdravnima govoroma predstavnika Združenja in županje Mojce Čemas Stjepanovič bo ob 10. uri.

Srečanje s potrošniki, skupinami potrošnikov in kmetovalci

Kot omenjeno, Zveza Biodar jutri vabi na akcijo programa Bio užitek »Srečanje s potrošniki, skupinami potrošnikov in kmetovalci«, in sicer ob 10. uri pred OŠ Loka, nato na ekološki kmetiji Rihard Zupančič (Jelševnik 8b).

Z omenjeno akcijo v okviru projekta Bio užitek želijo predstaviti različne možnosti in načine prodaje nadzorovanih ekoloških izdelkov in hrane.

»Imeli boste priložnost spoznati način nadzorovanja, sledljivosti in označevanja v ekološkem kmetijstvu. Predstavili vam bomo tržne in proizvodne možnosti v ekološkem kmetijstvu ter seznanili z značilnostmi proizvodne metode ekološkega kmetijstva in označevanja ekoloških proizvodov. Med drugim vam bomo predstavili dostavo zabojčkov na dom ter partnersko kmetovanje, ki se v EU in zadnje čase tudi pri nas, nezadržno širijo, saj v izmenjavo ekoloških dobrin uvajajo socialno komponento, prav tako pa tudi druge sodobne in alternativne načine izmenjave ter trženja ekološko pridelane hrane. Na akciji boste najprej spremljali kontrolorja za ekološko kmetijstvo med opravljanjem kontrole za certifikacijo prodajnega mesta - tržnice in nato ekološke kmetije Rihard Zupančič,« so zapisali v vabilu, ki velja tako za kmete kot za potrošnike.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava