kultura

FOTO: Naivna umetnost Kovačice

25.10.2013 | 10:05 | J. A.

Razstavo je odprl mirnski župan Dušan Skerbiš. (Foto: J. A.)

Razstavo je odprl mirnski župan Dušan Skerbiš. (Foto: J. A.)

Foto: J. A.

Foto: J. A.

Ena od točk trebanjske glasbene šole. (Foto: J. A.)

Ena od točk trebanjske glasbene šole. (Foto: J. A.)

Trebnje - V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje so sinoči odprli slikovito razstavo Naivna umetnost Kovačice. Gre za več kot 50 del, ki jih je ustvarilo 23 slikarjev slovaške manjšine v Kovačici v Srbiji. Razstava bo na ogled do 9. februarja 2014.

Razstava oživlja podobe preteklosti, ko je bil vsakdanjik vezan na zemljo in se je življenje vrtelo okoli kmečkih opravil. Ne samo sejanje in pobiranje pridelkov, Martin Jonaš, Martin Paluška, Zuzana Halupova, Jan Knjazovic in drugi gledalca popeljejo na romantično potovanje med svate, zimske radosti in vožnje s kočijo. Njihovi nasledniki vsakdanjik prepletejo s pravljičnostjo in ga ponesejo na drevesne hišice ter med ogromne buče.

Otvoritev je bila prijetno druženje treh narodov, saj so zbrane nagovorili: Marian Zahora s slovaškega veleposlaništva v Sloveniji, direktorica Galerije naivne umetnosti Kovačica Marija Raspir, predstavnica občine Kovačica Jarmila Ćendić, direktorica CIK Trebnje Patricija Pavlič, trebanjski župan Alojzij Kastelic in mirnski župan Dušan Skerbiš, ki je razstavo tudi odprl.

Tam so bili tudi Katarina Tomić s srbskega veleposlaništva v Sloveniji, slikar iz Kovačice Pavel Hajko, župan Anton Maver iz občine Mokronog-Trebelno, trebanjska podžupanja Nada Pepelnak in direktor trebanjske občinske uprave Janez Pirc.

Kot je pojasnila Pavličeva, z Galerijo naivne umetnosti Kovačica sodelujejo že štirideset let, na to razstavo pa so se pripravljali zadnji dve leti. Pri njeni pripravi so moči strnili: Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, Galerija naivne umetnosti Kovačica, Kulturno društvo Mihajlo Pupin Ljubljana in slovaško veleposlaništvo v Sloveniji.

Vrhunski glasbeni program je na otvoritvi prispevala Glasbena šola Trebnje.

‹ nazaj

Galerija (23)

kovacica001
kovacica002
kovacica003
kovacica007
kovacica010
Patricija Pavlič
Alojzij Kastelic
kovacica013
Marian Zahora
kovacica018
kovacica020
kovacica021
Marija Raspir
Jarmila Ćendić in Pavel Hajko
kovacica029
kovacica033
kovacica034
kovacica039
Dušan Skerbiš
kovacica043
kovacica048
kovacica052
kovacica055

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava