gospodarstvo

Kako ravnati z odsluženim avtomobilom? - ODPADE

14.11.2013 | 09:55 | BDG/STA

Kje končajo odsluženi avtomobili, ki niso oddani v uradno recikliranje? (Foto: BDG)

Kje končajo odsluženi avtomobili, ki niso oddani v uradno recikliranje? (Foto: BDG)

Novo mesto - Družba Ekomobil iz Velenja ta teden izvaja po slovenskih mestih akcijo osveščanja o pravilnem ravnanju z izrabljenimi motornimi vozili. V Sloveniji se namreč reciklira le deset odstotkov od okoli 60.000 izrabljenih vozil, pa čeprav je to za zadnjega lastnika brezplačno. Preostala "poniknejo", vključno z nevarnimi snovmi.

dodano ob 11.20 - Organizator dogodka je pravkar sporočil, da zaradi jutrišnje napovedi deževnega vremena predstavitev v Novem mestu odpade.

V Novem mestu v petek

Akcijo so začeli v ponedeljek v Kranju, jo nadaljevali v torek  na tržnici BTC v Ljubljani, dan pozneje na Trgu svobode v Mariboru, danes pa v bližini mestne tržnice v Kopru. V petek bo predstavitev med 10. in 12. uro na Novem trgu v Novem mestu, sledila pa bo še sobotna akcija na Prešernovi ulici v Celju.

Družba Ekomobil je v Sloveniji pooblaščena za zbiranje in oddajo izrabljenih motornih vozil v obdelavo. Ta je mogoče brezplačno oddati v razgradnjo na 47 zbiralnih mestih, tam prejeto potrdilo pa lastniku služi kot osnovni dokument za odjavo vozila iz prometa.

A kot poroča STA, na okoljskem ministrstvu ocenjujejo, da naj bi od 50.000 do 60.000 izrabljenih vozil, kolikor jih letno nastane v Sloveniji, le dobrih deset odstotkov prevzeli izvajalci javne službe. Veliko večino naj bi se jih namreč razgradilo v okviru sivega trga na nenadzorovan način ali pa prodalo izven EU, so za STA sporočili iz Ekomobila.

Kje končajo neoddani avtomobili?

Izrabljeno motorno vozilo je nerabno ali zavrženo motorno vozilo, ki se mu je življenjska doba iztekla in je postalo odpadek. Ker je v sestavnih delih vozila več vrst materialov in snovi, ki po razgradnji postanejo nevarni odpadek, se kompletno izrabljeno vozilo do odvzema vseh nevarnih snovi uvršča med nevarne odpadke, opozarjajo v Ekomobilu. Sprašujejo se, kje v Sloveniji ti odpadki končajo, če niso oddani v razgradnjo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava