dolenjska

Mirageu desetkrat nižja odškodnina

5.12.2013 | 12:40 | STA

Lastnik podjetja Mirage, Novomeščan Robert Rotar, se bo morali kot kaže zadovoljiti s precej nižjo odškodnino. Dodati pa velja, da Mirage pričakuje tudi razsodbo v odškodninski tožbi proti državi zaradi prekinitve izdelovanja potnih listov. (Foto: T.J.G., arhiv DL)

Lastnik podjetja Mirage, Novomeščan Robert Rotar, se bo morali kot kaže zadovoljiti s precej nižjo odškodnino. Dodati pa velja, da Mirage pričakuje tudi razsodbo v odškodninski tožbi proti državi zaradi prekinitve izdelovanja potnih listov. (Foto: T.J.G., arhiv DL)

Ljubljana/Novo mesto - Državno pravobranilstvo je prejelo sodbo vrhovnega sodišča v zadevi Mirage, ki je reviziji zoper sodbo višjega sodišča delno ugodilo. Tako bo država morala podjetju plačati nekaj več kot 730.000 evrov in ne 8,4 milijona evrov odškodnine, kot je odločilo višje sodišče v tožbi Miraga zaradi enostranske prekinitve posla za registracijske nalepke.

Kot so zapisali na državnem pravobranilstvu, je vrhovno sodišče sodbo drugostopenjskega sodišča spremenilo tako, da je država družbi Mirage zaradi razdrtja pogodbe namesto nekaj več kot 4,6 milijona evrov, z zamudnimi obrestmi 8,4 milijona evrov izgubljenega dobička, dolžna plačati dobrih 405.000 evrov, z zamudnimi obrestmi pa nekaj več kot 730.000 evrov.

Vrhovno sodišče je pri odločanju o reviziji kot ključne upoštevalo argumente državnega pravobranilstva, ki jih je to vseskozi, tudi v reviziji, zatrjevalo. Uspeh državnega pravobranilstva v pravdi je tako skoraj 90 odstoten, poleg tega pa mora družba Mirage državi plačati tudi pravdne stroške celotnega postopka v višini dobrih osem tisoč evrov, so še zapisali.

Ministrstvo za notranje zadeve je novembra 2001 s podjetjema Cetis in Mirage sklenilo petletno pogodbo o oblikovanju, izdelavi in dobavi registracijskih nalepk za motorna vozila. Aprila 2005 pa je bila nato objavljena novela zakona o varnosti cestnega prometa, ki je te nalepke ukinila.

Pogodbeni stranki Cetis in Mirage na sporazumno razvezo pogodbe nista pristali, zato je ministrstvo sklenjeno pogodbo odpovedalo enostransko. Mirage se je nato odločil za tožbo proti državi, višje sodišče pa je letos spomladi odločilo, da mora država Mirageu plačati 8,3 milijona evrov. Državno pravobranilstvo pa je nato na vrhovno sodišče vložilo revizijo na sodbo višjega sodišča.

Virant zadovoljen

Minister za notranje zadeve Gregor Virant pozdravlja sodbo vrhovnega sodišča v zadevi Mirage, ki je delno ugodilo državni reviziji. Kot je poudaril za STA, je zmaga pomembna tako za državne finance kot za zatiranje korupcije. Ostaja namreč vtis, da so bile nalepke z zakonom uvedene zgolj zato, da bi nekdo dobro zaslužil, je dodal.

Ministra Viranta tako veseli, da se je odločitev za vložitev revizije izkazala za pravilno, saj so državi privarčevali več kot sedem milijonov evrov.

Na ministrstvu za notranje zadeve so bili vseskozi prepričani, da je revizija utemeljena. Današnja sodba je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, potrdila argumente, ki jih je Virant predstavil junija letos ob vložitvi revizije. Takrat je ocenil, da bi težko govorili o izgubljenem dobičku, ker je nalepke ukinil zakon, zato da podjetju Mirage odškodnina ne pripada.

Glavni argument revizije je bil, da pogodba podjetja Mirage z državo ni jamčila točno določene količine nalepk, ki bi se prodale vsako leto. Tudi če tedanji notranji minister Dragutin Mate ne bi razdrl pogodbe, Mirage ne bi mogel več prodajati nalepk za vetrobransko steklo, ker je nalepke ukinil zakon, so še pojasnili na ministrstvu.

‹ nazaj

Komentarji (4)

5.12.2013Ocenitina 
Ta človek je pa res vedno pošteno garal, bil je vedno poštenjak, in mi je žal da bo dobil samo drobiž, le kako bo pa v bodoče lahko živel. Če boste kaj zbirali zanj bom pomagala
5.12.2013Ocenibutec&butec 
Rad imam socialne duše...
5.12.2013Ocenipartizan 
ubožec,kje se zbira hrana in potrebščine zanj,pa če nima strehe nad glavo je v žabjaku še placa.....pa tud dnarja za začetek bo dobil....
6.12.2013Oceniflegmatik 
Tale gospod se pa sploh ne sekira. Zadeva ga očitno zelo zabava. Kapnilo bo nekaj, pa kolkor bo pač. Nekaj bo in to je to.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava