kronika

Očitki o koruptivnosti so Kastelica stali 500 evrov

19.2.2014 | 09:20 | STA

Trebanjski župan Alojzi Kastelic se je sodnemu postopku tokrat izognil. (Foto: M. Ž, arhiv DL.si)

Trebanjski župan Alojzi Kastelic se je sodnemu postopku tokrat izognil. (Foto: M. Ž, arhiv DL.si)

Trebnje - Župan Trebnjega Alojzij Kastelic si je z izjavo, v kateri je protikorupcijsko komisijo obtožil koruptivnosti, nakopal kazensko ovadbo. Da bi se izognil sodnemu postopku, se je s tožilstvom dogovoril za odloženi pregon in skladno z njim društvu Beli obroč nakazal 500 evrov, poroča Delo.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je septembra 2012 obvestila javnost, da je Kastelic ravnal koruptivno, ko je kot primernega kandidata, ne da bi o tem odločal občinski svet in pred tem tudi pristojna občinska komisija, kar samega sebe imenoval za člana senata za reševanje pritožb zoper novomeške policiste. Takrat je že bil v kazenskem postopku in junija tega leta je bil pravnomočno obsojen zaradi zlorabe uradnega položaja na pogojno zaporno kazen (zoper njega je bilo vloženih več kazenskih ovadb, doslej ima dve obsodbi zaradi zlorabe uradnega položaja).

V izjavi za Delo je 25. septembra 2012 protikorupcijsko komisijo obtožil koruptivnosti, zaradi česar so ga ovadili zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Na komisiji so takrat pojasnili, da bodo uveljavili kazenskopravno varstvo ugleda in dobrega imena komisije kot samostojnega in neodvisnega državnega organa ter da ima vsakdo pravico braniti svoje interese in tudi pravico do svobode izražanja, a je pri tem neutemeljeno napadati in izrekati žaljive obdolžitve na račun državnega organa.

Kastelic se je za tem odzval na vabilo na postopek za odložitev kazenskega pregona. Skladno z zakonom o kazenskem postopku sme državni tožilec s soglasjem oškodovanca odložiti kazenski pregon za kaznivo dejanje, za katero je predpisana denarna kazen ali zapor do treh let in še za nekatera druga določena kazniva dejanja, če je osumljenec pripravljen ravnati po navodilih državnega tožilca in izpolniti določene naloge, s katerimi se zmanjšajo ali odpravijo škodljive posledice kaznivega dejanja.

Županu Trebnjega so naložili plačilo prispevka v korist javne ustanove ali v dobrodelne namene oziroma v sklad za povračilo škode žrtvam kaznivih dejanj. Na Komisiji za preprečevanje korupcije so za Delo pojasnili, da je bil septembra lani zoper Kastelica izdan sklep za plačilo denarnega zneska in Kastelic je društvu za pomoč žrtvam kaznivih dejanj Beli obroč vplačal 500 evrov.

‹ nazaj

Komentarji (25)

19.2.2014Ocenioseba 
TREBANJSKI CAJTNG bi se moral imenovati CATNG ALOJZIJA KASTELICA ker je posvećen le njemu. Ti Smuki mi gredo pa že na živce.
19.2.2014OceniKragulj 
VRANE KRAKAJO in KRAKAJO, Lojze pa še naprej liže naše sadove! Alojziju res vsi od kraja delamo reklamo za naslednje volitve, ko objavljamo komentarje o njegovih grehih, barabijah in seveda lopovščinah. Več barabij naredi - več je v medijih! Možakar se namreč obnaša kot, da še naprej vodi svojo trgovino. Vse je njegovo in za vse ON določa ceno! In kakršni smo Trebanjci - nas lahko vsak Lolek nateguje kakor ga je volja. Tudi barabin in pokvarjenec Alojzi Kastelic, čeravno vi Trebanj'c, saj ima bivališčev občini Mirna.
19.2.2014Oceniobčan 
oseba: a si živčen ker vaš obsojenc zgublja na vseh področjih? škoda da tlačiš zemljo teslo
19.2.2014OceniWiki 
oseba Kastelic krade tebe pa Smuki in Cajtng motijo :) Da nisi ti malo moten??
19.2.2014OceniGolob 
Kolkokrat je pa bil tale vaš veležupan že usekan po glavi? Saj se stalno sprehaja po sodiščih in tožilstvu. Prav vam je v Trebnjem, kva ste pa izvolili tacga neotesanca
19.2.2014OceniObcan 
oseba, po tvoje je tažava v tistemu, ki o barabijah piše in ne tisti, ki jih izvaja? No, potem pa ni čudno da je v naših krajih tako, kot je....
19.2.2014Ocenikoskruha 
@oseba: Ljudje imajo pravico biti obveščeni in to počne Cajtng v Trebnjem, pa tudi DL. Ni potrebno polivanje gnojnice po nekom, ki je povedal resnico, se vam ne zdi, da je bolj nujno vrsto vpršanj nasloviti kršilcu, glede na funkcijo na katero je bil izvoljen.
19.2.2014OceniPuntar 
oseba - hmm tebe torej motijo oz po tvoje ti gredo na živce tisti katerim je mar za Trebnje in tisti ki širijo resnico o tistih ki lažejo, zavajajo se sprenevedajo in dokazano pobirajo denar za lastno rit iz škrinje v katero vsi Trebanjci plačujemo? Predlagam ti da šeenkrat premisliš o prioritetah v življenju če ti je tako blizu laž in "kraja".
19.2.2014OceniBorisZupan 
Kastelica bo slej kot prej nekaj doletelo. Jaz se ne bi obremenjeval z njim, kajti za vsako rit raste palica in tudi za njegovo bo slej kot prej zrasla. Če ne pravna pa zdravstvena.
19.2.2014Ocenitit 
Mnogo premejhna kazen. Še za prekršek sem več plačal.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava