posavje

Na območju Krškega raziskava o industrijski dediščini

5.4.2014 | 12:00 | STA

Razglednica Vidma z novo Celulozo okoli leta 1940. Hrani Valvasorjeva knjižnica Krško.

Razglednica Vidma z novo Celulozo okoli leta 1940. Hrani Valvasorjeva knjižnica Krško.

Krško - V Krškem in njegovi okolici konec tedna poteka terenska raziskava o tamkajšnji in posavski industrijski dediščini. Raziskavo Krško - živeti ob industriji sta sooblikovala oddelek etnologije in kulturne antropologije Filozofske fakultete v Ljubljani ter Mestni muzej Krško. Študenti so na terenu do nedelje.

Iz Mestnega muzeja Krško so sporočili, da bodo študenti opravili pogovore in zbirali različno gradivo, kot so fotografije, dopisnice, pisma, diplome, spomini in anekdote. Z anonimnimi intervjuji bodo iskali podatke o življenju ob industriji in zaradi nje, zbrano gradivo in njegova obravnava pa jim bo omogočila nadaljnje preučevanje območne industrijske dediščine.

V muzeju pozivajo vse, ki bi bili pripravljeni kako drugače posredovati svoje znanje in gradivo, da jih pokličejo ali obiščejo.

Polpreteklo zgodovino Krškega, ki je svoje tržne pravice dobilo leta 1391 in mestne leta 1477, je zaznamoval intenziven industrijski razvoj, v mestu pa se še danes prepletajo energetika, papirna industrija in številne druge dejavnosti s področij turizma, podjetništva in obrti.

Okolje krške občine je tudi energetski bazen, v katerem delujejo Nuklearna elektrarna Krško, družba Gen energija, Termoelektrarna Brestanica in Fakulteta za energetiko.

‹ nazaj

Komentarji (2)

18.4.2014Oceniidustrijska dediščina 
Če pišete o mestnih pravicah Krškega, potem ne pišite o Krški industrijski dediščini. Ker tisto Krško nima nobene industrije. Vsa industrija spada pod nekdanjo videmsko občino (pod Štajersko!) in pod nekdanjo leskovško občino.
18.4.2014OceniMaca 
Hja, kako hitro gre v pozabo, da je KRško na desni strani in Videm na levi. Hja, a je spet Černelč Krošljeva zraven?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava