V Žužemberku pogrešajo poročila nadzornikov

11.4.2014 | 09:15

Na sejo je prišel vodja skupne medobčinske uprave Marjan Menger. (Foto: J.A.)

Na sejo je prišel vodja skupne medobčinske uprave Marjan Menger. (Foto: J.A.)

Svetniki so med drugim izrekli pozitivno mnenje obema kandidatoma za ravnatelja OŠ Prevole Damirju Markoviću in Mariji Breceljnik (srednja na fotografiji), pri čemer so dodali, da dajejo prednost dosedanji ravnateljici Breceljnikovi, ki se je že dokazala s svojo predanostjo. (Foto: J. A.)

Svetniki so med drugim izrekli pozitivno mnenje obema kandidatoma za ravnatelja OŠ Prevole Damirju Markoviću in Mariji Breceljnik (srednja na fotografiji), pri čemer so dodali, da dajejo prednost dosedanji ravnateljici Breceljnikovi, ki se je že dokazala s svojo predanostjo. (Foto: J. A.)

V sejni sobi je bilo spet veliko občanov. (Foto: J. A.)

V sejni sobi je bilo spet veliko občanov. (Foto: J. A.)

Žužemberk - Na včerajšnji seji žužemberškega občinskega sveta so svetniki med drugim obravnavali poročilo Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Straža in Žužemberk, tam je bil tudi vodja skupne občinske uprave Marjan Menger.

Precej besed je bilo namenjenih meritvam hitrosti, ki jih v Žužemberku ta služba sicer ne opravlja, je pa precej Suhokranjcev na radar naletelo v sosednjih občinah Dolenjske Toplice in Straža. Menger je pojasnil, da radar postavijo na lokacijah, ki so s stališča prometne varnosti najbolj problematične, nikakor pa razlog zanje ni pisanje kazni.

"Ugotovili smo, da se je število prekrškov na teh mestih zmanjšalo, zmanjšala se je tudi povprečna hitrost vozil," je povedal Menger, ki je pojasnil, da njihova služba preveri vse prijave, ki jih dobijo, tudi anonimne, na koncu pa je izpostavil, da so samostojni in neodvisni ter da na njihove odločitve župani ne morejo vplivati.

Jožeta Zupančiča je zanimalo, koliko ta služba stane, in kakšne plače imata inšpektor in redarka. Menger je povedal, da je skupni letni strošek medobčinske uprave dobrih 78 tisoč evrov, on dobiva plačo za 40. plačni razred, redarka pa za 25., dodal je še, da je letni strošek žužemberške občine okoli tisoč evrov, čeprav naj bi po delilnem ključu prispevala okoli 21 tisočakov, ostalo namreč dobijo iz državnega proračuna, ki sofinancira delovanje skupnih občinskih uprav, in od glob.

Iz poročila skupne občinske uprave je razbrati, da je v Žužemberku največ kršitev s področja parkiranja na Grajskem trgu in v Jurčičevi ulici, najpogostejši kršitvi sta parkiranje na prostorih za invalide in na prehodu za pešce oz. na pločniku. Največ opozoril so izrekli zaradi onesnaževanja cest.

Svetniki so včeraj potrdili tudi zaključni račun za lansko leto in prvi rebalans v letošnjem, ki je bil potreben predvsem zaradi projekta Suhokranjski vodovod, ki trenutno še čaka na odločbo ministrstva, a občine, ki sodelujejo v njem, morajo imeti zagotovljen denar za njegovo izvajanje.

V lanskem letu je imela občina Žužemberk 4,6 milijona evrov prihodkov in 4,2 milijona evrov odhodkov, v rebalansu pa predvidevajo 10,7 milijona evrov prihodkov in 11,6 milijona evrov odhodkov, razliko naj bi pokrili z zadolževanjem.

Opozicijski svetniki so ob tem opozarjali predvsem na to, da je proračun napihnjen in nerealen, ob zaključnem računu pa so pogrešali poročilo nadzornega odbora, za katerega so ocenili, da svojega dela ne opravlja dobro. Ta naj bi o svojih nadzorih občinskemu svetu poročal dvakrat letno, oni pa so od njega v tem mandatu dobili samo eno kratko poročilo, to je bilo lani.

"Nadzorni odbor se sam odloči, ali bo obravnaval zaključni račun ali ne, je samostojen organ, na katerega mi ne moremo vplivati, to so mi potrdili tudi na pristojnem ministrstvu," je odgovoril župan Franc Škufca.

J. A.

Galerija

Komentarji (43)

12.4.2014Oceniluc 
Če bi se namesto občinski svet imenovali Društvo ljubiteljev suhokranjskih oslov, bi morali za preteklo leto na zboru članov društva obvezno sprejeti poročilo nadzornega odbora. Ja, v tej naši krajni pa čas, denar in vse ostalo res tečeta drugače. Popolnoma drugače.
12.4.2014OceniBrane 
Če to misliš na opozicijo, se strinjam steboj Luc.
13.4.2014Oceniluc 
Ne, ne, opozicija je vztrajala, da bi morali obravnavati poročilo nadzornega odbora. Žal je županova oslovska koalicija glasovala za zaključni račun brez poročila nadzornega odbora. Kje še to vidite v tej vesoljni Sloveniji razen v tem našem preljubem Žužemberku,. Upam, da se župan in njegovih devet svetnikov zavedajo, kaj so sprejeli. Če ni poročila nadzornega odbora je v občini verjetno nekaj hudo narobe. Ali se krade občinski denar, se goljufa, se ne dela tako kot bi se moralo ali pa se celo grozi in ustrahuje nadzorni odbor. Vse je odprto in dvom bo ostal večno. Gre pa za zakonito porabo našega davkoplačevalskega denarja. Tudi tvojega gospod Brane in upam da ti ni vseeno razen če si pri koritu tudi ti.
13.4.2014OceniJakob Gale 
Kako so sprejeli zaključni račun brez poročila nadzornega odbora? Me zezate? Kajti če so res, potem se strinjam s komentarjem, da se zavedajo, kaj so storili z davkoplačevalskim denarjem. Upam.
13.4.2014OceniJakob Gale 
Kar pa se tiče parkiranja v Žužemberku - parkirišče je pri avtobusni postaji, samo tam smejo parkirati samo tisti, ki se vozijo z avtobusom na delo, oziroma vsi, ki i majo nekakšno nalepko za dovoljeno parkiranje. Ta odredba je slaba rešitev za problem parkiranja saj se s tem onemogoča parkiranje vsem, ki so upokojeni, brezposelni itd, a imajo opravek v Žužemberku. Gospoda naj bi se rajši enkrat vsedla in pričela razmišljati o drugi, bolj nevarni problematiki s prometom v Žužemberku - vožnja tovornih vozil skozi trg, neglede na čas ali dan. Mislim, da je to večji problem kakor mirujoči promet. S tem parkiranjem se samo polnijo žepi določenih služb, da bi kaj storili v izboljšanje, pa trenutno ni videti kakšnega zanimanja.
13.4.2014OceniJakob Gale 
Pravzaprav je delo nadzornega odbora v tem, da nadzira poslovanje in odda svoje pripombe na izvajanje in ali je vse po zakonskih določilih. To upam, da so storili. Ali ne? Zato je nadzorni odbor - saj sam naziv pove, kaj morajo delati.
13.4.2014OceniJože 
Nadzorni odbor,je neodvisni organ,ki nemore uplivati na njega niti Župan še manj pa svetniki,če bi bilo kaj narobe z proračunom mislim da bi bili tudi svetniki seznanjeni z nepravilnosti proračuna, L.p
13.4.2014Ocenidolina šentflorjanska 
Jože, kot podžupan dobro veš, kako posluje občina. Naokoli se širijo same laži, kako je opozicija kriva za vse. Ne poveš pa, da si dvignil roko proti znižanju komunalnega prispevka, da si dvignil roko za dražje komunalne storitve, da si dvignil roko za prodajo Suhokranjskega počitniškega doma v Poreču, za katerega so denar prispevali naši delovni ljudje iz nekdanje Iskre, Kmetijske zadruge Suha krajina, Gradbenika, Osnovne šole Žužemberk, Erga Dvor, Novolesa in Merkatorja. Da so tja hodili otroci v neke vrste šolo v naravi in je takrat večina od nas tam prvič v življenju videla morje. In v njem je veselo in za majhne denarje počitnikovala tudi bivša ravnateljica, ki je sedaj, ko imajo hišo na Pagu, brez kančka slabe vesti dvignila roko za prodajo tega doma. Kje je njena etika, kje je njena morala, je pa to cinizem brez primere. Lahko si dvignil roko gospod Jože, saj nisi za dom prispeval niti dinarja, kaj šele, da bi tam opravil kakšno urico prostovoljnega dela. Še so ljudje v Žužemberku, ki vedo, kako so tekle zadeve, še obstajajo papirji, kdo je bil lastnik te stavbe in sedaj si je občina vse to polastninila dobesedno čez noč. Ve se, s kakšnim namenom. Da bo te žulje naših staršev nekomu poceni prodala pod mizo. In to je potrebno preprečiti in temu se moramo Žužemberčani in vsi ostali odkrito upreti. Dom mora ostati nam, Suhkoranjcem. Za prodajo doma so glasovali: mag. Jelka Mrvar, Marija Ban, Marija Breceljnik, Jože Šteingel, Milan Ivkovič, Marko Zajec, Dušan Papež, Matjaž Župevec in Jože Pečjak. To je potrebno povedati JAVNO g. Jože, da bodo ljudje to vedeli in če ni res, povejte to javno. Lahko se dela pod mizo, če nadzorni odbor kot "neodvisni" organ občine ne dela nič, popolnoma nič. Upam, da bodo za to svoje NEdelo dekleta iz nadzornega odbora nekoč odgovarjale. Vprašanje je le, če se tega zavedajo in če se zavedajo tega, kakšno škodo delajo občini in nam občanom s svojim NEdelom že vrsto let. In ne samo to, za svoje NEdelo, so tudi plačane iz občinskega proračuna. Le kako jih ni sram za to svoje NEdelo vzeti en sam samcat cent davkoplačevalskega denarja, Pa ga in to brez kančka sramu in slabe vesti.
14.4.2014OceniJakob Gale 
No glede doma v Poreču nimam pojma in o tem ne bom komentiral, tudi v medsebojne obračune se ne bom vtikal, bom se pa v to, da se o opoziciji naokoli širijo same laži. Ne bo držalo, gospoda - laži širite vi o vseh, ki niso v opoziciji z vami. Žal je tako.
14.4.2014OceniJože 
dolina spet zavajaš ljudi,nobeden nj glasoval od napisanih v tvojem komentarju da se proda dom v Poreču,koliko vem je bilo rečeno da dom je dobila Občina, vem da je opozicija tista, ki zavaja ljudi in laže po vaseh.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava