gospodarstvo

Stečajni postopek Toma gre h koncu

16.4.2014 | 12:35 | STA

Foto: M. Ž., arhiv DL

Foto: M. Ž., arhiv DL

Mokronog - Po izročitvi mokronoških in slovenjegraških nepremičnin mokronoškega pohištvenega podjetja Tom, ki jih ni bilo mogoče unovčiti, bankam novembra lani, se stečajni postopek družbe bliža koncu. Sodišče je tudi izdalo sklep, da se banke oz. v primeru NLB Družba za upravljanje terjatev bank v zemljiško knjigo vpišejo kot njihove lastnice.

Tomova stečajna upraviteljica Darja Erceg je za STA pojasnila, da to pomeni, da so ločitveni upniki plačali izračunane stroške postopka v zvezi z unovčenjem posebne stečajne mase in prenosom lastništva ter to premoženje tudi že dobili oz. prevzeli (stroški za mokronoške nepremičnine znašajo nekaj manj kot 107.000 evrov in za slovenjegraške nekaj več kot 30.000 evrov).

V okviru Tomovega stečajnega postopka je sicer odprtih še nekaj sodnih postopkov, ki jih stečajna upraviteljica vodi z Gorenjsko banko. Glede na omenjeni razplet s Tomovimi nepremičninami oz. njegovim premoženjem, ki je načeloma prodano, pa v grobem predvideva, da bi lahko stečajni postopek končala v prihodnjega pol leta oz. v jeseni, je še povedala Ercegova.

Okrožno sodišče v Novem mestu je na predlog stečajne upraviteljice novembra lani izdalo poziv Tomovim upnikom za prevzem premoženja tega podjetja, ki ga ni bilo mogoče unovčiti ali pa bi bilo s tem preveč stroškov. Če ti na prevzem ne bi pristali, pa bi Tomove nepremičnine prevzela država.

V pozivu upnikom sta bila kot Tomovo premoženje navedena proizvodno-poslovni kompleks v Mokronogu in poslovni prostor v Slovenj Gradcu.

Upniki, ki so privolili v prevzem nepremičnim v Mokronogu, so morali plačati stroške postopka v zvezi z unovčenjem posebne stečajne mase in prenosom lastništva v skupnem znesku nekaj manj kot 107.000 evrov, za slovenjegraški nepremičnini pa skupaj nekaj več kot 30.000 evrov, je navedeno v pozivu.

Stečajna upraviteljica je v svojem predlogu poziva upnikom zapisala, da je Tomovo mokronoško premoženje, ki ga ni bilo mogoče unovčiti, likvidacijsko ocenjeno na približno 1,55 milijona evrov, slovenjegraško pa na približno 190.000 evrov.

Ercegova je sicer v okviru Tomovega stečajnega postopka izvedla več neuspešnih dražb in zbiranj nezavezujočih ponudb, iz Tomove stečajne mase pa je uspela prodati njegovo opremo.

Upniki so do tovarne oblazinjenega pohištva Tom v stečaju prijavili za 21,1 milijona evrov terjatev. Od tega jih je stečajna upraviteljica priznala 20,8 milijona evrov.

Okrožno sodišče v Novem mestu je postopek stečaja družbe s skupno 150 zaposlenimi v Mokronogu in Slovenj Gradcu, ki so od konca septembra 2010 stavkali ali pa bili na čakanju, na predlog enega od njih začelo decembra 2010.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava