posavje

Z ameriškim zagovornikom pravic Romov

23.4.2014 | 12:00 | B. B.

Prof. Hancock (levo), župan Miran Stanko in Stane Baluh z urada vlade za narodnosti. (Foto: Občina Krško)

Prof. Hancock (levo), župan Miran Stanko in Stane Baluh z urada vlade za narodnosti. (Foto: Občina Krško)

Krško - Včeraj se je na Dolenjskem in v Posavju mudil prof. Ian Hancock z Univerze Texas v Austinu v ZDA. Hancock je vodja programa romskih študij in direktor arhivskega in dokumentacijskega centra na omenjeni univerzi ter zagovornika pravic Romov.

Med drugim se je srečal tudi z županom Krškega Miranom Stankom, s katerim sta spregovorila sta o položaju Romov v občini.

Kot so sporočili z občine, je župan je gostu, ki je v Krško prišel skupaj s predstavniki ameriškega veleposlaništva in urada za narodnosti, predstavil rezultate dolgoletnih prizadevanj lokalne skupnosti v občini Krško za integracijo Romov.

"Položaj Romov v občini Krško se izboljšuje, potrebujemo pa čas za večje spremembe," je poudaril župan. Napredek v občini vidijo predvsem področju integracije romskih otrok, saj je v romskem vrtcu, ki v naselju Kerinov Grm deluje že četrto leto, trenutno vpisanih 16 romskih otrok.

Hancock, sicer tudi sam Rom, je pozdravil prizadevanja občine in poudaril, da je potrebno v tem procesu graditi na izobraževanju ter spoznavanju romske kulture in zgodovine Romov.

Priznani lingvist, ki je veliko sodeloval tudi z Organizacijo združenih narodov in Evropsko komisijo, je na obisk v Slovenijo prišel na pobudo vodje urada za narodnosti Posavke Tamare Vonta. Skupaj s predstavniki ameriškega veleposlaništva in urada za narodnosti je včeraj obiskal tudi romsko naselje Kerinov Grm.

Zvočni zapisi

Miran Stanko o razmerah v romskem naselju Kerinov grm

‹ nazaj

Komentarji (3)

23.4.2014Ocenifranci 
Pravice tudi, navadni ljudje imamo najprej dolžnosti, pravice so pa bolj tako tako. Mar ne?
23.4.2014OceniIndijanec staroselec 
Kaj pa pravice Staroselcev-Indijancev v ZDA ? Je o njih kaj povedal ?
23.4.2014Oceniniče 
hahahahaaaaaaaaaaaaa

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava