gospodarstvo

Danes rok za imenovanje novega predsednika Trima

24.4.2014 | 08:05 | STA

Foto: arhiv

Foto: arhiv

Trebnje - Danes poteče rok, ko morajo v Trimu imenovati novega predsednika uprave, začasnemu glavnemu direktorju Trima Bogdanu Topiču pa hkrati poteče dvomesečni mandat. Kako je s pogajanji o zagotovitvi bančnih sredstev za Trimo, katerih izid so pričakovali konec preteklega tedna, še ni znano.

Nadzorni svet Trima je februarja odpoklical dolgoletno predsednico uprave in generalno direktorico Tatjano Fink, za začasnega predsednika uprave in začasnega glavnega direktorja družbe pa za obdobje dveh mesecev imenoval prvega nadzornika Topiča.

Ta je takrat pojasnil, da bodo v roku dveh mesecev opravili razpis, sklicali skupščino in opravili potrebne postopke za imenovanje novega predsednika uprave oz. nove uprave. Ker kandidata za to mesto znotraj podjetja niso mogli najti tako hitro, so nadzorniki začasno vodenje uprave zaupali njemu.

Kot je Topič povedal pred tednom dni, si v trebanjski družbi prizadevajo, da bi se banke čim prej odločile nameniti sredstva, ki jih Trimo potrebuje za izboljšanje kapitalskega in likvidnostnega stanja.

Z njihovim ugodnim izidom bi prebrodili prihodnje oz. najtežje mesece poslovnega življenja, saj bi bančna sredstva omogočila nemoteno nabavo vhodnih materialov in na koncu tudi izplačilo plač, ki so bile doslej, kot je pojasnil, redne.

Topič je napovedal tudi odpuščanja v Trimovi matični družbi, ki zaposluje približno 380 ljudi.

Na težave je s pismom predsednici vlade Alenki Bratušek prejšnji teden opozoril trebanjski župan Alojzij Kastelic. Zapisal je, da je Trimo, ki s povezanimi podjetji v Trebnjem zaposluje skoraj 600 ljudi, na ta račun letos izgubil že za 10 milijonov evrov poslov.

Vse, kar potrebuje, je približno sedem milijonov evrov poroštev, s čimer bi v družbi zagnali pospešen cikel proizvodnje in prodaje ter znižali stroške. Konzorcij bank lastnic pa si z zadrževanjem izvedbe Trimovega prestrukturiranja žaga vejo, na kateri sedi, je presodil.

Poudaril je še, da je po oceni nekaterih matični Trimo vreden približno 50 milijonov evrov, ob njegovem morebitnem stečaju pa bi "izplen" bank lastnic znašal le pet do 10 milijonov evrov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava