dolenjska

Odziv župana Muhiča na nedavne proteste dijakov

28.5.2014 | 16:10 | T. J. G.

Utrinek s ponedeljkovega protesta. (Foto: T. J. G.)

Utrinek s ponedeljkovega protesta. (Foto: T. J. G.)

Novo mesto - Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič se je prek medijev seznanil z vsebino mirnega protesta dijakov, ki so se v ponedeljek dopoldne zbrali pred novomeško Policijsko upravo, da bi opozorili na nevzdržnost nasilja »etnične« skupnosti nad dijaki in ostalim prebivalstvom.

Kot so sporočili z mestne občine, »občina vključno z županom Alojzijem Muhičem na čelu ostro obsoja vsakršno nasilno in nemoralno dejanje pripadnikov romske ali katere koli druge skupnosti. Nedavni dogodki, ki so se zgodili na novomeški avtobusni postaji, nas opozarjajo, da moramo vsi, ki se s to tematiko srečujemo (občina in država, policija, CSD, šole, Zveza Romov…) dosledno izvajati vse zastavljene ukrepe.«

Odziv župana Muhiča na nedavne proteste dijakov

Ob tem pa z občine popravljajo napačno informacijo skupine dijakov o lastništvu avtobusne postaje: »Poudarjamo, da je na objektu avtobusne postaje vzpostavljena etažna lastnina, mestna občina pa je lastnik le sanitarij v objektu in prometnih površin ter solastnik skupnih prostorov.«

Sicer pa je župan v svojem odzivu na protest zapisal, da je mestna občina z namenom celostnega reševanja romske tematike v preteklem letu pripravila strategijo reševanja romske tematike v mestni občini Novo mesto za obdobje 2013-2020. Strategija vsebuje nabor ciljev, ki naj bi prispevala k boljšem sobivanju s pripadniki romske skupnosti in z ustvarjanjem dialoga vseh prebivalcev ustvarila ozračje strpnosti in izboljšanja družbeno-ekonomskega položaja Romov.

»Mestna občina je skupaj s Policijsko upravo Novo mesto v začetku leta 2010 ustanovila tudi Varnostni sosvet, ki je dejaven na številnih področjih, med drugim tudi na področju zagotavljanja varnosti občanov ter zasebne in javne lastnine. V vseh krajevnih skupnostih na območju Mestne občine Novo mesto, kjer prebiva romska populacija, smo skupaj s Policijsko upravo ter sveti krajevnih skupnosti ustanovili dodatne varnostne sosvete,« so zapisali in dodali, da se na občini zavedajo resnosti omenjene tematike in se zavezujejo, da bo tudi v bodoče striktno izvajali vse zastavljene ukrepe in aktivnosti, k temu pa znova pozivajo tudi vse ostale pristojne na svojih področjih.

‹ nazaj

Komentarji (9)

28.5.2014Oceninande 
skratka tresla se je miš, rodilo se ni nič. varnostni sosvet, pa jade.....Xy!!!!
28.5.2014Ocenibla,bla 
To je diplomatski odziv. Nobenega oprijemljivega stavka. Blef od blefa... Mladi imajo preveč vsega. Bili so časi da si doma počakal brata se obul njegove čevlje nato šel v šolo. Sedaj ima večina dijakov polno rit vsega od droge dalje.. Tu je v ozadju nestrpnost in podcenjevanje druge barve kože pa nihče tega ne pove.
28.5.2014Ocenitr 
Predlagam da se poskuša nadzor nad avtobusno izoljšati tudi z video nadzorom - kamerami.
28.5.2014OceniPavel 
Strategija nadvlade priviligirane okupacijske enote in metadoncev sloni na vplačilih domorodcev, kar pa ablast ne zanima, saj nimajo stika z realnostjo že sedemdeset let.
28.5.2014Ocenikrajan 
Dijaki in njihovi starši naj bi se odpravili tudi na občinski svet. Kdo kaj ve o tem ?
28.5.2014Oceničirikli 
Ogledal sem si video katerega je posredoval krajan. In moram priznati da se z videnim zelo strinjam. Tu v nm so mediji zares odpovedal. Isto opažam da te informacije o teh zadevah v zvezi z romi tudi ne pridejo v širšo javnost. Informacije se nekako skriva. Najbrž namenoma. Zanimive so bile tudi reakcije prisornih novinarjev. Dobil sem obcutek kot da so se vsi po vrst zbudili po dolgem spanju in se nato vsi branili kaj jih pa obsojate saj niso naredili nič. Ampak zares čisto nič.
29.5.2014Oceniobelix 
"Ob tem pa z občine popravljajo napačno informacijo skupine dijakov o lastništvu avtobusne postaje: »Poudarjamo, da je na objektu avtobusne postaje vzpostavljena etažna lastnina, mestna občina pa je lastnik le sanitarij v objektu in prometnih površin ter solastnik skupnih prostorov.«" Dejmo prelagat na druge, bog ne daj, da bi enkrat stopili vmes pa naredili nekaj dobrega, tudi če ni to pred lastnim pragom. Dolgoročni plan do 2020.... KOLIKO NAJSTNIKOV BO DO TAKRAT ŽE PRETEPENIH, ZABODENIH, ČE NE KAJ HUJŠEGA?!?! Nič od nič, to Novo mesto, na čelu z upravo in županom.
29.5.2014OceniMegla 
Tale Muhič je glih en tak nakladač kot žužemberški, trebanjski. Sam populizem ga je, naredit ne zna pa nič.
31.5.2014OceniLiberalno gospodarska stranka Kobe 
"Mestna občina je skupaj s Policijsko upravo Novo mesto v začetku leta 2010 ustanovila tudi Varnostni sosvet" A JE TO NEKA OBLIKA VAŠKIH STRAŽ, KI SE BORI PROTI OBOROŽENIM TOPLAM? Ta informacija me zelo skrbi. To kaže da so v državi odpovedali vsi instrumenti pravne države. Nekaj je zelo narobe z državo, kjer policija sodstvo in tožilstvo ne more zaščititi Državljanov in NAJ BI TO SEDAJ REŠEVALI VARNOSTNI SOSVETI! Mislim, da se bo moralo v prihodnje tudi storilce na Romski strani imenovati z imenom in priimkom. Prepričan sem, da je večina Romov poštenih Državljanov. Ker se storilcev ne preganja se posledično demonizira cela Romska skupnost. Storilci pa imajo še večji občutek moči in se nasilje samo še stopnjuje. Zelo težka problematika! Potrebno bo spremeniti cel sistem vrednot in tudi dodeljevanja pomoči. DO TAKŠNE SITUACIJE JE PRIPELJALO POPOLNO RAZVREDNOTENJE DELA. Delavec, ki pošteno dela prejme 500 eur in s tem mora preživeti celo družino, drugi pa prejme 500 eur pomoči IN SE NORČUJE IZ DELAVCA KAKO JE NEUMEN KER DELA!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava