avto moto

Jutri v Murecku tudi Slovenci

28.6.2014 | 18:50 | M. P.

Ilustrativna fotografija (Foto: Peter Prašnički, arhiv DL)

Ilustrativna fotografija (Foto: Peter Prašnički, arhiv DL)

Krško - V bližini slovenske meje pri Gornji Radgoni, v avstrijskem Murecku, bo jutri mednarodna pozivna dirka, na kateri bodo nastopili tudi Slovenci. Na dirki s solidnimi denarnimi nagradami bodo nastopili iz AMD Krško Denis Štojs ter Krčan Aleksander Čonda, ki že drugo leto vozi za ST Lendava. Od četverice bosta na štartni listi še Ljubljančana Matic Vodrih in Jernej Pečnik.

To je zadnja dirka naših voznikov pred najpomembnejšo ekipno dirko sezone (kvalifikacije SWC –Speedway Word Cup) in prav zanimivo bo spremljati, kako se bodo v Avstriji odrezali predvsem Čonda, Vodrih in Štojs. Med njimi bo namreč selektor Kalin, ki je mimogrede tudi trener v AMTK Ljubljana, določil kdo bo 5. julija odpotoval v Terenzano (slovensko Terenčan) branit barve Slovenije. Precej se namreč špekulira okoli sestave naše izbrane vrste, v kateri pa je prostora samo za štiri voznike. Sicer lahko selektor s sabo pelje tudi petega člana, ki je v vlogi rezerve, ta po pravilih lahko opravi trening, potem pa mora selektor vsake reprezentance določiti četverico, ki bo nastopila na dirki.

Vsekakor bo za reprezentanco nastopil kot kapetan Matej Žagar, na selektorjevem spisku pa so še voznika ljubljanskega kluba Matic Voldrih in Maks Gregorič, Denis Štojs in mladi Žiga Kovačič iz AMD Krško, ter Krčan sicer član ST Lendava Aleksander Čonda. Izmed te šesterice bo moral pač zbrati najprej peterico in pozneje, po uradnem treningu, četverico.

Kot smo lahko za enkrat še neuradno slišali, obstaja dogovor komisije za speedway pri AMZS Šport, da bodo pri vpoklicu v reprezentanco imeli prednost vozniki, ki bodo više uvrščeni v skupnem seštevku. Ker je informacija neuradna, je tokrat ne mislimo komentirati.

Ob bok temu lahko tudi omenimo manjši incident, ki se je zgodil na četrtkovem uradnem treningu reprezentance, na katerem pa je bil odsoten selektor Kalin. Šlo je po besedah Štojsa in še nekaterih za precej tvegano in brezglavo vožnjo Voldriha na celotnem treningu, ki se je na koncu končala tudi s padcem. Kot nam je to opisal Štojs. je Voldrih vozil precej tvegano in po notranji liniji, ki pa je bila tokrat precej luknjasta, in s tem tudi uničena ter nevarna. Vendar je Voldrih kljub opozorilom sotekmovalcev  vztrajal in se kljub nevarnosti po notranji liniji spuščal v dvoboje. Kot sta dejala Štojs in eden od prisotnih fotografov, je v eni od voženj le malo manjkalo, da ni povzročil padca z Gregoričem, mu je pa ta neslaven podvig ali bolje rečeno norost uspela prav zadnji vožnji. Zopet je poskušal sotekmovalca prehiteti po notranji strani in pri tem ga je dvignilo in trčil je v Štojsa. Padec obeh je bil po videnju prisotnih strašljiv, a na srečo jo razen odrgnin in podplutb ni nihče odnesel z kakšnimi zlomi. In vendar po mnenju Štojsa in prisotnih tega ne bi bilo treba. Je pa Voldrih s povzročitvijo padca poleg obilo slabe volje naredil skar nekaj škode na motorjih. Po tem se krški veteran Štojs sprašuje, ali nekateri sedijo na ušesih, ko dobijo opozorilo, da je steza znotraj nevarna in precenjujejo svoje dejanske sposobnosti. Vsekakor se strinjamo, da takšni padci na reprezentančnih treningih in nasploh niso dobrodošli in da je za takšna tvegano vožnjo vseeno boljše dokazovanje na dirkah, ne pa na treningih je dejal Štojs mlajšemu in zaletavemu Vodrihu.

Vsekakor bomo že jutri zvečer videli, kdo bo koliko iztržil na dirki v Murecku. Nato pa potencialne reprezentante pred Terenzanom čaka še en skupni reprezentančni trening, ki bo v torek v Krškem.

Žagar danes V Copenhagnu

Danes bo naš najboljši voznik Matej Žagar ob sedmih po lokalnem času nastopil na Veliki nagradi Danske v Copenhagnu. To je sicer domača dirka NIckija Pedersna, s katerim sta po padcu, ki ga je zakrivil mali Danec, sicer trikratni svetovni prvak, tudi fizično obračunavala, kar je v svetu speedwaya zelo odmevalo. Naj spomnimo; Žagarju so po padcu, ko ga je Pedersen zbil v zadnjem ovinku zadnjega kroga, popustili živci in je Pedersna takoj, ko se je pobral, klofnil po čeladi. Danec mu ni ostal dolžan in mu je vrnil z brco. Strasti pa se seveda niso pomirile niti v boksih, kjer sta oba nadaljevala z zmerjanjem in padlo je tudi nekaj udarcev. Na žalost se je to dogajalo vse v direktnem televizijskem prenosu, kar se je videlo v več kot 50 držav sveta, ki prenaša boj za naslov svetovnega prvaka, ki ga bije petnajst najboljših na svetu v seriji Speedway Grand Prix. Takšno obnašanje pa ni tolerirala krovna organizacija FIM, ki je takoj kaznovala z denarno kaznijo oba ter zaostrila pravila tako med samimi vožnjami, kot tudi v nešportnem obnašanju izven steze. Oba vpletena se ironično in na veselje marsikoga srečata danes zvečer že v prvi vožnji VN Danske. Komu bodo tokrat gledalci žvižgali ali ploskali, bomo prav tako poročali jutri po dirki v Murecku.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava