dolenjska

Zlata gimnazijca na olimpijadi mladih raziskovalcev v New Yorku

1.7.2014 | 08:20 | J. G.

Aleš Zupančič in Jaka Šikonja (desno).

Aleš Zupančič in Jaka Šikonja (desno).

Slovenski dobitniki odličij (z leve proti desni): Jaka Šikonja, Aleš Zupančič, Urša Pirc, Maja Vidmar, Domen Lenarčič in Maksimilijan Adamek.

Slovenski dobitniki odličij (z leve proti desni): Jaka Šikonja, Aleš Zupančič, Urša Pirc, Maja Vidmar, Domen Lenarčič in Maksimilijan Adamek.

Novo mesto, Črnomelj - Na prestižni znanstveni olimpijadi Genius 2014 v ameriški zvezni državi New York so tri slovenske dijaške ekipe osvojile medalje. Z zlato medaljo za raziskovalno nalogo Možnost izrabe organskih gospodinjskih odpadkov za proizvodnjo vodika sta se okitila Aleš Zupančič, dijak Gimnazije Novo mesto, in Jaka Šikonja, dijak Gimnazije Črnomelj.

Aleš in Jaka sta tekmovala v kategoriji znanost, kjer sta bila prijavljena 502 projekta. Znanstveni del naloge sta izdelala v Laboratoriju za okoljske vede in inženirstvo pod mentorstvom dr. Albina Pintarja, dr. Boštjana Erjavca in dr. Ilije Gasana Osojnika ter profesoric Marije Kočar (Gimnazija Novo mesto) in Mete Šavli (Gimnazija Črnomelj).

V svojem delu sta dijaka s pomočjo bakterij iz biološko razgradljivih odpadkov pridobila plinsko zmes vodika in ogljikovega dioksida, ki sta jo nadalje uspešno uporabila za pridobivanje elektrike pri sobni temperaturi s pomočjo gorivnih celic.

Njuna raziskovalna naloga je poleg znanstvenega vsebovala tudi poslovni del, ki je pri odlični uvrstitvi igral zelo pomembno vlogo. Izračuni so namreč dokazali, da je lahko pridobivanje vodika iz organskih gospodinjskih odpadkov zelo dobičkonosna dejavnost. Aleš in Jaka sta poslovni del naloge izdelala s pomočjo mentorjev podjetniškega krožka Gimnazije Novo mesto Željke Kitić in Janeza Gorenca, prav tako je bila zelo pomembna pomoč Boruta Jegliča ter ekipe Inštituta za kakovost šolstva.

Srebrno medaljo sta z raziskovalno nalogo Mikroplastika in siva voda iz pralnega stroja osvojila Urša Pirc in Maja Vidmar (Gimnazija Vič, mentorica Alenka Mozer), bronasto pa dijaka Maksimiljan Adamek in Domen Lenarčič z Gimnazije Vič.

Olimpijada mladih raziskovalcev Genius je potekala v Oswegu v zvezni državi New York od 15. do 20. junija. Tekmovalci z vsega sveta pa so tekmovali v petih kategorijah: umetnost, kreativno pisanje, glasba, dizajn in znanost.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava