kronika

Pretepal mamo, s tiralico čez mejo

23.7.2014 | 12:00 | B. B.

Pretepal mamo, s tiralico čez mejo

Novomeški policisti so včeraj popoldan posredovali zaradi nasilja v družini v okolici Novega mesta. Ugotovili so, da je 25-letni nasilnež, ki je bil pod vplivom alkohola, pretepal svojo mamo, jo večkrat udaril po glavi in jo žalil. Osumljenec naj bi že dalj časa izvajal nasilje nad mamo in jo večkrat tudi poškodoval.

Policisti so mu izrekli prepoved približevanja žrtvi zaradi razlogov za sum, da bo ogrozil njeno življenje, osebno varnost in svobodo. O izrečeni prepovedi so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. 25-letnega moškega so policisti že večkrat obravnavali zaradi kršitev z elementi nasilja.

V letu 2013 so policisti in kriminalisti Policijske uprave Novo mesto obravnavali 467 primerov nasilja v družini (kazniva dejanja in prekrški), kar je 8% manj kot v letu 2012. Od teh je bilo 168 kaznivih dejanj nasilja v družini ali 31 manj kot v letu 2012. V 107 posredovanjih policistov, ko je bil podan utemeljen sum kaznivega dejanja in so obstajali razlogi, da bo ogrožena varnost žrtve, so policisti izrekli ukrep prepovedi približevanja. Preiskovalni sodnik je v večini primerov ukrep policistov potrdil in prepoved približevanja podaljšal. V večini so bile žrtve nasilja ženske, policisti pa so obravnavali tudi več primerov nasilja otrok nad starši.

"Policisti in kriminalisti ugotavljajo, da žrtve kasneje v postopkih nemalokrat odstopajo od pregona, umikajo prijave, nasilna dejanja skušajo minimalizirati ali kljub prepovedi približevanja nasilnežu same dovolijo, da se vrne domov. Žrtev na ta način sporoča povzročitelju, da je njegovo nasilno ravnanje sprejemljivo, ukrepi policistov pa zato niso učinkoviti. V takih primerih povzročitelji nasilja najpogosteje z nasiljem nadaljujejo in ga celo stopnjujejo," opozarja tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik

V tovornjaku prevažal tujce

Včeraj nekaj po 17. uri je na mejni prehod Obrežje pripeljal voznik tovornega vozila s priklopnikom. 48-letni voznik, državljan Makedonije, je bil iz Skopja namenjen v Italijo. Policisti so opravili mejno kontrolo in pri pregledu tovornega vozila ugotovili, da je carinska zalivka poškodovana. V tovornem delu so našli tri tujce, ki so se skrivali za kovinskimi ploščami in se na ta način skušali izogniti mejni kontroli. Po zaključenem postopku so dvema mladoletnimi državljanoma Afganistana in 20-letnemu državljanu Indije zavrnili vstop v Slovenijo. O ugotovitvah bodo policisti seznanili pristojno tožilstvo.

Ponarejena osebna izkaznica

Policisti na Mejnem prehodu za mednarodni cestni promet Obrežje so včeraj odvzeli prostost 38-letnemu državljanu Makedonije, saj jim je ob mejni kontroli izročil ponarejeno osebno izkaznico Romunije. Tujec je v Slovenijo vstopal kot potnik v avtomobilu italijanskih registrskih tablic. Potrdili so pravo identiteto tujca in ob preverjanju v evidencah ugotovili, da je zanj razpisana mednarodna tiralica Makedonije. 38-letnega osumljenca bodo s kazensko ovadbo privedli na sodišče v Brežice.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava