kultura

Krkin kulturni večer v spet v ruskih tonih

28.7.2014 | 14:30

Krkin kulturni večer v spet v ruskih tonih
Krkin kulturni večer v spet v ruskih tonih

Kostanjevica na Krki - Samostanska cerkev Galerije Božidarja Jakca je v petek na tradicionalnem Krkinem kulturnem večeru gostila svetovno znani ruski akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke iz St. Peterburga. Ruski zbor se je predstavil že lani, a so se v Krki zaradi izjemnega odziva odločili, da jih v goste povabijo še drugič.

Krkin kulturni večer, prvega so organizirali leta 2008, je bil tokrat na sporedu osmič in je ponovno popestril poletni kulturni utrip na Dolenjskem. Akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke je že stoletja ponos ruskega glasbenega sveta, saj njegovi začetki segajo v leto 1476, zgodovinsko pa je povezan z razvojem ruske glasbene kulture. Od leta 1974 ga vodi Vladislav Černušenko.

Eden najboljših zborov na svetu se je predstavil z rusko cerkveno glasbo, ki je imela v zgodovini Rusije zelo pomembno vlogo in je spremljala vse pomembne dogodke, občinstvo pa je uživalo tudi v ruskih ljudskih pesmih.

Krkini kulturni večeri so se začeli leta 2008, ko so v samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca nastopili člani ruskega komornega zbora katedrale Smolni iz St. Peterburga. Jeseni 2009 je bila uprizorjena predstava Anton Podbevšek Teatra v režiji Matjaža Bergerja Met kocke ne bo nikdar odpravil naključja. Vsaka misel je met kocke. Spomladi 2010 je sledil koncert priznane poljske jazzovske zasedbe Andrzej Jagodzinski Trio, s katerim so počastili 200. obletnico rojstva poljskega skladatelja in pianista Friderika Chopina. Poletno dogajanje so obogatili še s koncertom slovenskega zbora Perpetuum Jazzile. Leta 2011 so gostili Ruske kozake z območja ob Donu, leta 2012 drugič zapored pevce Komornega zbora katedrale Smolni iz St. Peterburga, lani pa ruski akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke iz St. Peterburga, ki so ga letos zaradi izjemnega odziva na lanskem koncertu gostili znova.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava