dolenjska

Hiša žive dediščine raste

21.8.2014 | 17:30 | Besedilo in foto: L. Markelj

V Beli Cerkvi raste Hiša žive dediščine.

V Beli Cerkvi raste Hiša žive dediščine.

Bela Cerkev - Od pomladi sredi Bele Cerkve, na mestu nekdanje stare šole, ki so jo podrli, raste nov kulturni hram, ki so ga poimenovali Hiša žive dediščine. Izvajalec del je novomeško podjetje GPI Tehnika. Gradbena dela, ki naj bi trajala do konca leta, očitno dobro potekajo, in k sreči zastojev in podražitve projekta niso povzročile niti kake arheološke najdbe, ki bi bile na tem območju sicer možne.

Stavba je že pod streho, Občina Šmarješke Toplice bo morala sedaj v sodelovanju z Narodnim in Dolenjskim muzejem ter Zavodom za varstvo kulturne dediščine poskrbeti še za prave vsebine, da bo Hiša žive dediščine res živa in da se bo lahko kar v največji meri sama financirala in ne bo v preveliko breme občine, kar kažejo nekatere prakse iz bližnje okolice. Opremljanje in urejanje doma naj bi bilo končano do marca prihodnjega leta.

Občina je bila lani uspešna na javnem razpisu in je pridobila skoraj 875 tisoč nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Preostanek do dobrega 1,2 milijona vredne investicije bo krila iz občinskega proračuna.

Hiša žive dediščine, ki jo bo v prvem obdobju upravljalo Društvo Godba na pihala Šmarješke Toplice, je zasnovana zelo ambiciozno. V kleti je predvidena Zwittrova dvorana za koncerte, razne predstave, vaje godbe, kino, razstavni prostor ter soba tradicionalnega kletarjenja. V pritličju bo soba žive dediščine, v prvem nadstropju pa soba naših dragocenosti, prazgodovinska soba in soba novejše zgodovine. Stalne razstave in predstavitve pomembnih zgodovinskih osebnosti iz šmarješke občine bodo na ogled v sobi naših prednikov v mansardi, kjer bo tudi soba legend oz. Škratova soba.

‹ nazaj

Komentarji (1)

22.8.2014OceniVinvrhčan 
Mene zanima le eno ! KDO je dovolil zgraditi ta nebotičnik v to vas ? A to paše v tisti breg ? To, nekdaj lepo podeželje so popolnoma uničili daljnovodi, hrup AC, plinovod, pokajoči vodovod...sedaj pa še ta nebotičnik. Ko hoče posameznik nekaj narediti ga ,,žličkarji,, popolnoma onemogočijo. Tukaj se pa dela, kot da je to neko vele mesto, ne pa ena vas.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava