kronika

Pravnomočno: nesrečo je povzročil policist

6.9.2014 | 14:00 | T. J. G.

Branko Drkušić se je zagovarjal na novomeškem okrajnem sodišču. (Foto: T. J. G.)

Branko Drkušić se je zagovarjal na novomeškem okrajnem sodišču. (Foto: T. J. G.)

Novo mesto - Po skoraj petih letih si je Anja Gašperšič z njo pa seveda vsa njena družina končno oddahnila. Maratonsko sojenje zaradi prometne nesreče, katere žrtev je bila, se je pred kratkim le končalo s pravnomočno sodbo Višjega sodišča, s katero je sedaj že upokojeni policist Branko Drkušić iz Novega mesta spoznan za krivega povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in obsojen na pogojno kazen eno leta zapora s preizkusno dobo dveh let. Poleg tega bo moral plačati še 22 tisoč evrov stroškov, ki predstavljajo stroške za hrambo avtomobilov pri sodnem izvršitelju in stroške izvedencev. A čaka ga še odškodninska tožba, ki jo je vložila Gašperšičeva zaradi posledic nesreče.

Oba avta sta bila zelo poškodovana, Anjino življenje pa je kar nekaj časa viselo na nitki. (Foto: GRC Novo mesto)

Oba avta sta bila zelo poškodovana, Anjino življenje pa je kar nekaj časa viselo na nitki. (Foto: GRC Novo mesto)

Nesreča se je zgodila 3. decembra 2009 okoli pol četrte ure zjutraj pred krožiščem v Mačkovcu. Proučevali so jo kar trije izvedenci za prometne nesreče, ki so, zanimivo, prišli do kaj različnih zaključkov, ne le pri oceni hitrosti, pač pa tudi pri tem, kdo je povzročil kritično situacijo.

Za sodišče je bilo odločujoče mnenje tretjega izvedenca Iztoka Cigleriča, ki je povedal, da se je passat, ki ga je vozil Drkušić, tik pred trkom nahajal na nasprotnem pasu, na to dejstvo pa je voznica peugeota reagirala tako, kot bi storila večina voznikov s povprečnimi zaznavnimi in reakcijskimi sposobnostmi, da je zavila v levo, saj se v desno zaradi ograje ni mogla umakniti. Tudi oba udeleženca sta različno dojela kritično situacijo.

Sodišče je tako ocenilo, da je kritično situacijo povzročil Drkušić, zaradi katerega je bilo veliko vroče krvi tudi zato, ker policisti pri njem niso opravili alkotesta, prisotnosti alkohola niso preverili niti v novomeški bolnišnici, zaradi česar je bilo veliko govora o policijski solidarnosti. Prav ta nesreča pa je "odnesla" prvega policista regije mag. Antona Olaja ter prinesla notranji nadzor znotraj policijskih vrst.

Ker je bil Olaj prepričan, da je bil nezakonito premeščen na drugo delovno mesto v Ljubljano, je na delovno in socialno sodišče v Ljubljani vložil tožbo in zahteval razveljavitev sklepa o premestitvi in vrnitev položajnega dodatka, ki bi ga, če ne bi bil premeščen, dobival do upokojitve. Sodišče je v začetku aprila že razsodilo njemu v prid, se je pa na sodbo pritožilo pravobranilstvo, tako da bo o tej zadevi tehtalo še Višje sodišče.

Več v aktualni številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (5)

7.9.2014OceniSolidarność 
Da je govora o policijski solidarnosti? Kakšna solidarnost pa je to, če prisotnosti alkohola niso preverili niti v novomeški bolnišnici?
8.9.2014Ocenitincek 
tukaj res nekaj smrdi. seveda je šef policije tudi deloma kriv, če nima svojih podrejenih pod kontrolo in da ravnajo v skladu s postopki.
8.9.2014OceniPeter-2 
Spet medijska sodba in le kaj je visoko noseča ženska delala ob tej uri na cesti? Koliko promilov pa je imela v krvi, tega še nisem zasledil?
8.9.2014Ocenifrajtoni 
Peter-2! Zakaj pa nebi smela noseča ženska za volan? Pa mislim, da bi ti moral bit tut čist jasn, da noseča ženska ima ziher 0,0 razen če je totalno neodgovorna, kar pa dvomim, tko, da res ne rabiš takih komentarjev pisat... brez zamere..
9.9.2014Ocenibutec&butec 
Peter-2, tele od teleta...da bi te jastreb poscal....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava