kronika

Izredne razmere še kar trajajo, reševali tudi jadralca

14.9.2014 | 18:30 | B. B.

Izredne razmere še kar trajajo, reševali tudi jadralca

V številnih krajih Dolenjske in Posavja še vedno vladajo izredne razmere. Zjutraj je voda zalivala kleti v Šentjerneju, s številnih hribovitih območjih poročajo o plazovih. Vodostaj reke Save je čez dan padal, prav tako so se umirili nekateri potoki. Reka Krka je v popoldanskih urah prav tako upadala, vendar je Kostanjevica na Krki skozi cel dan bila še vedno poplavljena, prav tako posamezne hiše v njeni bližini vzolž toka. Še vedno so prekinjene številne cestne povezave.

Dolenjska

Poplave

Ob 7.31 je v Šmarju v občini Šentjernej voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Šentjernej, ki so vodo izčrpali.

Ob 7.45 je v Kotarjevi ulici v Šentjerneju voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Mokro Polje in vodo izčrpali.

Ob 7.49 je v Dolenji Stari vasi v občini Šentjernej voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dolenja Stara vas so vodo izčrpali.

Plazovi, udori, zdrsi, podori zemljin in kamnin

Ob 7.30 se je v Srednjem Grčevju, občina Novo mesto, sprožil zemeljski plaz širine 40, dolžine 300 metrov. Zaenkrat se je plaz ustavil ob starejši zidanici, poškodoval pa je tudi del vinograda. Iz zidanice so gasilci PGD Otočec iznesli vso opremo. Delavec cestnega podjetja je s signalizacijo zaprl cesto pod plazom.

Ob 12.23 se je v Srednjem Grčevju v občini Novo mesto sprožil plaz velikosti 10 x 30 metrov. Stanovanjska hiša v bližini ni ogrožena, je pa plaz poškodoval del vinograda in odnesel kolovozno pot. Gasilci PGD Otočec so kraj okoli plazu zavarovali s trakom. Na kraju je bil tudi predstavnik CZ Občine Novo mesto.

Ob 12.57 se je v Straži nad silosi sprožil zemeljski plaz velikosti 15 x 30 metrov. Plazišče so si ogledali predstavnik CZ občine Straža in gasilci PGD Vavta vas. Zaenkrat plaz ničesar ne ogroža.

Ob 14.38 smo bili obveščeni o zemeljskem plazu v Malem Cirniku pri Šentjanžu, občina Šentrupert. Plaz je odtrgal del sadovnjaka in se ustavil nad vinogradom. Poškodovani so tudi vodniki elektrike in cevi vodovoda. Na teren so odšli predstavniki civilne zaščite iz občine in plazišče pregledali. Zaenkrat brez ukrepanja.

Oskrba s pitno vodo

Ob 9.52 je prišlo v naseljih Gorenje Grčevje, Dolenje Grčevje in Srednje Grčevje, občina Novo mesto, do prekinitve oskrbe s pitno vodo. Zaradi plazu so potrgane cevi vodovodne napeljave. Napako popravljajo dežurni delavci Komunale Novo mesto. V primeru potrebe po vodi bodo le to dovažali z avtocisterno.

Tehnična in druga pomoč

14. 9. 2014 ob 12.38 se je na Otočcu v občini Novo mesto ob stebrih lesenega mostu zagozdilo večje drevo. Delavci cestnega podjetja so drevo odstranili in očistili most.

Posavje

Gasilci in službe s področja zaščite in reševanja, kakor tudi ostale pristojne službe, so preko dneva intervenirale na poplavljenih predelih na območju vseh štirih občin v Posavju. Vodostaj reke Save je čez dan padal, prav tako so se umirili nekateri potoki. Reka Krka je v popoldanskih urah prav tako upadala, vendar je Kostanjevica na Krki skozi cel dan bila še vedno poplavljena, prav tako posamezne hiše v njeni bližini vzolž toka. Nekaj težav so povzročale tudi cestne povezave, saj je še kar nekaj relacij cest v Posavju, ki so zaradi poplav, plazov ali nanosov zemljin ter poškodovanih ali odtrganih bankin, neprevozne. Čez dan se je sprožilo še nekaj dodatnih zemeljskih plazov, ki ogrožajo stanovanjske hiše, vinograde in nasade.

Občina Kostanjevica na Krki

V naselju Karlče gasilci PGD Senuše in Podbočje črpajo vodo iz objekta.

V naselju Orehovec zemeljski plaz še vedno ogroža stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Kostanjevica na Krki in Prekopa so s folijo prekrili plazišče. Ves dan so gasilci črpali vodo pri podjetju KOLPA d.d., ki ga ogroža povečan nivo vode iz Krakovskega gozda. Dodadno so namestili še dvesto protipoplavnih vreč.

Občina Krško

Ob 7.07 v Podulcah zemeljski plaz ogroža stanovanjsko hišo.

Ob 8.46 so dežurni delavci CGP Krško odprli most v Podbočju.

Ob 9.01 je dežurni delavec Kostaka zaprl cesto v naselju Malo Mraševo.

Ob 10.05 v naselju Veniše zemeljski plaz ogroža stanovanjsko hišo.

Ob 10.46 v naselju Brezovska Gora zemeljski plaz ogroža vinograd.

Ob 13.03 je delavec Kostaka v naselju Plešivec postavil prometno signalizacijo zaradi zdrsa zemljine na cestišče, ki ovira promet na relaciji Jelša-Plešivec.

Od včeraj dne 13.9.2014 od 23.30 ure so gasilci PGD Malo Mraševo v naseljih Malo Mraševo, Veliko Mraševo, Kalce-Naklo in Brod pri Podbočju izčrpali prostore iz šestnajst stanovanjskih hiš.

Občina Brežice

Ob 9.12 so v naselju Črnc, občina Brežice, gasilci PGD Brežice-okolica zaradi vdora podtalnice črpali vodo iz stanovanjske hiše.

Ob 12.10 so v naselju Obrežje gasilci PGD Obrežje izčrpali podtalno vodo iz stanovanjske hiše.

Ob 10.19 so v naselju Hrastje gasilci PGD Cerklje ob Krki opravili ogled pri treh stanovanjskih hišah.

Ob 10.52 se je v naselju Brezje pri Bojsnem sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Globoko, Župelevec in Brežice, ki so plaz, v velikosti 20x15 m2 zaščitili s folijo.

Ob 16.53 so gasilci PGD Krška vas v trgovini v Krški vasi izčrpali vodo iz kletnih prostorov.

V naselju Hrastje so gasilci PGD Cerklje ob Krki ob 10.19 uri opravili ogled pri dveh stanovanjskih hišah in ob 17. uri izčrpali vodo iz ene stanovanjske hiše.

V Orešju je na mejnem prehodu je cesta še vedno zaprta.

Občina Sevnica

Ob 9.47 gasilci PGD Boštanj črpajo podtalno vodo v Dolenjem Boštanju.

Ob 9.30 se je v naselju Okroglice na cestišče sprožil plaz.

Ob 15.45 se je v vinogradu, v naselju Vel. Cirnik, sprožil plaz.

Voda

V občini Brežice so gasilci PGD Pirošica v naselja Dol.Pirošica, Gor.Pirošica in Brvi pripeljali sedemnajst kubičnih metrov vode.

KS Cerklje ob Krki ponovno obvešča vse uporabnike iz zajetja Izvir, da zaradi velike količine vode v zajetju ni možen dostop do zajetja in s tem posledična sanacija, zato je še vedno prekinitev dobave vode.

Druge zadeve

Ob 12.18 so gasilci GRC Novo mesto v Starih Žagah v občini Dolenjske Toplice s tehničnim posegom vstopili v stanovanjsko hišo, v kateri naj bi bila onemogla oseba. Ta je bila že pred vstopom odpeljana v bolnišnico.

Ob 10.30 se je na cesti Soteska-Dvor, v občini Dolenjske Toplice zgodila prometna nesreča v kateri sta trčili dve vozili. Poškodovanih ni bilo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Dolenjske Toplice so zavarovali kraj nesreče, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine, pomagali usmerjati promet, pomagali pri nakladanju vozil na avtovleko in počistili cestišče.

Ob 14.54 je v Metliki občan padel s strehe. Poškodovanega so na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Metlika. Helikopter SV z ekipo Enote helikopterske nujne medicinske pomoči je poškodovanega  iz Metlike prepeljal v UKC Ljubljana.  

Ob 15.56 je na Javorovici v občini Šentjernej jadralni padalec obvisel na drevesu petnajst metrov visoko. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so padalca in padalo s pomočjo vrvne tehnike spustili na tla. Padalec se pri ponesrečenem pristanku ni poškodoval.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava