kolesarstvo

Adria na kronometru po svojih zmožnostih

23.9.2014 | 06:05 | B. B.

Adria na kronometru po svojih zmožnostih

Ponferrada - V španski Ponferradi se je v nedeljo začelo svetovno prvenstvo v kolesarstvu. Uvodna preizkušnja je bila namenjena najboljšim klubskim ekipam na svetu, ki so se pomerile v moštvenem kronometru. Adria Mobil je nastopila v okviru svojih zmožnosti in zasedla 27. mesto. 

"Velikih pričakovanj nismo imeli, vseeno pa smo upali, da bomo tri mesta boljši in se približali lanskemu 20. mestu. Toda naša vožnja je bila tehnično slabša kot lani, poznalo se je, da se na kronometer nismo posebej pripravljali. Ne vem, zakaj se tudi bi, kajti pravih možnosti tako ali tako ne bi imeli," je na cilju dejal trener novomeške ekipe Boštjan Mervar.

Nastopilo je 29 moštev, uspeh za Adrio pa je že uvrstitev na prvenstvo. Kot pravijo v novomeškem klubu, je ekipna vožnja na čas zelo specifična disciplina, za katero je potrebno vložiti veliko časa in energije. Izredno težko je organizirati trening, saj so hitrosti zelo visoke in velikokrat presegajo dovoljeno hitrost v cestnem prometu. Kolesarji v polni hitrosti držijo za del krmila na katerem ni zavor, zato je trening s polno hitrostjo v normalnem prometu zelo nevaren.

27. mesto je ponovitev rezultata iz leta 2012. Na vseh treh prvenstvih je nastopil Kristjan Fajt, ki je po dirki dejal: »Oddirkali smo složno tako kot celotno sezono in vsak je dal svoj maksimum. Žal je bil naš kapetan Radoslav Rogina nekoliko bolan in ni mogel dati vse od sebe. Mladi Bruno Maltar pa je plačal svojo neizkušenost tako, da smo proti koncu ostali samo štirje. Proga je bila precej razgibana in meni osebno lepa, a potrebna je super forma za vse te menjave ritma. Osebno sem zelo zadovoljen s formo in poskušal jo bom zadržati še teden dni do cestne dirke«.

Novomeško ekipo so sicer sestavljali Kristjan Fajt, Bruno Maltar, Matej Mugerli, Primož Štimulak, Primož Roglič in Rado Rogina

Per na 45. mestu

Drugi dan prvenstva se je končal s kronometrom mlajših članov. Slovenijo je zastopal le David Per (Adria Mobil), ki pa se mu nastop ni prav posrečil. Zasedel je 45. mesto, prehitel 18 tekmecev, ki pa so v večini prihajali iz eksotičnih kolesarskih držav.

"Jaz nisem med tekmovalci, ki se specifično pripravlja na kronometer. Zato je bilo težko storiti kaj boljšega. Če hočeš biti v vožnji na čas med najboljšimi moraš imeti specifične priprave in za nekaj časa pozabiti na cestne dirke. Jaz sem zadnji mesec ves čas dirkal na cestnih dirkah, tako da tu nisem imel možnosti. Vseeno pa mislim, da je bila to dobra izkušnja, delno sem zadovoljen tudi s samim nastopom," je povedal mladi novomeški kolesar, sicer slovenski prvak v tej kategoriji.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava