mladi dopisnik

Dan stare šole na Dolžu

24.9.2014 | 11:05 | Učiteljice PŠ Dolž

Dan stare šole na Dolžu
Dan stare šole na Dolžu

Dolž - Na podružnični šoli Dolž se je v četrtek, 18. septembra, čas zavrtel kar nekaj desetletij nazaj. Učenci so spoznavali, kako so šolo doživljali pradedki in prababice. Ta dan smo namreč s poukom, kot je potekal nekoč, obeležili rojstni dan naše podružnice.

Učenci vseh štirih razredov so se ob zvonjenju starega šolskega zvonca zbrali v telovadnici, ki smo jo za to priložnost uredili v staro učilnico. Nista manjkali niti oslovska klop niti koruza v kotu za poredne. Glasnemu pozdravu je sledila dnevna obljuba, nakar smo »gospodične učiteljice« pregledale snažnost in urejenost deklic in dečkov, opravljenih v haljice in brezrokavnike.

Učenci so med poukom materinščine in prirodopisa mirno sledili pouku z rokami na hrbtu. Potrebno je bilo upoštevali ustrezna pravila bontona in ogovarjanja učiteljic, kar so učenci hitro usvojili. Nekoliko bolj so se sprostili med telovadbo, kjer so spoznali prenekatero staro igro. Dečki so se na koncu ukvarjali s kmečkimi opravili, obirali so sadje v šolskem sadovnjaku, deklice pa so se učile šivati gumbe.

Učenec, ki je bil najbolj priden, je smel pozvoniti za konec pouka. Potrebno je bilo seveda še ovekovečiti dan z »gasilsko« fotografijo, ni pa se manjkalo niti kandidatov, ki bi želeli preizkusiti klečanje na koruzi.

Z nekaterimi dejavnostmi smo nadaljevali tudi še v podaljšanem bivanju. Izdelali so si špano, porezali so zelišča na zeliščnem vrtu in jih dali sušit za čaj. Učenci so tako na nekoliko drugačen način spoznavali preteklost svoje šole in tudi sami doživljali pouk, kot so ga imeli njihovi predniki. Svoje vtise so kasneje izrazili še pisno in likovno. Dan jim je bil nadvse všeč.

‹ nazaj

Galerija (9)

sola01
sola02
sola03
sola04
sola05
sola06
sola07
sola08
sola09

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava