dolenjska

Straža dobila svojo monografijo

2.10.2014 | 09:10 | M. Ž.

Župan Alojz Knafelj in urednik zbornika dr. Stane Granda. (Foto: M. Ž.)

Župan Alojz Knafelj in urednik zbornika dr. Stane Granda. (Foto: M. Ž.)

Straža dobila svojo monografijo
Straža dobila svojo monografijo

Straža - Občina Straža je dobila svoj prvi zbornik z naslovom Straža, kraj topline, zelenja in modrine. Uredil ga je slovenski zgodovinar dr. Stane Granda, svoje prispevke pa je prispevalo kar dvajset avtorjev, domačinov in poznavalcev posameznih področij. Obsežno monografijo, ki obsega kar 544 strani in je obogatena tudi z bogatim slikovnim gradivom, so sinoči predstavili v straškem kulturnem domu.

»V zborniku so strnjeni zapisi iz naše zgodovine. Upam, da je to začetek raziskovanja naše preteklosti. Pogosto se sliši, da kdor nima svoje zgodovine, tega ni, ta ne obstaja. Naj bo ta zbornik popotnica in prispevek k zgodovini Straže in njenih ljudi. Spoznanja in odkritja iz vsebin te knjige naj pripomorejo k boljšemu poznavanju naše zgodovine, življenja in dela naših prednikov,« je uvodoma dodal župan Alojz Knafelj in poudaril, da so vsi avtorji prispevke pripravili brez stroškov in honorarjev, prav tako je brez plačila svoje delo opravila tudi lektorica.

Granda se je v besedah sprehodil čez monografijo in pojasnil, da se je zaradi obilice dela in nekaterih nepredvidenih okoliščin zgodila tudi kakšna neprijetnost, tako je denimo izpadel prispevek o opekarni. Vendar pa je zato, kot je dejal, »to delo, ki kar kliče po nadaljevanju. Ni zadnja beseda, je prva beseda.«

Zbornik je oblikoval Studio Forma tisk, izšel pa je v nakladi 1.500 izvodov. Predstavitev sta z nastopom popestrili učenki domače osnovne šole Zala Tavčar in Brina Kren.

‹ nazaj

Galerija (16)

monografija01
monografija07
monografija09
monografija10
monografija11
monografija12
monografija13
monografija14
monografija15
monografija18
monografija20
monografija21
monografija23
monografija24
monografija26
monografija29

Komentarji (1)

2.10.2014–2 (0) (2)OceniPEPE 
V OSMIH LETIH BI JO LAHKO IZDALI NE PA TIK PRED VOLITVAM. VERJETNO SO NAPAKE KER SE VAM JE NEVERJETNO MUDILO, DA IZDATE PRED VOLITVAM. BANDA POKVARJENA!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava