dolenjska

Solidarnost protestira proti nepotizmu v Cerodu 

13.10.2014 | 22:10 | B. B

Alojz Turk, direktor Ceroda, je v javnem podjetju, ki ga vodi, zaposlil družinskega člana. (Foto: B. B., arhiv DL)

Alojz Turk, direktor Ceroda, je v javnem podjetju, ki ga vodi, zaposlil družinskega člana. (Foto: B. B., arhiv DL)

Nina Jakovljević in Uroš Lubej, bodoča svetnika Solidarnosti. (Foto: B. B., arhiv DL)

Nina Jakovljević in Uroš Lubej, bodoča svetnika Solidarnosti. (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - V Solidarnosti Novo mesto opozarjajo in protestirajo proti novemu primeru nepotizma v novomeški občini, ki se je zgodil v podjetju Cerod. Direktor tega javnega podjetja Alojz Turk, sicer občinski svetnik novomeške SLS, je namreč v podjetju, ki ga vodi, zaposlil svojega najožjega sorodnika.

"Zaposlovanje po principu političnega klientelizma in nepotizma je ustaljena praksa obstoječe mavrične koalicije SD-ZZD-SLS-DeSUS. Negativna kadrovska selekcija je tudi eden glavnih razlogov slabega stanja, v katerem je Mestna občina Novo mesto," so v sporočilu za javnost zapisali v Solidarnosti.

"Zaposlitev v CeROD-u je toliko bolj zaskrbljujoča v luči govoric, da naj bi bila temeljna zahteva nekaterih strank, ki vstopajo v predvolilne koalicije, v tem, da vsaka stranka 'obdrži svoje kadre.' To pomeni, da se nam tudi v prihodnjem mandatu lahko obeta nadaljevanje škodljive prakse, ko so bile kadrovske rešitve v celotni občinski sferi razdeljene na podlagi tajnih koalicijskih sporazumov, politične pripadnosti in sorodstvenih povezav," še opozarjajo v Solidarnosti.

Kot pravijo, sami zagovarjajo stališče, da se pri kadrovanju v občinski sferi s sistemskimi ukrepi zmanjša vpliv politike in poveča vpliv stroke ter zaposlenih.

"Kot enega od ukrepov proti nepotizmu pri zaposlovanju – začel ga je že sedanji župan, ko je na vodilno delovno mesto v občinski upravi imenoval kar svojo hčerko – pa predlagamo, da mora vsak direktor javnega podjetja ali podjetja v občinski lasti podpisati etični kodeks, v katerem se javno zaveže, da se bo odpovedal zaposlovanju svojih bližnjih sorodnikov," pišejo v Solidarnosti.

Od obeh preostalih županskih kandidatov  še pričakujejo, da se bosta do spornega primera in do njihovih predlogov javno opredelila.

"Prav tako od njiju pričakujemo pojasnilo, ali sta s svojimi morebitnimi koalicijskimi partnerji kakor koli dogovorjena glede kadrovskih vprašanj. Javnost upravičeno pričakuje pojasnilo, kakšen je ta dogovor. Prav tako občanke in občani od obeh županskih kandidatov pričakujemo, da pojasnita, ali držijo govorice, da so posamezne stranke v svojih koalicijskih zahtevah navedle tudi pričakovanje, da bodo obdržali položaje, ki jih trenutno zasedajo, in ali sta županska kandidata na take zahteve pristala," so Mileno Kramar Zupan in Gregorja Macedonija izzvali v Solidarnosti.

‹ nazaj

Komentarji (24)

13.10.2014OceniObčan 
Končno nekaj dogajanja v predvolilnem mrtvilu. Me res zanima, kako bodo odgovorili v obeh taborih!
13.10.2014OceniObčan 
Končno nekaj dogajanja v predvolilnem mrtvilu. Me res zanima, kako bodo odgovorili v obeh taborih!
13.10.2014OceniZakaj pa? 
Zakaj bi se pri MKZ opredeljevali, če pa je Turkov sin kandidiral v njihovi listi za občinski svet?
13.10.2014–2 (1) (3)Ocenibožje oko 
No tole pa tudi mene zanima. Čeprav poznam Mileno in ne verjamem, da bo mirno gledala Turke, pa Novake in podobne. Preprosto ne verjamem. Gregorjevi ji ne morejo očitat nobene stvari, pa si zmišljujejo vse sorte. Jaz vem, da je poštena in delovna punca, in verjamem da bo taka tudi ostala. Človek se ne spremeni čez noč.
13.10.2014OceniTurčina 
kaj pa če bi kdo raje vprašal tega turka, kaj misli s tem? in pa njegovega najožjega sorodnika, zakaj je vzel/vzela to službo in kakšne reference ima. kaj pa če je največji strokovnjak/strokovnjakinja v sloveniji?
13.10.2014 1 (1) (0)Ocenižebljico na glavico 
Res je, to je čista resnica, da se človek ne spremeni čez noč! Milena pa nas prepričuje, da bo od sedaj naprej pa pri njih vse čist drugač.
13.10.2014 1 (1) (0)OceniBralec 
A je Turk že kaj pametnega naredu??
13.10.2014 1 (1) (0)OceniKaj pa? 
Kaj pa nova občinska financarka Turkova, je tudi ta iz iste familije? Me pa res zanima.
14.10.2014 1 (1) (0)OceniJan 
Kar še naprej volite "nadaljujmo začeto". Očitno si želite še 4 leta istih ljudi in morda novih družinskih članov. Da ne bo spet kdo iz SLS tukaj pisal, kako je vse pošteno in kako se vsem lahko pogleda iskreno v oči.
14.10.2014 4 (4) (0)OceniFicko 
Bravo Lubej, vsaj eden, ki si upa odpreti usta, ostali županski kandidati so vsi posrani. 10 dni po volitvah še eden ni odprl ust. Smo jih zato volili!? Seronje!. Turka se bo težko znebiti, ker se je menda infiltriral že v tabora obeh županskih kandidatov. Za kozlat.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava