avto moto

Zaključek speedway sezone ta vikend v Krškem

17.10.2014 | 07:35 | Mitja Pungarčič

Foto: Sašo Ključarič/fotokljucaric.net; arhiv DL

Foto: Sašo Ključarič/fotokljucaric.net; arhiv DL

Krško - Ta konec tedna bo padel zastor na speedway sezono 2014 na stadionu Matije Gubca v Krškem. Jutri bo na sporedu prestavljena dirka ekipnega prvenstva med Slovenijo in Slovaško, v nedeljo pa bo prav tako prestavljena dirka državnega prvenstva posameznikov, ki je tako zaradi vremena postala tudi finalna dirka. Vse gledalce pa v nedeljo čaka še prijetno presenečenje, saj bodo med pavzami nastopili tudi veterani, ki so po zaslugi in pod okriljem Joca Radkoviča letos začeli aktivno s treningi in tudi dirkami na mednarodni veteranski sceni. Po dolgih letih odsotnosti se bodo krški publiki predstavili Jože Pepi Žibert, Roman Šitaler in Franci Geršak.

Že jutrišnja ekipna dirka bo dala odgovor na končni vrstni red treh nacionalnih ekip. Sicer je to tekmovanje dobrodošla in končno uslišana želja navijačev in ljubiteljev speedwaya, saj se odvija po ligaškem sistemu. Le ta je po Evropi zelo priljubljen, a žal zadnjih 20 let nikakor ni bilo za to pri nas posluha. Začetek je sicer skromen, in sicer le s tremi ekipami (Češke, Slovaške in Slovenije), in poteka na nivoju zvez. Če samo pogledamo v najbolj razvite države, so na Poljskem kar tri lige, v Veliki Britaniji, Švedski, Danski po dve in ostalih državah po ena. Obiskanost samih dirk in tudi zanimanje medijev je zaradi tega precejšnje, s tem pa seveda najbolj pridobiva športna panoga.

V prihodnje bi bilo sicer najbolje, da se zveze dogovorijo, da to začne potekati na nivoju klubov v celotni regiji, in potem bi to lahko že v nekaj letih dalo klubskemu tekmovanju pravi smisel in tudi učinek. Speedway je pač edina moto športna panoga, kjer potekajo zelo dobro organizirane lige in so ligaški boji pravi magnet za gledalce. In vendar se kljub dolgoletnim željam vseh ljubiteljev v Sloveniji in tudi širše morajo za to odločiti in dogovoriti najprej na nivoju zvez, tako naše kot v dogovoru s tujimi zvezami in klubi, kar pa je očitno precej težak zalogaj. Vsekakor pa se s tem odpira možnost, da speedway kot zelo atraktivna in ekstremno gladiatorska športna panoga zopet v našem prostoru pridobi na obiskanosti in ugledu, kot ga je imel nekoč. A kot smo napisali, je to odvisno predvsem od naše in ostalih zvez in seveda klubov v celotni regiji.

V nedeljo po Žagarjev skalp?

V nedeljo pa nas čakajo prestižni boji v članski konkurenci posameznikov. Vsekakor bo dirka zelo napeta in zanimiva, saj bo dala odgovore na nekaj vprašanj. Ljubljančanu Mateju Žagarju, petemu najboljšemu spidvejistu sveta, se ponovno obeta nov naslov prvaka, a bodo tokrat na krški stezi ostali tekmovalci poskušali vzeti Žagarjev skalp. Poleg hrvaškega prvaka Jurice Pavlica in Krčana Aleksandra Čonde, ki vozi za ST Lendava, ga bodo poskusili premagati tudi ostali, ki se borijo za medalje.

Tu bosta v boju za najvišja mesta še Žagarjeva klubska sotekmovalca, Matic Voldrih, ki bo branil trenutno drugo mesto v skupnem seštevku, in Maks Gregorič, ki se nahaja na tretjem mestu, tesno pa mu sledita tudi krški veteran Denis Štojs in že prej omenjeni Čonda. Slednji ima zaradi poškodbe sicer dirko manj, a se ob svojih dobrih nastopih lahko nadeja boja za medalje. Tu pa bosta še sigurno svojo vlogo odigrala oba preostala voznika AMD Krško, mladinca Matic Ivačič in Žiga Kovačič. Oba sta v tem jesenskem delu v precej dobri formi in kaj lahko se zgodi, da bosta na domači stezi presenetila tudi kakšnega bolj favoriziranega tekmovalca. Ivačič se je namreč prejšnji vikend izkazal z odličnimi vožnjami na italijanskem odprtem prvenstvu in le za las zgrešil finale ter končal dirko kot peti. Kovačič pa že celo leto kaže napredek, in mu je letos pri rosnih šestnajstih letih uspelo nanizati kar nekaj dobrih rezultatov. Zadnji odmevnejši je bil zagotovo izpred štirinajst dni v čeških Pardubicah, ko je na močni mladinski dirki za Zlati trak Pardubic tudi on le za las zgrešil finale.

Skratka, za vse ljubitelje speedwaya bo tokrat v Krškem zanimiv dvodnevni zaključek sezone in AMD Krško tokrat ob dobrem vremenu lahko pričakuje dober obisk, kar je tudi smisel prirejanja dirk, in to na vseh ravneh.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava