dolenjska

Bervar: Skupaj stopimo le, ko smo že v hudih težavah

26.10.2014 | 07:30 | J. A.

Mitja Bervar (Foto: J. A.)

Mitja Bervar (Foto: J. A.)

Pevka Nataša Loborec-Perovšek. (Foto: J. A.)

Pevka Nataša Loborec-Perovšek. (Foto: J. A.)

Bervar: Skupaj stopimo le, ko smo že v hudih težavah

Žužemberk - Pri spomeniku NOB na Cviblju v Žužemberku je bila včeraj spominska svečanost v spomin več kot 2000 padlim borcem in aktivistom OF, ki so umrli na območju Suhe krajine. Bili so z vseh koncev Slovenije in tudi iz drugih držav, kot je  povedal žužemberški župan Franc Škufca, je tam ugasnilo mnogo življenj pripadnikov tujih armad, po zadnjih podatkih kar iz 18 držav. "Ta spomenik je simbol poguma in boja svobodomiselnih ljudi, je zahvala vsem padlim, ki so žrtvovali svoja življenja za svobodo in se borili proti nacizmu in fašizmu, je opomnik, da se kaj takega ne bi več ponovilo," je še rekel Škufca.

Memorialno besedo je imel predsednik državnega sveta Mitja Bervar, ki je najprej spomnil, da so bile enote NOV v drugi svetovni vojni na strani zaveznikov, tako smo se Slovenci v zgodovino zapisali kot zmagovalci.

"Mi, ki danes živimo v miru, moramo razmišljati o tovarištvu, požrtvovalnosti, solidarnosti, vztrajnosti in pogumu, o tem, kako lahko te vrednote prispevajo k skupnemu dobremu tudi v današnjih časih. Današnje grožnje naši domovini so drugačne, a morda nič manj nevarne. V svetu, kjer živimo in se borimo za svoj prostor, bomo brez enotnosti in čuta za skupnost težko preživeli.

Slovenci smo skozi zgodovino večkrat pokazali, da smo združeni sposobni doseči marsikaj, žal mi je le, da stopimo skupaj le takrat, ko smo že zares v hudih težavah," je med drugim povedal Bervar.

Po nagovoru predsednika državnega sveta je sledilo polaganje vencev, ki so jih položile delegacije: državnega sveta, General štaba Slovenske vojske, glavnega odbora ZZB in odbora VII. korpusa, tujih diplomatskih predstavništev, katerih borci so padli v Suhi krajini, borčevskih organizacij in ostali.

Žalno slovesnost so organizirali: glavni odbor ZZB za vrednote NOB Slovenije, odbor VII. korpusa, Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto in krajevni odbor ZB Žužemberk.

Program so oblikovali: častna enota Slovenske vojske, Mestna godba Novo mesto, pevka Nataša Loborec-Perovšek, recitatorji in Moški pevski zbor Lopar s Primorske.

‹ nazaj

Galerija (23)

Župan Franc Škufca
ZUZEMBERK002
ZUZEMBERK003
ZUZEMBERK004
ZUZEMBERK005
ZUZEMBERK006
Mitja Bervar
ZUZEMBERK010
ZUZEMBERK011
ZUZEMBERK012
ZUZEMBERK013
ZUZEMBERK014
ZUZEMBERK015
ZUZEMBERK016
ZUZEMBERK017
ZUZEMBERK018
ZUZEMBERK019
ZUZEMBERK020
ZUZEMBERK021
ZUZEMBERK022
ZUZEMBERK023
ZUZEMBERK025
ZUZEMBERK026

Komentarji (13)

26.10.2014OceniBralec 
Kaj so že zaigrali žužemberški rogisti?
26.10.2014Ocenipripomb 
Letos pa ni bilo Kučana? Kako pa to?
26.10.2014Oceniva 
Če ni bil Kučan v Kočevskem Rogu.
27.10.2014—   (2) (2)OceniGledalec 
Lepa proslava. Nekaj dobrih poudarkov. Moti prisotnost maškar in poveličevanje komunizma, propadle ideologije, ki poskuša zabrisati svoje grehe.
27.10.2014OceniAnton 
škoda besed za to
28.10.2014 2 (3) (1)OceniJakob Gale 
Gledalec je očitno naglušen. Niti z eno besedo se ni poveličeval komunistični režim, bila je pieteta za vse tiste, ki so dali življenje tudi zato, da danes more gledalec pisati neumnosti.
28.10.2014 1 (2) (1)OceniJan 
Življenje je dal še marsikdo drug da lahko danes živimo svobodno, ne samo ekskluzivno tile, za katere vam 70 let tupijo da so.
28.10.2014—   (2) (2)OceniGledalec 
g. Gale, poglejte slike in odprite oči. Na vseh štangah so simboli totalitarnega režima. Maškare o okrašene s simboli, ki so morili zaradi ideologije. Kaj so govorili zastavonoše pa sem tudi slišal. Tito - partija, .....
28.10.2014–1 (1) (2)OceniJakob Gale 
Spoštovani Jan, strinjam se z vami, da so življenje dali tudi drugi. Razlika je v tem, za koga so dali življenje. Za svoj narod ali za okupatorjeve težnje? Razlika menda je, kajne? Stvar je v tem, kako nekdo gleda na njihov boj. Samo v vednost - 70 let "tupijo" vsi, ki so se borili proti okupatorju, da so se borili za pravo stvar. Čudno, kajne? Očitno so vsi ti zaslepljeni, nasprotniki pa imajo prav. Dajte, no. Gledalec, kaj so govorili zastavonoše ne vem, nisem slišal, morda ste vi prav iskali določene besede? Ni samo zvezda morila zaradi ideologije. Kaj naj bi po vašem viselo s "štang"? Svastika? Morda napis MVAC? Zakaj so ljudje, ki slavijo spomin na padle borce, ki so se borili proti okupatorju - maškare? Kaj so potem tisti v Grahovem, ko častijo spomin na padle domobrance, ki so prav tako morili zaradi izprijene ideologije? Klovni? Bedaki? Kar sami si odgovorite. Drugače pa znano pivo, ki ima simbol zvezde, zagotovo mori. Ko ga spije oseba nekaj zabojev dnevno.
28.10.2014–1 (0) (1)OceniAnton 
Umor 12-letnega Vilka Mavsarja, 23.marec 1943 Požig gradu Dob sta preživela Jože in Vilko Mavsar. Starejši brat Jože, bogoslovec, je Vilka po decembrskih dogodkih odpeljal s sabo v Ljubljano. Po nekaj mesecih so prišle od sorodnikov z dežele vesti, da je Šentrupert ponovno varen pred partizanskimi terenci in da se lahko Vilko vrne domov, kjer bodo poskrbeli zanj. Jože je z mešanimi občutki privolil, predvsem zato, ker se Vilko nikakor ni dobro počutil v Ljubljani in je sam želel nazaj na deželo. 23. marca 1943, nekaj dni po njegovem povratku v Šentrupert, sta Vilka Mavsarja malo izven vasi opazila dva partizanska terenca in ga iz zasede ustrelila. Vilko je poskušal pobegniti, vendar sta terenca 12-letnega otroka takoj pokončala s ponovnim strelom. iz wikipedije

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava