novice

Ob dnevu spomina na mrtve številne spominske slovesnosti

1.11.2014 | 08:00 | STA/M. K.

Pokopališče v Ločni v Novem mestu bo tudi danes polno. (Foto: arhiv; M. K.)

Pokopališče v Ločni v Novem mestu bo tudi danes polno. (Foto: arhiv; M. K.)

Danes obeležujemo dan spomina na mrtve, ki je namenjen obisku grobov svojcev. Po vsej državi bodo v spomin na pokojne potekale spominske slovesnosti. Državni vrh se bo zbral na ljubljanskih Žalah, prav tako bodo predstavniki države obiskali tudi druge spomenike po državi. Verniki bodo z mašami in molitvami zaznamovali praznik vseh svetih.

Spominske slovesnosti med drugim danes pripravljajo na vseh treh novomeških mestnih pokopališčih. Ob 9.00 bo tako slovesnost na pokopališču v Šmihelu, ob 10.00 v Ločni in ob 11.00 v Srebrničah. Ob 9.00 bo žalna slovesnost na pokopališču v Mirni Peči, ob 9.30 pa na pokopališču v Mokronogu.

Na ljubljanskem pokopališču Žale bodo predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik DZ Milan Brglez in predsednik DS Mitja Bervar položili vence ob pomnik padlim v vojni za Slovenijo, ob spomenik padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941-1945, k lipi sprave in h kostnici žrtev iz prve svetovne vojne.

Predsednik republike Pahor bo pozneje venec položil tudi ob spominsko obeležje pred breznom pod Krenom v Kočevskem rogu ter k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na Sv. Urhu pri Ljubljani. Pri grobnici na Urhu bosta vence položila tudi predsednik DS Bervar in ljubljanski župan Zoran Janković. Spominske slovesnosti in polaganja vencev bodo sicer potekali tudi v mnogih drugih slovenskih občinah.

V Katoliški cerkvi 1. novembra praznujejo dan vseh svetih, medtem ko se vernih rajnih spominjajo dan pozneje. Ob prazniku vseh svetih bodo tako danes po župnijah potekale slovesne maše, na pokopališčih pa molitve. Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan bo maševal na ljubljanskih Žalah, kjer bo vodil tudi molitev pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo.

Na današnji praznični dan je predvsem v okolici pokopališč pričakovati gnečo na cestah. V okolici večjih pokopališč bo ponekod tudi spremenjen prometni režim, v Novem mestu so do vseh treh mestnih pokopališč uvedli dodatno linijo mestnega avtobusa.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava