dolenjska

Slepi Zlatko Cigič: "Zdaj bom lažje videl!"

10.12.2014 | 18:00 | M. M., foto: Lions klub Novo mesto

Zlatko Cigič

Zlatko Cigič

Novo mesto - »Zanj smo šli na Trško goro, zanj smo kupili novo Braillovo vrstico, zdaj mu jo predajamo,« so sporočili iz Lions kluba Novo mesto. Zlatko Cigič iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto bo lahko sedaj še lažje svoje znanje, torej kako lahko slepi in slabovidni delajo z računalnikom, s pomočjo Braillove vrstice delil naprej.

"Prva, ki ste mi jo podarili, mi je služila 16 let. Zdaj ste mi podarili novo, spet bom lahko bral, sledil novicam, prevajal knjige, pomagal kolegom," je povedal Zlatko, ko so mu predali novo Braillovo vrstico. Društvu so Lionsi že pomagali in bodo še. Za tako pomemben pripomoček so zbrali denar na dobrodelnem pohodu na Trško goro letošnjo jesen, ki se ga je udeležil tudi Zlatko.

Kot so še navedli v sporočilu za javnost, je Braillova vrstica za slepe in slabovidne velika stvar: prek nje lahko berejo vse, spletne strani, elektronsko pošto, dopise, konec koncev najbolj osnovne informacije, do katerih lahko videči pridemo mimogrede, slepi in slabovidni pa ne morejo kar tako. Npr. vozni red avtobusov, vlakov... Na Braillovi vrstici so posebni "čepki oz. žebljički", ki se mehansko dvignejo in pod prste slepim položijo črke in besede, stavke in knjige.

Predsednica Lions Kluba Urška Račečič Skrt je ob predaji povedala, da so vedno in bodo še naprej radi priskočili na pomoč. Lions klub je za Braillovo vrstico odštel 4.500 evrov.

Drugi del zbranega denarja na dobrodelnem pohodu pa so že predali družinam v porečju Krke, predvsem v Kostanjevici na Krki, ki so jo v kratkem času prizadele dvojne poplave.

Dobrodelna stojnica v Qlandiji

Dobrodelna stojnica v Qlandiji

Še ena v vrsti dobrodelnih akcij Lions kluba Novo mesto je ta mesec več kot uspela. Skupaj z novomeškim Rotary klubom so priredili tradicionalni dobrodelni bazar v novomeški Q-Landii. Stojnice z božičnimi in novoletnimi darili, starinami in dobro voljo so bile množično obiskane. Odziv je bil rekorden. V zameno za našteto so obiskovalci darovali za pomoč socialno izključenim otrokom in otrokom z družbenega roba, ki jih obdarjajo prek Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Lions klub se sicer že 22-to leto aktivno vključuje v programe pomoči slepim in slabovidnim, slušno prizadetim, materialno ogroženim otrokom in otrokom s posebnimi potrebami ter pomaga pri odpravljanju posledic naravnih nesreč na Dolenjskem in širše.

Tudi decembra vabijo k obisku

Tudi decembra vabijo k obisku

V ponedeljek 22. decembra, pa vabijo, da obiščete njihovo stojnico na Glavnem trgu v Novem mestu, kjer se boste lahko okrepčali z domačimi piškotki in nazdravili novemu letu, pa seveda poklepetali s člani kluba o pomoči otrokom, slepim in slabovidnim, socialno ogroženim in morda zanje namenili kakšen evro.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava