bela krajina

Zbrali več kot 3.400 podpisov proti baznim postajam. V četrtek protestni shod

13.1.2015 | 12:10 | M. M.

Vaščani Gomile in Brezovice so bili prav tako ogorčeni, ko jih o načrtovani gradnji bazne postaje nihče ni obvestil, zato so avgusta lani preprečili njeno postavitev. (Foto: J.A., arhiv DL)

Vaščani Gomile in Brezovice so bili prav tako ogorčeni, ko jih o načrtovani gradnji bazne postaje nihče ni obvestil, zato so avgusta lani preprečili njeno postavitev. (Foto: J.A., arhiv DL)

Črnomelj, Metlika, Ljubljana - Predstavniki Zveze ekoloških gibanj Slovenije in Proteusa - okoljskega gibanja Bela krajina, v okviru katerih deluje 28 različnih civilnih iniciativ, združenih proti baznim postajam GSM-R Slovenskih železnic, bodo v četrtek ob 13. uri ministru za infrastrukturo dr. Petru Gašperšiču na sedežu ministrstva v Ljubljani protestno izročili peticijo s 3.430 podpisi.

Kot smo poročali novembra lani, so se predstavniki nekaterih civilnih iniciativ, ki nasprotujejo postavitvi baznih postaj digitalnega železniškega radijskega omrežja, na srečanju v Metliki odločili, da bodo organizirali podpisovanje skupne peticije. »Dana je pobuda, da peticijo podprete v vseh tistih okoljih, kjer ste nezadovoljni s predvidenimi lokacijami baznih postaj GSMR-R, saj so razlogi za odpor prizadetih prebivalcev povsod enaki ali zelo podobni, kar je tudi v besedilu peticije upoštevano,« je takrat sporočil Niko Šuštarič, predsednik Proteusa.

V peticiji pristojnim očitajo, da »pri določanju mikrolokacij baznih postaj upoštevajo le tehnični in ekonomski kriteriji, popolnoma pa se zanemarjajo znanstveno že dokazani vplivi elektromagnetnega sevanja na počutje in zdravje ljudi in negativen vpliv bližine baznih postaj na tržno vrednost nepremičnin državljanov.«

Med drugim zahtevajo takojšnjo ustavitev vseh del na spornih lokacijah baznih postaj GSM-R, da se s prizadetimi ljudmi vzpostavi partnerski dialog v zvezi z določanjem lokacij teh postaj, da jih umaknejo stran od naselij in da nosilci projekta zainteresirani javnosti razkrijejo vse pomembne tehnične in poslovne podatke in namene v zvezi s sistemom GSM-R, predvsem tudi glede morebitnega trženja antenskih stolpov za potrebe operaterjev mobilne telefonije.

Peticijo so sicer nekoliko spremenili oz. dopolnili na skupnem sestanku, ki je bil včeraj. Besedilo v celoti objavljamo v priponki spodaj.

Dodajmo še, da Proteus poziva vse prizadete, da se pridružijo na četrtkovem protestnem shodu, ki se bo ob 13. uri začel pred ministrstvom za infrastrukturo na Langusovi 4 v Ljubljani. Vse dodatne informacije lahko dobijo na tel. št. 041 404 523 ali 041 358 326.

‹ nazaj

Komentarji (3)

13.1.2015 2 (2) (0)OceniBrez veze 
3.400 podpisov, ali 34.000 podpisov, ali 340.000 podpisov... je popolnoma vseeno. Podpisi ne pomenijo NIČ in še enkrat NIČ. Niti referendumskih rezulatatov ni spoštovala ne desna, ne leva vlada, zakaj bi kdo torej sploh trnil z očmi na 3.400 podpisov (mimogrede, to je strašansko malo). Če je nekje potrebna sprememba, obstajata dva načina. Tisti ki res želi kaj spremeniti, zaviha rokave in se zadeve loti z obema rokama in glavo, žrtvujoč tudi svoje ugodje in varnost. Tisti ki ne želi spremeniti ničesar, iz toplega naslanjača nameni svoj podpis na neki peticiji in si pripne medaljo, kako hudo veliko je storil. Ste gledali film "Elen Brockovich"? Tako se to dela, če želiš kaj storiti. Seveda pa mi lahko kadarkoli dokažete, da se motim. Da je od tisočev izročenih peticij eni pa le uspelo. No, se boste morali kar fajn namučit. Pravzaprav mislim, da boste neuspešni.
14.1.2015Oceniiii 
stvar je čisto enostavno rešit na isti način, kakor so se teh enaten lotili na želsznicah (posredniki in izvajalci), preko denarja. skupinska tožba zaradi črnih gradenj, odškodnina (s sankcijami seveda) recmo 200 miljonov, za to denar bi se verjetno marsikateri odvetnik malo bolj angažiral, ne samo ljudstvo..
21.1.2015Ocenigre286 
Me zanima kolk od teh tri jurje pa pu ma telefon pr sebi - budale

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava