dolenjska

Dobili proračun, pripravljajo tudi grb

28.1.2015 | 15:00 | M. Ž.

Mirnski svetniki (Foto: Lapego)

Mirnski svetniki (Foto: Lapego)

Idejna zasnova mirnskega grba.

Idejna zasnova mirnskega grba.

Idejno zasnovo grba  in zastave je svetnikom predstavil Marko Kapus.

Idejno zasnovo grba  in zastave je svetnikom predstavil Marko Kapus.

Mirna - Mirnski svetniki so na včerajšnji seji potrdili proračun za letošnje in prihodnje leto, med drugim so po skrajšanem postopku sprejeli odlok o načinu opravljanja javne gospodarske službe vzdrževanja občinskih cest v občini Mirna in videli idejno zasnovo občinskega grba.

Proračun za letos znaša skoraj 3,7 milijona evrov in za leto 2016 3,2 milijona, predvideva pa zadolževanje za 400 tisoč evrov. Glavna letošnja naložba je izgradnja vodovoda Zabrdje-Praprotnica, ki naj bi bil končan septembra letos, sofinanciran pa je z evropskim denarjem, so sporočili iz občinske uprave.

Včeraj sprejeti odlok o načinu opravljanja javne gospodarske službe vzdrževanja občinskih cest bo, kot so dejali, omogočil hitrejše ukrepanje in učinkovitejšo skrb za redno vzdrževanje občinskih cest v vseh letnih časih. Javno podjetje Komunala Trebnje, katerega solastnica je tudi občina Mirna, na podlagi podobnega odloka vzdrževanje že opravlja v sosednjih občinah Mokronog-Trebelno in Trebnje, stroški letnega in zimskega vzdrževanja pa bodo zdaj nižji, kot če bi delo opravljal zunanji koncesionar.

Občinski svet je včeraj med drugim po skrajšanem postopku potrdil tudi pravilnika o postopku, pogojih in merilih za sofinanciranje programov na področju ljubiteljske kulture ter otrok in mladine. Občinski svet bo tako lahko že na naslednji redni seji sprejel tudi letni program kulture, dejavnosti za otroke in mladino, športa in tudi sociale, kar bo podlaga za pripravo razpisov.

Grb in zastava že v prvi polovici leta?

Idejno zasnovo grba in zastave je svetnikom predstavil Marko Kapus, ki je poudaril, da idejna rešitev izhaja iz grba, ki je bil v zadnjih desetletjih na tem območju večkrat v uporabi, npr. etikete Daninih pijač, vabila nekdanje krajevne skupnosti, izrezljal ga je tudi Sandi Leskovec, izhaja pa iz grba družine Neydeck, gospodov Mirnskih. Idejna zasnova grba predvideva tri srebrne jakobove školjke, urejene v trikotnik, ki simbolizirajo plodnost, blaginjo in srečo, na modri podlagi, ki simbolizira vodo kot vir življenja in neskončnih možnosti.

Idejno zasnovo bi za prvo obravnavo lahko pripravili že do prihodnje seje občinskega sveta in tako bi Mirna svoj grb in zastavo dobila že v prvi polovici leta, so še zapisali v sporočilu za javnost.

‹ nazaj

Komentarji (4)

29.1.2015Oceničetrtek 
ja k bodo mel pa grb in zastavo bo pa država ukinla te male občine kar bi tudi prav bilo.
2.2.2015Ocenilinda 
Kaj ima morska školjka delati na grbu Mirne?
2.2.2015 1 (1) (0)Oceniferdo baltazar 
Mirnske Pokrovače (=morske školjke kot jih imenuje ga.Linda) so bile za časa rimskega imperija znane po vsem imperiju in celo Julij Cesar je imel ogrlico spleteno iz Mirnskih Pokrovač. Zatorej je prav da mirnčani poudarijo svojo pomembnost v rani zgodovini. Čeravno se mi zdi da bi občine kot je Mirna in njih 90% nima nikakršnega razloga da obstaja, saj se v njih kopiči nekoristni del javne uprave, pogosto sestavljen iz sorodnikov, prijateljev, priležnic itd...
2.2.2015Ocenilokalna samouprava 
jaz pravim da je nujno potrebno narediti red na področju lokalnih skupnosti oz.reorganizacijo.Če ni denarja,zakaj je potem področje lokalne samouprave tako razširjeno kot hobotnica.Potem pa še v skupni občinski upravi Mirnske doline je potrebno še redarja da nas bo lovil, ko ustavimo vozilo pri vrtcu in otroka odložimo...Saj tepci ne vejo na kakšen način bi polnili budget.Ko pridem na občino urejat papirje za gradnjo pa sami izgovori-je na terenu,zaseden,sestanek,dejansko pa vedri v gostilni gospod pristojen za okolje in prostor....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava