bela krajina

Bodo tudi v Metliki brez nujne medicinske pomoči?

13.2.2015 | 11:15 | Besedilo in foto: M. B.-J.

Ministrstvo za zdravje namerava ukiniti metliško urgenco. (Foto: M. B.-J.)

Ministrstvo za zdravje namerava ukiniti metliško urgenco. (Foto: M. B.-J.)

Metlika - Tako kot pred časom v sevniški občini, so sedaj tudi v metliški prijeli informacijo o nameri ministrstva za zdravje, da bo ukinilo dežurno službo in nujno medicinsko pomoč v Zdravstvenem domu Metlika. Župan je že poslal protest.

Zdravstveni dom Metlika ima trenutno priznano A ekipo nujne medicinske pomoči, torej je ekipa na razpolago v rednem delovnem času od ponedeljka do petka od 7. do 20. ure, dežurna služba pa od ponedeljka do petka od 20. do 7. ure, medtem ko je med vikendom in prazniki 24–urna dežurna služba. V ekipi so zdravnik, medicinska sestra in terensko vozilo. Zdravstveni dom Metlika pa samostojno financira še pripravljenost voznika reševalnega vozila ter, seveda, opremljeno reševalno vozilo. Zdravstveni dom ima prav tako priznano 0,3 tima programa nujnih reševalnih prevozov, ki jih zagotavlja z ustreznim kadrom in opremljenim vozilom.

"Namera ministrstva, da bo Zdravstveni dom Metlika izven rednega delovnega časa zaprt in bodo urgentni bolniki od ponedeljka do petka med 20. in 7. uro ter med vikendom in prazniki iskali pomoč v Urgentnem centru v Novem mestu, je škandalozna in diskriminacijska do bolnikov s periferije. Do Novega mesta je več kot 30 kilometrov, veliko oviro predstavljajo že Gorjanci. Prepričani smo, da ta ukrep lahko koga stane tudi življenje," je v protestnem pismu ministrstvu za zdravje zapisal metliški župan Darko Zevnik.

Ministrstvo in vlado je župan pozval, naj s spremembami v nujni medicinski pomoči ne rušita dobre mreže predbolnišnične nujne medicinske pomoči v zdravstvenih domovih, zlasti na podeželju, daleč od centrov, in naj preprečita neenakost pri dostopu do zdravstvenih storitev. Zahteval je ohranitev dežurne službe in nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Metlika.

‹ nazaj

Komentarji (1)

14.2.2015–1 (0) (1)Oceniresnicoljuben 
Iz Črnomlj do najbližje vasi v občini Metlika je mislim da več kot 100 kilometrov,ali še več ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava