gospodarstvo

Riko lani prodal za slabo petino več, precej višji tudi dobiček

19.2.2015 | 19:00 | STA

Foto: spletna stran Riko Ribnica, arhiv DL

Foto: spletna stran Riko Ribnica, arhiv DL

Ribnica - V Riku Ribnica, ki izdeluje cestno in mehanizacijo za čiščenje ter vzdrževanje cestnih in obcestnih površin, so lani prodali za nekaj manj kot 5,5 milijona evrov izdelkov in predlansko prodajo presegli za približno 17 odstotkov. Z lanskim dobičkom v višini nekaj več kot 260.000 evrov so za okoli 180.000 presegli predlanskega.

Direktor Rika Ribnica Matija Brodnik je povedal, da je njihovo lansko poslovanje zaznamovalo odpravljanje zadnjih posledic predlanske nesreče, ko se je zaradi teže snega vdala streha proizvodne hale, in za njihovo poslovanje odločilna zimska sezona, ki je minila ob skopih snežnih padavinah.

Sicer pa so lani končali novo proizvodno halo, ki so jo začeli graditi predlani, in poslovno zgradbo ter posodobili del strojev. Za novo poslovno zgradbo in posodobitev proizvodnje so namenili približno pol milijona evrov.

Glede letošnjih poslovnih načrtov je direktor napovedal sedem milijonov evrov prodaje in rast za približno četrtino, hkrati pa 15-odstotno rast dobička, nekaj manjših naložb v nove stroje in štiri nove zaposlitve. Z njimi bodo v družbi letos zaposlovali približno 40 ljudi.

Pri drugih novostih je še napovedal majski večji hišni sejem, na katerega bodo povabili vse svoje stranke iz tujine in domovine.

Družba Riko Ribnica sicer približno 45 odstotkov svojih izdelkov proda na domačem trgu, približno pet odstotkov na trgih nekdanje Jugoslavije in približno polovico v Evropski uniji ter drugih evropskih državah, je še povedal Brodnik.

Družba ima od predlani novega lastnika. To je SBS trgovina, podjetje za zunanjo in notranjo trgovino, proizvodnjo in storitve iz Škofljice. Brodnik pa je na direktorskem mestu nasledil Janeza Šilca, ki je podjetje Riko Ribnica vodil do 1. septembra lani.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava