kronika

Hitro je hitro prehitro!

23.3.2015 | 19:00 | M. M.

Policisti bodo poostrili nadzor hitrosti voznikov v naseljih. (Foto: arhiv DL)

Policisti bodo poostrili nadzor hitrosti voznikov v naseljih. (Foto: arhiv DL)

S PU Novo mesto so danes poleg poskusa uboja v oklici Žužemberka in ostalih aktivnosti črnih biserov sporočili tudi nečedne statistike, povezane s prehitrimi vozniki. Ste vedeli, da je neprilagojena hitrost vzrok več kot četrtine vseh prometnih nesreč?

Minuli konec tedna tri nesreče zaradi prehitre vožnje

Na cesti med Zalogom in Stražo se je minuli petek dopoldan zgodila prometna nesreča, ko je 24-letni voznik avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast, zapeljal s ceste in se z vozilom prevrnil. Voznik se je v nesreči lažje poškodoval.

Sevniški policisti so bili dan kasneje okoli 16.30 obveščeni o prometni nesreči z udeležbo motorista v kraju Žigarski vrh. Po prvih ugotovitvah je 32-letni voznik motornega kolesa znamke Honda zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal na travnati nasip in padel po vozišču. Hudo poškodovanega motorista so reševalci odpeljali v celjsko bolnišnico.

Včeraj okoli 8. ure pa se je zgodila prometna nesreča še na cesti med Bičem in Žužemberkom. Trebanjski policisti so ugotovili, da je 67-letni voznik zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad avtomobilom, zapeljal s ceste in se prevrnil. V nesreči se je lažje poškodovala 64-letna potnica v vozilu, ki med vožnjo ni bila pripeta z varnostnim pasom.

Neprilagojena hitrost vzrok več kot četrtine vseh prometnih nesreč

Policisti PU Novo mesto so lani obravnavali 1282 prometnih nesreč. V več kot četrtini primerov so ugotovili, da je bil vzrok neprilagojena hitrost. V teh nesrečah so štirje udeleženci umrli, 24 je bilo hudo poškodovanih, 160 pa jih je utrpelo lažje telesne poškodbe.

Alkohol kot sekundarni vzrok pri povzročiteljih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti so našli pri 51 povzročiteljih prometnih nesreč. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila 1,36 grama alkohola na kilogram krvi. 35 povzročiteljev prometnih nesreč je imelo v krvi več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi.

Policisti ugotavljajo, da se spomladi, ko se vozne razmere izboljšajo, občutno povečajo povprečne hitrosti voznikov motornih vozil. Vozniki nemalokrat precenijo svoje sposobnosti in vozijo hitreje in bolj agresivno. Na cestah je ponovno več motoristov in kolesarjev, kar dodatno vpliva na prometno varnost.

Največ prometnih nesreč, katerih vzrok je bil neprilagojena hitrost, se je zgodilo v naseljih.

»Policisti PU Novo mesto bodo zato v prihodnjih mesecih posebej pozorni na prekoračitve hitrosti v naseljih, pa tudi na povratnike in voznike, ki najbolj kršijo hitrostne omejitve. Voznikom svetujemo, da prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!« dodaja predstavnica za odnose z javnostmi na PU Novo mesto Alenka Drenik.

‹ nazaj

Komentarji (1)

24.3.2015Oceniprle 
Je že prav da policisti vršijo nadzor na spornih odsekih cest. Težava je v tem da to ne počnejo na teh odsekih ampak tam kjer vejo da bodo lahko napisal kazen. Mislim da šole za miličnike sploh več ne potrebujemo ampak bolj kako trgovsko ,saj se je vse svedlo na kasiranje.Jaz jim sploh več ne rečem policisti ,ampak INKASANTI !!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava