posavje

Razpis za gradnjo akumulacijskega bazena HE Brežice bodo ponovili

25.3.2015 | 17:00 | STA, M. M.

Foto: HESS, arhiv DL

Foto: HESS, arhiv DL

Krško, Brežice - Krško javno podjetje Infra, ki je zadolženo za infrastrukturna dela pri gradnji spodnjesavskih hidroelektrarn, bo zaradi zahtev državne revizijske komisije predvidoma danes ali jutri ponovilo razpis za gradnjo akumulacijskega bazena z visokovodnim razbremenilnikom za hidroelektrarno (HE) Brežice. S tem se napoveduje nov zamik pri njeni gradnji.

V pravni službi Infre so povedali, da so za v začetku novembra objavljeni infrastrukturni razpis dobili dve ponudbi in tri revizijske zahteve ponudnikov ter drugih zainteresiranih. Državna revizijska komisija je po preteku roka za odgovor in njegovem podaljšanju revizijskim zahtevkom ugodila in glede nekaterih določil zahtevala natančnejšo navedbo.

Razpis bodo tako v določilih, ki se dotikajo odpravljanja računskih napak, obveznosti zavarovanja v času gradnje in oblikovanja ponujene cene, dopolnili ter čim prej ponovili, so dodali. Javno odpiranje ponudb bo 5. maja.

Če nanj in na izbiro izvajalcev maja ne bo novih pripomb in revizijskih zahtev, bodo čim prej izbrali najugodnejšega in začeli z deli, ki se, kot je zdaj že jasno in kot so predvidevali v družbi, ne bodo začela aprila, ampak po preteku vseh zakonsko določenih rokov.

Kot je znano, je Infra za novembra objavljeni razpis za gradnjo akumulacijskega bazena z visokovodnim razbremenilnikom za HE Brežice prejela ponudbi Rika, ki je ponudil izvedbo za nekaj manj kot 70 milijonov evrov brez davka, in skupine ponudnikov z vodilnim partnerjem CGP iz Novega mesta - v skupini so še krški Kostak in velenjski RGP -, katere ponudbena vrednost brez davka je znašala nekaj manj kot 78 milijonov evrov. Ponudbi so odprli 19. decembra.

Energetski del HE Brežice so začeli graditi marca lani, sicer pa naj bi celotna naložba HE Brežice, četrte v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, brez davka znašala nekaj več kot 250 milijonov evrov: od teh naložba v energetski del približno 118 milijonov evrov, naložba v infrastrukturni del z vodno akumulacijo pa približno 135 milijonov evrov.

Elektrarno naj bi predvidoma zgradili v drugi polovici leta 2017. Če ne bo novih revizijskih zahtev, pa bi lahko ta rok še dosegli, je ocenil predsednik odbora za hidroelektrarne na spodnji Savi Niko Galeša.

V okviru izvedbe infrastrukturnega dela HE Brežice bodo med drugim zgradili akumulacijski bazen, uredili protipoplavno varnost na območju tamkajšnjega sotočja Save ter Krke in lokalno infrastrukturo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava