posavje

Na izredni seji o cenah komunalnih storitev

31.3.2015 | 12:05 | M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Brežice - Brežiški občinski svetniki so se včeraj sestali na 2. izredni seji, ki jo je župan Ivan Molan sklical na zahtevo trinajstih članov sveta, predstavnikov SMC, Liste Sonce, DeSUS, IDS, SD in Stranke za razvoj občin in krajev. Zahtevo je prvi podpisal Tomislav Jurman, vodja svetniške skupine SMC. Podpisniki zahteve so kot razlog za sklic seje navedli, kot je v vabilo zapisal župan, »nerazumljivo, enormno, do 34-odstotno povišanje cen komunalnih storitev, ki jih izvaja javno podjetje Komunala Brežice.«

Sklicatelji zahtevajo znižanje stroškov komunalnih storitev, ki jih izvaja javno podjetje Komunala Brežice, t.j. stroškov oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode, zbiranja komunalnih odpadkov in prevoza komunalnih odpadkov. To je včeraj poudaril v svojem uvodnem nastopu na seji Tomislav Jurman. Rekel je, da so cene komunalnih storitev zelo pomembne za občane in da zato iščejo rešitev za občane. K rešitvi naj bi prispevala tudi včerajšnja izredna seja. Tomislav Jurman in Stanko Tomše (SMC) sta poudarila, da mora župan preveriti možnosti za znižanje cene. Pomembno je, kot je rekel Jurman, da Komunala cene oblikuje povsem pregledno in da zagotovi ekonomičnost poslovanja. Tomše je rekel, da je produktivnost v Komunali pod povprečjem panoge. Vodja svetniške skupine Lista Sonce Jure Pezdirc pa je dejal, da se povprečne plače v Sloveniji nižajo in da zato ni prav, da se komunalne storitve dražijo.

Anton Zorko (DeSUS) je poudaril, da je občina pred ustanovitvijo Komunale zagotavljala, da to podjetje ne bo imelo višjih cen komunalnih storitev, kot jih je zaračunavalo komunalno podjetje KOP. In prav zaradi zagotovila, da ne bo podražitev, so svetniki podprli ustanovitev Komunale.

Župan Ivan Molan je izrazil začudenje nad sedanjimi glasnimi zahtevami v zvezi s cenami komunalnih storitev. Rekel je, da sedanje cene komunalnih storitev veljajo že od januarja 2013 in da jih je takrat potrdil občinski svet. Stvarnih razlogov za sklic izredne seje ni. »Izredno sejo sem sklical, ker so cene že od lanskega avgusta vroča tema,« je rekel župan.

Na razpravo o cenah komunalnih storitev in o delu Komunale sta odgovorila predstavnika Komunale, vodja sektorja gospodarskih javnih služb Darko Ferlan in direktor podjetja Aleksander Zupančič. Kot sta poudarila, je podražitev komunalnih storitev posledica drugačnega izračuna cen, ki ga je predpisala država z uredbo. Od zneska, ki ga s položnico plačajo občani, dobi komunala za plačilo svojih storitev samo dobro polovico. Preostalo gre za plačilo omrežnine, ki pomeni strošek za uporabo komunalnih omrežij, za plačilo storitev Ceroda in za okoljske dajatve. Direktor Zupančič je v obrazložitvi nanizal tudi nekaj podatkov o količinah zbranih odpadkov in o tem, kako Komunala z organiziranostjo dela znižuje stroške, denimo pri vodooskrbi. Povedal je tudi, da je Komunala z letošnjim letom začela tudi upravljati zasebna stanovanja, potem ko je doslej upravljala le občinska. Kot je povedal, namerava podjetje širiti dejavnosti tudi na vzdrževanje cest in javnih površin ter zimsko službo.

Cen komunalnih storitev zdaj in v preteklosti ne moremo primerjati, pa je rekel Andrej Vizjak (SDS). V preteklosti je ceno deloma plačevala občina, zato je bil strošek za občane nižji. Po sedanji uredbi, občinsko subvencioniranje ni več možno. »To je dvig cen, ki ga je povzročila tudi država,« je rekel Vizjak in dodal, da je konkurenca pri upravljanju stanovanj dobra. 

Na seji so vsi po vrsti pohvalili Komunalo in njene delavce, da dobro opravljajo storitve. A so razpravljali tudi o tem, katere so njene obvezne storitve in ali kaj Komunala morda dela po nepotrebnem.

Marijan Žibert (Stranka za razvoj občin in krajev) je rekel, da je zadovoljen s storitvami Komunale. Včasih je Komunala mogoče celo prevečkrat na terenu in bi lahko tu kaj privarčevala. »Najemo se lahko s pločevinasto ali pa z zlato žlico,« je rekel. Z njim se je strinjal Igor Zorčič (SMC), češ da je v dejavnosti Komunale mogoče kaj nepotrebnega, npr. založništvo. Meril je na knjižico z otroško zgodbo o brežiškem vodovodnem stolpu, ki jo je izdala Komunala. Zorčič je rekel, da je nenavadno, da župan ni zagotovil stolov za navzoče delavce Komunale, ki so tako morali ves čas seje stati. Včerajšnjo dolgo sejo je namreč spremljalo približno 50 delavcev Komunale.

Župan je obžaloval, da je moral včeraj sklicati izredno sejo, češ, da ta stane 10.000 evrov. Andrej Vizjak pa je poudaril, da je problem, zaradi katerega so včeraj sploh morali sklicati izredno sejo, samo v tem, da gre Komunala Brežice v nos tistim, ki so izgubili komunalne dejavnosti in zdaj več ne morejo na veliko grabiti k sebi. »Deset tisoč evrov ste vrgli iz proračuna neznano kam,« je rekel pobudnikom seje. Katja Čanžar (SDS) pa je rekla, da je primerjala cene komunalnih storitev v več slovenskih občinah in da so brežiške pod povprečjem. Strošek včerajšnje seje pa po njenem pomeni eno igrišče na podeželju manj.

‹ nazaj

Galerija (6)

IMG Seja (1)
IMG Seja (3)
IMG Seja (4)
IMG Seja (6)
IMG Seja (8)
IMG Seja (9)

Komentarji (7)

31.3.2015Oceniivo 
komunala je pač ivanova in andrejčkova.več kot 80% zaposlenih pa zvestih volivcev sds. zato se komunalne storitve dražijo!
31.3.2015Ocenivida 
Čestitamo pobudnikom za nižje cene, ker gre za nas občane še posebej tiste ki smo brezposleni in nam vsak cent šteje. Žalostno je županovo mlatenje o stroških seje, namesto da bi se sam zazvzel za nižje cene komunale. se potegnil za vse občane.
31.3.2015Ocenihugo 
v naši spufani Sevnici se pa vsi svetniki strinjajo z drago komunalo,tolk o našiih veleumnih svetnikih-podn od podna
1.4.2015Ocenizvonko 
stitamo pobudnikom. Zdaj je pa že danes, da se na naslednjih volitvah neizvoli Molana. To kar so zahtevali pobudniki bi lahko tudi sam ugotovil in predlagal.
1.4.2015Ocenivolk 
A TA ŽUPAN SPLOH VE KAJ LOBUTA KAKO LAHKO TAKA SEJA STANE 10.000 EUR PA KDO SO OBČINSKI SVETNIKI IN POTEM KOLIKO SPLOH ONI PREJEMAJO ZA SEJNINE. KAR SE PA TIČE KOMUNALE BI PA MORALA SPUSTITI CENE VSAJ ZA 25% KER JIM ODPADKE TAKO IN TAKO POSORTIRAMO, POSORTIRANE ODPADKE PRODAJO IN KJE SO TI ZASLUŠKI A GOSPA IZ SDS SPLOH VE KAJ BULAZNI PO SDS LOGIKI BI TAKO CENE MORALE SKOČITI VSAJ ZA 80% KER RABIJO DENAR ČIGAVI SO MOLAN, VIZJAK IN ŠE NEKATERI. ZAKAJ JE BILO POTREBNO DA SE USTANOVI NOVO PODJETJE STARO JE SVOJO NALOGO OPRAVLJALO DOBRO IN DEJANSKO NI NOBENE RAZLIKE V KVALITETI RAZLIKA JE V CENI PA ŠE TO NAJ POVEDO SDS-OVCI ZA KATEREGA FUNCIONARJA JE BILO TO PODJETJE USTANOVLJENO. SAMI BLEFERJI ZATO PA OBČINA TAKO DOBRO STOJI KER JO VODIJO LJUDJE PROPALIH DRUŽB, NAJ RAJE POVEDO KOLIKO NOVIH DELOVNIH MEST SO POMAGALI USTANOVITI N I Č, N I Č IN ŠE ENKRAT NIČ.
2.4.2015Ocenidusan 
vazno da filajo svoje žepe na račun nas občanov, družinsko podjetje sds
2.4.2015Oceniobčan 
Svetniki smc so najbolj informirani in prebrisani občani. za informacije ki so na spletih so sklicali izredno sejo in za to pobasali od 230 do 300 evrov za sejnino. Na seji so se prepirali ali je položnica evro previsoka ali prenizska. Za njih je za eno leto plačana saj jo bomo plačali mi občan, Vržejo nam kost mi se kregamo oni pa smejijo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava