kolesarstvo

VIDEO: Velika nagrada se vrača

2.4.2015 | 14:30 | B. B.

Pred tremi leti se je na prvi etapi dirke Po Sloveniji na Glavnem trgu Marku Kumpu zmaga izmuznila za las. Kako bo tokrat? (Foto: B. B., arhiv DL)

Pred tremi leti se je na prvi etapi dirke Po Sloveniji na Glavnem trgu Marku Kumpu zmaga izmuznila za las. Kako bo tokrat? (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - V nedeljo ob 12.30 se bo izpred tovarne Adria Mobil v Novem mestu proti Beli krajini pognalo 183 kolesarjev iz 24 ekip, ki se bodo nekaj ur kasneje po prevoženih 168 km na Glavnem trgu v Novem mestu udarili za zmago na prvi veliki nagradi Adrie Mobil.

Novomeški kolesarski klub bo mednarodno dirko kategorije 1.2 priredil v počastitev jubileja glavnega sponzorja, ki letos praznuje 50 let blagovne znamke Adria Mobil, to ime pa zadnjih deset let nosi tudi klub.

Pot bo kolesarje vodila skozi Češčo vas, Stražo, Dolenjske Toplice in Podturn, od koder se bodo povzpeli na 538 m visok prelaz Brezovica. Sledil bo vratolomen spust proti Črnomlju, od koder bodo nadaljevali do Gribelj in Podzemlja, kjer se bodo obrnili proti Gradcu in se skozi Semič ponovno povzpeli na Brezovico. Sledil bo dolg spust po partizanski magistrali in vrnitev v Novo mesto, kjer jih bodo čakali trije »balkanski krogi« (Ločna–Otočec–Ratež-Glavni trg), zadnjih deset kilometrov pa bodo prevozili v dveh krogih po Novem mestu (Ločna–Žabja vas–Glavni trg).

Kot je povedal direktor kluba Bogdan Fink, želijo, da bi dirka postala tradicionalna in da bi v prihodnjih letih po kakovosti dohitela Dirko po Sloveniji. Progo velike nagrade sta preizkusili tudi dve slovenski kolesarski legendi, Sandi Papež in Gorazd Štangelj. Kot pravi Papež, je proga zanimiva, razgibana in tudi dovolj zahtevna. Pričakuje, da bodo odločali zadnji krogi in da bo v cilj prva prišla manjša skupina.

Štangelj je pri napovedih nekoliko bolj zadržan. »Proga je primerna obdobju. Smo šele v začetku aprila in temu so prilagojeni kilometri, saj ne moreš izločiti večine kolesarjev iz boja za dobro uvrstitev že v prvi polovici dirke. Če hočeš dobiti ekipe, se moraš prilagoditi njihovim željam. Težko je napovedati razplet. Kdor želi biti v igri za zmago, bo moral najprej zlesti čez vse klance in med favoriti bo gotovo tudi Marko Kump. Je pa sprint velika loterija in ta v Novem mestu tehnično sploh ni lahek.«

Poleg Adrie Mobil bodo po napovedih vidno vlogo igrali tudi kolesarji azerbajdžanske ekipe Baku, za katero vozi tudi aktualni slovenski prvak Matej Mugerli, ki je ta naslov osvojil v novomeškem dresu. Nastop za reprezentanco, ki jo vodi Štangelj, je načeloma potrdil Jani Brajkovič, morda bo nastopil tudi Grega Bole. Močne ekipe prihajajo tudi iz Italije. Za Team Felbermayr Simplon nastopata Slovenca Jure Golčer in Matej Marin, nevaren utegne biti tudi njihov klubski kolega Matija Kvasina. Zelo konkurenčni bosta še moštvi Amore & Vita – Selle SMP ter MG Kvis Cycling Team.

Tako močne enodnevne dirke v Novem mestu ni bilo že vse od zadnje dirke za veliko nagrado Krke leta 2005, temu primerno bogat pa bo tudi spremljevalni program, ki bo na Glavnem trgu potekal od 14. ure. Posebna atrakcija bosta dirka predšolskih otrok in šolarjev do petega razreda ter sekanje velikonočnih pirhov, kjer bo zmagovalec v brezplačen najem za en konec tedna prejel avtodom.

Na spletni strani kolesarskega kluba Adria Mobil bodo o poteku dirke poročali sproti, ob 15:15, se pravi za zaključnih kilometrih, pa se bo pričel tudi video prenos v živo.

Trasa Velike nagrade Adrie Mobil

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava