posavje

Ob letališču še dirkališče?

7.4.2015 | 13:40 | M. M.

Z ene minulih akcij Motorist v Racelandu (Foto: T.J.G., arhiv DL)

Z ene minulih akcij Motorist v Racelandu (Foto: T.J.G., arhiv DL)

Cerklje ob Krki - Po poročanju Financ ob letališču Cerklje ob Krki nastaja novo dirkališče. Projekt vodi Tone Anderlič kot predsednik Zveze za avtošport Slovenije AŠ 2005, ki ga je ocenil na 28 milijonov evrov, prvi del projekta oz. dva kilometra proge pa naj bi bila nared že jeseni letos. Finance opozarjajo, da zadeva nastaja na državnem zemljišču, kjer že intenzivno sekajo drevesa v 20-metrskem pasu na obeh straneh proge, zemljišče pa naj bi AŠ avgusta lani dobil v petletno brezplačno uporabo s strani obrambnega ministrstva, ki ga je vodil nekdanji Anderličev strankarski kolega Roman Jakič.

Oba sta tovrstne namige za omenjeni časnik zanikala, Finance pa med drugim opozarjajo, da gre za nov projekt »Stožic« in nelojalno konkurenco obstoječemu, zasebnemu poligonu varne vožnje Raceland v Krškem, oddaljenem le dobrih pet kilometrov.

‹ nazaj

Komentarji (10)

8.4.2015OceniTone 
Hudo tole. Pa ste prepričani, da bo to zaživelo?
8.4.2015OceniJan 
A ni bil v tistem koncu že enkrat Mobikrog oz. nekaj podobnega?
8.4.2015–2 (0) (2)Oceniney 
Pa pravjo, da Slovenija nima dnarja kolk smo zadolženi, a tuki se pa 28 miljonska naložba dela, in bravo še več dreves podreti- to lepo našo malo Slovenijo je treba čist pozidat za ZABAVO - Kje je greenpeace?!!!!
8.4.2015—   (2) (2)OceniAnton 
Kaj so pa naredili z najdenim moriščem iz druge vojne?
8.4.2015—   (1) (1)Ocenidrugič razmisli kaj 
Kaj poasfaltiral, kaj pa misliš? A misliš da bomo mel pisto po makadamu al celo po močvirju??
8.4.2015 1 (2) (1)Ocenibutec&butec 
Anton, kramp v roke in prekoplji, na svoje stroške.
8.4.2015 1 (2) (1)Ocenivili 
prekaljeni ZSMSjevec anderlič že ve kako je treba priti do denarja... zastaviš projekt, ga spelješ, mimogrede pa se vmes zadeva še enmajhno podraži, pa malo zalomi in žepi so polni.. na tak način se je delalo komplet slovenski avtocestni križ, tunele, predore in še kaj.. ljudje sicer mislijo da gre za šlamparijo, površnost, slabo izvedena dela ipd, v resnici pa je za vsem tem skrbna kalkulacija in maksimalni možen zaslužek, za tiste pri koritu seveda..in eni se še kar čudijo da je zidar v švici :-)
8.4.2015 1 (1) (0)OceniAnton 
Letališče, ki ga zdaj upravlja Slovenska vojska, je bilo grajeno za potrebe tedanjega jugoslovanskega kraljevega vojnega letalstva v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Od tedaj do danes je to edino izključno za vojaške potrebe narejeno letališče na naših tleh. Še nedokončano letališče je ob okupaciji leta 1941 prevzela nemška Luftwaffe, a ji ga ni uspelo dokončati. Nemci so se umaknili 9. maja 1945 in nato je letališče prevzelo jugoslovansko vojno letalstvo, ki je letališče v petdesetih letih prejšnjega stoletja tudi dokončalo. A očitno je letališče, potem ko so se nemške čete umaknile, postalo kraj, kjer so partizanske enote pobijale vojne ujetnike in morda tudi civiliste, kot vse kaže, hrvaške narodnosti. Po osemnajstih dnevih izkopavanj arheologi, sodeč po podatkih in predmetih, ki so jih našli ob pokojnih, po Rozmanovih besedah sklepajo, da gre za pripadnike ustašev in hrvaških domobrancev, ki so se umikali proti Avstriji, pobiti pa so bili na hitro. Raziskovalci so naleteli tudi na nekatere identifikacijske številke, a dokončno se bo izvedelo, kdo so pobiti, po opravljeni analizi. Vodja izkopavanj Rozman je dejal, da tudi ne ve, koliko trupel je v še neraziskanih jarkih. A zagotovo gre za povojne poboje. Veliko pokojnih je imelo zapestja zvezana z žico. Trupla pobitih so bila zmetana v obrambne jarke, ki so jih med vojno izkopali nemški vojaki za obrambo letališča. Koliko je teh jarkov, ki so bili po vojni zasuti, se ne ve. Morda bodo podatek o dolžini obrambnih jarkov razkrili posnetki britanskih zračnih sil, narejeni v letih 1943 in 1944, ki bodo kmalu objavljeni na spletu in javno dostopni.
8.4.2015 2 (2) (0)Ocenisafet 
pa kaj nas to briga, glavno da bom jst lahko kje dirkal.
2.5.2015Ocenipepe 
Popolnoma podpiram, (tako kot mnogi) aktivnosti na tem področju.(poligon- dirkališče) Raceland je v osnovi premajhen za avtomobile in motorje, pa naj se še bolj širokoustijo nasprotniki dirkališča. staut je že pred leti obljubljal podaljšanje piste, pa tega ni bilo in še vedno ni na vidiku. Drugače pa v svetu deluje pač konkurenčni boj. seveda se vsak boji konkurence a nam le ta zagotavlja napredek. Če se spotikate ob finance, se dajte le v kolikor boste vi kaj prispevali. Če ne, vas to žal nič ne briga,ker se tudi v vaše nihče ne spotika(razen če niste kaj olastninili). Arheološka izkopavanja na temo 2.sv vojne so pa stvar neke druge debate in tudi drugega lobija. Če bi jaz bil arheolog, vlekel3-4k€ mesečno, bi zagotovo na ves glas kričal o krivicah, ki mi prinašajo lahek zaslužek.(izvzamem nekatere zaslužne za kulturno dediščino) Če pa povzamem, da imamo poligon varne vožnje Vransko, sveto kravo AMZS na tem področju, pa je popolnoma jasno, da bo tudi od tam priletelo kakšno poleno. Močno upam, da se bo kmalu zgradilo kakšno četudi manjše dirkališče na katerem bo zainteresirano ljudstvo oziroma (kot pravijo vsi naši velespoštovani in velepopljuvani predstavniki izvoljeni poslanci) volilci, lahko hitro peljalo svoje vozilo, ne da bi ogrožalo sočloveka. Ali pa bodo še naprej veselo služili na nesreči nas navadnih smrtnikov.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava