posavje

Umrl slikar Jože Ciuha

12.4.2015 | 21:55 | STA, M. M.

Jože Ciuha (Foto: A. K., arhiv DL)

Jože Ciuha (Foto: A. K., arhiv DL)

Ljubljana - V 91. letu starosti je danes umrl priznani slovenski likovni umetnik in pesnik Jože Ciuha, ki je odraščal v Krškem. Od pokojnika se bodo poslovili v četrtek na Plečnikovih Žalah, je sporočila njegova družina.

Jože Ciuha (1924) je slikarstvo študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Diplomiral je leta 1950, študij pa je nadaljeval na specialki za zidno slikarstvo pri profesorju Slavku Pengovu in ga končal leta 1952. Na univerzi v Rangunu (Mjanmar) je med letoma 1959 in 1961 študiral budistično kulturo in filozofijo.

Med letoma 1974 in 1978 je vodil seminar za svobodno slikarstvo na Mednarodni poletni akademiji v Salzburgu. Napisal je tudi tri potopisne knjige. Ciuhova dela so v najpomembnejših svetovnih umetnostnih zbirkah, predstavljal pa jih je tudi na skupinskih in več kot 300 samostojnih razstavah.

Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 1967 in Jakopičevo nagrado leta 1981, za leposlovno knjigo za otroke je bil leta 1965 nagrajen z Levstikovo nagrado, lani pa je prejel nagrado za življenjsko delo na področju knjižne ilustracije.

O njem je Dolenjski list v članku Anje Kerin še pred dvema letoma zapisal: "Jože Ciuha pri 88 letih še vedno ustvarja. Tudi po 10 ur na dan, če je treba.

Priznan v tujini, spregledan doma

Na gradu Rajhenburg odprli razstavo svetovljana in umetnika Jožeta Ciuhe – Prvi korak do postavitve slikarjeve stalne razstave

Brestanica

Slikar, grafik, literarni ustvarjalec, svetovljan. Jože Ciuha, ki je odraščal v Krškem, v sebi združuje številne talente, predvsem pa je človek z veliko začetnico. Za sabo ima več kot 400 samostojnih in 300 skupinskih razstav, za svoja dela pa je prejel številna tako mednarodna kot domača priznanja, čeprav se zdi, da je v tujini veliko bolj cenjen kot v rodni Sloveniji. Pri 88 letih je še vedno razpet med Parizom ter Ljubljano, pretekli teden pa so razstavo njegovih najnovejših del odprli v renesančni dvorani gradu Rajhenburg.

Umetnika, ki bo konec aprila dopolnil 89 let, je težko opisati le z nekaj besedami. Zadnje v svoji kritiki najnovejše Ciuhove razstave, ki je neke vrste napoved postavitve stalne razstave njegovih del, ugotavlja tudi umetnostna zgodovinarka in kustosinja Alenka Černelič Krošelj. "Jože Ciuha spada med umetnike svetovljane, ki so na Slovenskem hkrati cenjeni in odrinjeni, hkrati čaščeni in prezrti. A to je usoda, ki jo umetniki, kot je Jože Ciuha, sprejmejo kot nekaj, kar je del pestrega in ustvarjalnega življenja. Ciuhova biografija je neverjetna oziroma je že sama po sebi izjemna zgodba."

Nomada po duši je usoda vodila v različne dele sveta. Na univerzi v Rangunu (Burma) je tako študiral budistično kulturo in filozofijo, v Južni Ameriki staro indijansko kulturno zgodovino, študijsko pa je poleg Makedonije, Francije, Burme in Južne Amerike obiskal tudi ZDA, Švedsko in druge evropske države. Za svoje delo je prejel številna priznanja, med katerimi so Levstikova nagrada (1954, 1964, 1966, 1967), Mlado pokolenje (1955, 1960), Kajuhova (1964), Župančičeva (1975), Jakopičeva (1981), nagrada Prešernovega sklada (1967), nagrade za grafiko v Ljubljani (1979, 1985), Krakovu (1980) in Bukarešti (1980).

Med posebna priznanja in prejete časti štejeta red viteza lepih umetnosti in literature v Franciji in častni križ znanosti in umetnosti 1. razreda, ki mu ga je podelil takratni avstrijski kancler, v Rusiji pa je postal redni član tamkajšnje akademije. V Krškem, kjer je preživljal svoje otroštvo, je razstavljal večkrat, nazadnje ob kulturnem prazniku leta 2010, njegova najnovejša razstava pa nosi naslov Podobe časa.

Svobodni likovni umetnik že več kot tri desetletja živi med Parizom in Ljubljano, čeprav se predvsem v sedanji situaciji, kot pravi, v francoski prestolnici počuti precej bolj domače. "Pariz je darežljivo mesto. Tam ni sorodnikov in botrov, ni stricev iz ozadja. Tam si pač tisto, kar si." Na naše vprašanje, zakaj je v Sloveniji po njegovem mnenju spregledan, je odgovoril povsem v svojem slogu. "Ker sem predober, pa tudi zato, ker nikoli nisem bil niti črn niti rdeč," poudari Ciuha, ki se mu drugo leto, ko bo dopolnil 90 pomladi, končno le obeta retrospektiva njegovih del v Moderni galeriji."

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava