novice

Začenja se enourna opozorilna stavka zdravnikov

22.4.2015 | 08:10 | STA

Načeloma bodo v času stavke zdravniki prekinili delo, a skladno z zakonom o  zdravniški službi morajo tudi v tem času poskrbeti za nujne primere. (Foto: I. N., arhiv DL)

Načeloma bodo v času stavke zdravniki prekinili delo, a skladno z zakonom o zdravniški službi morajo tudi v tem času poskrbeti za nujne primere. (Foto: I. N., arhiv DL)

Zdravniki v okviru zdravniškega sindikata Fides in družinski zdravniki v sindikatu Pratik.um začenjajo enourno opozorilno stavko. Po jutranjih vizitah ter predaji dela med izmenami se bodo stavkajoči zdravniki zbrali v knjižnicah oz. zbornicah, kjer jim bodo sindikalisti predstavili razloge za stavko in stavkovne zahteve.

Odvisno od organizacije dela v posameznem zdravstvenem zavodu jo bodo izvedli med 8. uro in 9.30. Za stavko so se odločili, ker vlada do sedaj ni sprejela standardov in normativov, želijo tudi povprečno plačo v višini trikratne povprečne slovenske plače. Če njihove zahteve ne bodo padle na plodna tla, za 28. maj napovedujejo celodnevno opozorilno stavko.

Načeloma bodo v času stavke prekinili delo, a skladno z zakonom o zdravniški službi morajo tudi v tem času poskrbeti za nujne primere, za nosečnice in porodnice, za otroke in mladostnike do 18. leta starosti ter za starejše. V tem času po pojasnilih ministrstva za zdravje zdravniki ne bodo plačani.

Zdravniki zahtevajo sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so jih zdravniške organizacije pripravile leta 2008. Poleg tega zahtevajo višje plače. Povprečna plača zdravnika trenutno po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina znaša 1,89 povprečne slovenske plače. Da bi dosegli cilj trikratnik povprečne slovenske plače, se bi jim morala plača povišati za okoli 40 odstotkov.

‹ nazaj

Komentarji (6)

22.4.2015 2 (2) (0)OceniIvo 
Dobro da so povedali kdaj štrajkajo, da vsaj vemo. Mene pa zanima kdaj bodo delali imam občutek da ves čas štrajkajo!
22.4.2015 1 (1) (0)Oceniandrej 
Z vsakim naj podpišejo individualno pogodbo in jih naj plačajo po učinku. Za nižji medicinski kader je pa vse OK. Veliko dela za malo denarja.
22.4.2015Ocenijošk 
če bi imeli vsi take in podobne sindikate kot je FIDES, bi nam bilo precej boljše.. eden redkih nespolitiziranih in neodvisnih sindikatov, ki se ne dajo zajebavat in štrajkajo ko se jim zdi da se članom dela krivica. ostali sindikati so žal le orodje v rokah politične opcije in nastopajo izključno po predhodnem dogovoru, ne pa zaradi krivic oz potreb članov oz delavstva.
22.4.2015 5 (5) (0)Ocenisuženj 
zakaj stavkajo že??jim 1.500€ in naprej premalo???medtem ko mi siromaki imamo 560€plače?pa malo drugače delamo,psihično,fizično,umazano delo opravljamo,medtem tile v haljih sam kavo pijejo in gužvo ne znajo razredčit...sramota
23.4.2015–1 (0) (1)OceniROMAN 
suženj. ko ti bo zaprlo črevo, jih boš vesel ko bojo spucali tvoje govno.
23.4.2015OceniROMAN 
suženj. ko ti bo zaprlo črevo, jih boš vesel ko bojo spucali tvoje govno.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava