dolenjska

Ekološka delavnica pri Zajčkih - kaj vse se da narediti iz odpadnega materiala!

28.5.2015 | 13:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Ekološka delavnica pri Zajčkih - kaj vse se da narediti iz odpadnega materiala!

Šmarjeta - O ekologiji smo vsi polni besed, a treba je preiti od besed k dejanjem. V Ekološkem društvu Šmarješke Toplice, ki je sicer nastalo leta 2009 iz civilne iniciative, ki se prvenstveno »bori« za varno in človeku prijazno postavitev daljnovodov v okolju, se tega zavedajo.

Ekološka delavnica pri Zajčkih - kaj vse se da narediti iz odpadnega materiala!

Tako imajo v svojem programu med drugim zapisane tudi čistilne akcije – to pomlad so sodelovali v širši občinski ekološki akciji, a tudi sami so se izkazali in zgledno očistili vso nesnago na parkirišču tovornjakov pod Belo Cerkvijo, kjer je bilo nekoč rimsko pristanišče, ter okolico svojega kraja. »Treba je skrbeti za čisto okolje celotne občine, zato bomo veseli, če se nam pridružijo še drugi občani. Imamo lepe kraje, naj bodo čisti in zgledno urejeni, saj smo ne nazadnje turistična občina,« pravi ena od zelo zagnanih članic Metoda Turk.

Za ekološko zavest pa je treba vzgajati že najmlajše, zato se je pet članov društva včeraj odpravilo v Vrtec Sonček, k skupini Zajčki, kjer so pripravili zanimivo ekološko delavnico. S sabo so prinesli eko-zabojnike, ki so jim jih darovali v novomeški Komunali, ter številne različne odpadke. Te so zbirali tudi malčki in tako so skupaj iz odpadnega materiala izdelali čudovite izdelke.

Ekološka delavnica pri Zajčkih - kaj vse se da narediti iz odpadnega materiala!

Najprej so obnovili znanje iz ločenega zbiranja odpadkov, nato pa so se razdelili v skupine in se lotili dela: v eni so iz starega papirja, ki so ga zvijali v tulce, naredili ekološko sliko, ki bo lahko krasila vrtec, morda celo nov, ki ga zdaj gradijo. V drugi delavnici so iz zamaškov od plastenk izdelali znak njihove skupine – zajčka. V tretji so iz pokrovov od steklenih kozarcev in papirja izdelali eko igrico spomin. V četrti so se iz stare volne in blaga lotili izdelovanja bibe in lutk. Otroci so bili navdušeni, kaj vse da narediti iz odpadnega materiala, in z vsem tem delom se bodo ukvarjali še naprej.

V Ekološkem društvu Šmarješke Toplice so veseli odprtosti šole in vrtca, zahvaljujejo se prijaznima vzgojiteljicama zajčkov Tanji in Ini, ter novomeški Komunali za pomoč. S podobnimi akcijami bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

‹ nazaj

Galerija (21)

EKO001
EKO002
EKO003
EKO004
EKO005
EKO006
EKO007
EKO008
EKO009
EKO010
EKO011
EKO012
EKO013
EKO014
EKO015
EKO016
EKO017
EKO018
EKO019
EKO020
EKO021

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava