gospodarstvo

Mali delničarji Krke želijo višjo dividendo

29.5.2015 | 09:45 | STA

Foto: BDG, arhiv DL

Foto: BDG, arhiv DL

Novo mesto - Društvo Mali delničarji Slovenije predlaga, da družba Krka za izplačilo dividend za lani nameni 109 milijonov evrov oz. 3,35 evra bruto na delnico, in ne 71,6 milijona oz. 2,20 evra bruto na delnico, kot sta predlagala uprava in nadzorni svet.

Kot kaže nasprotni predlog, danes objavljen v časniku Delo, mali delničarji za skupščino, ki bo 18. junija, predlagajo, da bi se za druge rezerve iz dobička namenilo 36,2 milijona evrov, v naslednje leto pa preneslo prav tako 36,2 milijona evrov. Vodstvo je za prenos v rezerve in v naslednje leto predlagalo po 54,9 milijona evrov.

Mali delničarji svoj predlog utemeljujejo s tem, da je imela družba v zadevi Perindopril oblikovano rezervacijo v višini 47,5 milijona evrov. Julija lani je Evropska komisija izdala odločbo o kazni v višini 10 milijonov evrov, preostali del rezervacije pa je družba sprostila. Prav tako se je sprostila rezervacija v višini 1,4 milijona evrov v zadevi Sanofi Aventis, družba pa je prejela tudi povračilo sodnih stroškov v višini 20,8 milijona evrov v sporu z družbo AstraZeneco.

Društvo tako predlaga, da družba del sproščenih rezervacij nameni za izplačilo izredne oz. povišane dividende. Meni, da izplačilo ne bi v ničemer ogrozilo poslovanja družbe niti začrtane strategije.

Uprava se z nasprotnim predlogom ne strinja. Predlog uprave in nadzornega sveta za 2,20 evra dividende temelji na Krkini politiki stalne rasti dividend, saj predlagana dividenda predstavlja skoraj petodstotno povečanje glede na lani. Pripravljen je v skladu s strateško usmeritvijo glede uporabe dobička in hkrati upošteva finančne potrebe družbe v zvezi v vlaganji v povečanje proizvodnih in drugih zmogljivosti ter potencialne finančne potrebe glede morebitnih odškodnin s področja intelektualne lastnine, je zapisal predsednik uprave Jože Colarič.

Delničarji Krke bodo na skupščini odločali tudi o novih nadzornikih. Predlagani so Julijana Kristl, Jože Mermal, Andrej Slapar, Sergeja Slapničar, Matej Pirc in Anja Strojin Štampar.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava