kronika

Po devet tisočakov za slovensko "nevesto"

29.5.2015 | 14:35 | B. B.

France Božičnik in Anja Mrkalj Kastelic iz Oddelka za kriminalne združbe Sektorja za organizirano kriminaliteto UKP GPU. (Foto: B. B.)

France Božičnik in Anja Mrkalj Kastelic iz Oddelka za kriminalne združbe Sektorja za organizirano kriminaliteto UKP GPU. (Foto: B. B.)

Novo mesto - Na Policijski upravi Novo mesto so v koordinaciji z GPU zaključili dve obsežni preiskavi kaznivih dejanj s področja ilegalnih migracij oz. sklepanja navideznih zakonskih zvez, v enem primeru pa je šlo tudi za kazniva dejanj s področja drog.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto France Božičnik, je šlo v prvem primeru za kriminalno združbo državljanov Slovenije, Kosova in Švice, ki so jih zaradi drog začeli spremljati lani. Združba je s Kosova v Slovenijo in naprej v Švico tihotapila večje količine konoplje. Prevozniki so bili državljani Slovenije, mejo pa so prehajali v avtomobilih. Lani so opravili najmanj šest prevozov. V enem primeru so policisti na Obrežju zasegli 18 kg konoplje.

Pri izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov pa so policisti ugotovili, da ista združba organizira tudi nezakonito prehajanje meje. V enem primeru so tako organizirali prevoz v schengensko območje sedmim državljanom Kosova, in sicer preko Srbije in Madžarske v Avstrijo, kjer je tujce prijela tamkajšnja policija. V drugem primeru so dva državljana Kosova prijeli v Ljubljani. Posamezniki so za prevoz plačali po 500 evrov.

Ovadili 14 oseb

Ob tem je združba organizirala še najmanj sedem navideznih zakonskih zvez, ki so jih tujci na Kosovu sklenili s slovenskimi državljankami. Tako so lahko pridobili dovoljenje za vstop in bivanje v Sloveniji in s tem tudi EU. Cena take zakonske zveze je znašala od 5 do 7 tisoč evrov.

Policisti so ovadili 14 oseb, očitajo pa jim 14 kaznivih dejanj. Osumljenci, stari od 26 do 63 let, so z območja Kranja, Ljubljane, Tržiča, Celja, Murske Sobote in Maribora. Policisti so opravili pet hišnih preiskav, tri osebe pa so privedli na zaslišanje na okrožno sodišče v Krško, kjer je bil zoper dve odrejen pripor.

Organizator kriminalne združbe, 31-letni državljan Slovenije z območja Kranja, je bil v preteklosti že obravnavan zaradi nezakonitih migracij, v Švici pa je bil leta 2010 obsojen zaradi drog. Predvidena zaporna kazen zaradi ilegalnih migracij znaša do 8 let zapora, za drogo pa od 5 do 15 let.

31 navideznih porok

V drugem primeru so 23. maja na okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper 49-letnega osumljenca iz Ljubljane, ki je ob pomoči 36 državljank in državljanov Slovenije od druge polovice leta 2013 pa do dneva aretacije 31 tujcem omogočil preselitev v Slovenijo. Šlo je državljane Črne Gore, BiH in Srbije.

Osumljeni je organiziral preselitve tujcev v Slovenijo in pridobitev dovoljenja za začasno prebivanje, in sicer tako, da je nagovarjal revne državljanke Slovenije, da so v zameno za denarno nagrado sklenile zakonsko zvezo s tujcem. Poroke je osumljeni organiziral v različnih upravnih enotah po Sloveniji.

Preiskavo so pričeli brežiški policisti, nadaljevali pa so jo skupaj s kriminalisti sektorja kriminalistične policije, saj gre za novo pojavno obliko kaznivega dejanja, poudarja Božičnik.

Ogoljufal tudi ženske

Osumljeni je za vsako sklenitev navidezne zakonske zveze zaračunal po 9 tisoč evrov. Ženskam, ki so pristale na poroko, je obljubljal plačilo 4 tisoč evrov, a obljube nato ni držal in jim je plačeval manjše zneske. V slabih dveh letih je tako zaslužil več kot 270.000 evrov.

Prostost so mu policisti odvzeli pred tednom dni, opravili pa so tudi dve hišni preiskavi. Dan kasneje je prišel pred preiskovalnega sodnika v Krškem, ki ga je po zaslišanju izpustil na prostost. V torek so ga ponovno aretirali, saj je pritiskal na udeležence, da bi na sodišču pričali v njegovo korist. Sodnik je dan kasneje odredil pripor.

Osumljenke so ovadili za pomoč pri izvršitvi dejanj. Kazenski zakonik določa, da se osebo, ki naklepno pomaga storilcu pri naklepnem kaznivem dejanju kaznuje, kakor da bi ga storil sam, lahko pa se ga kaznuje tudi mileje.

Policija je podala tudi pobudi za razveljavitev dovoljenj za začasno prebivanje in razveljavitev zakonskih zvez.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava