novice

Pozivi k nadaljevanju programa Podjetno v svet podjetništva

1.6.2015 | 18:00 | STA, M. M.

Aprila so o dobrih rezultatih programa spregovorili tudi v Novem mestu. (Foto: B. B., arhiv DL)

Aprila so o dobrih rezultatih programa spregovorili tudi v Novem mestu. (Foto: B. B., arhiv DL)

Ljubljana - Predstavniki regionalnih razvojnih agencij so nedavno v Ljubljani predstavili rezultate programa Podjetno v svet podjetništva. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pozvali, naj njegovo nadaljevanje omogoči tudi v tekoči evropski finančni perspektivi.

Vodja projekta Staša Baloh Plahutnik je uvodoma predstavila učinke projekta in poudarila, da je nadaljevanje projekta izjemno pomembno, saj se je program izkazal za izjemno učinkovito orodje za reševanje težav brezposelnih mladih, posebej v regijah, kjer imajo manj priložnosti.

O pozitivnih primerih smo večkrat poročali tudi iz Posavja. Program v jugovzhodni Sloveniji zadnji leti vodi Razvojni center Novo mesto, na aprilski novinarski konferenci pa so povedali, da je pri prvih štirih od skupaj petih skupin udeležencev program zabeležil 70-odstotno uspešnost. Izid je za skoraj 14 odstotkov presegel državno raven, od 40 udeležencev se jih je 30 odstotkov samozaposlilo, dve petini pa odprlo lastna podjetja.

V letu 2013 je bilo v program na državni ravni vključenih 610 udeležencev, od katerih je bilo kar 62,8 odstotka uspešnih - v enem letu po usposabljanju so odprli podjetje in se v njem zaposlili ali pa so se zaposlili pri drugem delodajalcu, s čimer je bil cilj projekta po navedbah izvajalcev močno presežen.

Program se večinsko financira iz Evropskega socialnega sklada. Za njegovo nadaljevanje bo v tekoči finančni perspektivi do leta 2020 skupaj potrebnih okoli 23 milijonov evrov, od tega bi moralo ministrstvo prispevati 15 odstotkov sredstev.

Razvojne agencije želijo letos realizirati še eno usposabljanje s 120 udeleženci, ki bi ga financirali iz ostankov sredstev pretekle perspektive. V naslednjih letih pa bi v vsaki regiji izvedli po tri usposabljanja, kar pomeni, da bi bilo do leta 2020 vključenih 1920 udeležencev.

Program bi moral ostati tudi sestavni del aktivne politike zaposlovanja. "Skoraj 2000 brezposelnim mladim bi s tem ponudili odlično priložnost, hkrati pa bi bila to pomembna spodbuda podjetništvu in odpiranju novih delovnih mest," je poudarila Baloh Plahutnikova.

Ob tem je opozorila tudi na visoko finančno učinkovitost projekta. Že v času izvajanja programa se davki in prispevki od plač udeležencev namreč stekajo v državni proračun, vložek v izvajanje programa pa se povrne prej kot v treh letih.

A težava je po besedah predstavnikov agencij v neodzivnosti ministrstva za delo. "Pogovori z ministrstvom tečejo že od marca. Predvsem smo predlagali, da se še letos najdejo sredstva za četrto skupino mladih in da se v novem izvedbenem načrtu, ki ga morajo pripraviti za leti 2015 in 2016, opredelijo sredstva za izvajanje projekta v naslednjem programskem obdobju," je za STA pojasnila direktorica regionalne razvojne agencije za Koroško Karmen Sonjak. Od ministrstva pričakuje, da bo odločitev sprejelo hitro, saj se čas za črpanje sredstev iz prejšnjega programskega obdobja izteka.

Novinarske konference se je udeležil tudi direktor območne službe Ljubljana na Zavodu RS za zaposlovanje Jurij Snoj. Kot je poudaril, je program zanje zelo pomemben, saj znižuje brezposelnost in spodbuja rast, mladi pa si lahko sami ustvarijo delovna mesta tako, da ustanovijo podjetje.

Da dobre alternative programu praktično ni, pa je poudaril Franc Jamšek, eden od mentorjev mladih podjetnikov. "Mladi ne pridobijo samo podjetniškega znanja, ampak tudi razvijejo osebnost. Da se znajdejo v tem turbulentnem okolju, ki ne zgleda najbolj perspektivno," je dejal.

Program Podjetno v svet podjetništva visoko izobraženim mladim brezposelnim omogoča, da v spodbudnem okolju razvijajo svoje podjetniške ideje ter si pridobijo znanja in veščine, potrebne za njihovo uresničitev. Projekt je leta 2010 zasnoval in z izvajanjem v Zagorju ob Savi pričel Regionalni center za razvoj, v letu 2013 pa je program potekal že po vsej Sloveniji.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava