gospodarstvo

Nov zaplet pri izbiri izvajalca akumulacije HE Brežice

5.6.2015 | 11:40 | STA, M. M.

Vizualizacija HE Brežice (Foto: HESS, arhiv DL)

Vizualizacija HE Brežice (Foto: HESS, arhiv DL)

Krško, Brežice - Družba CGP iz Novega mesta se je pritožila na odločitev na podaljšanem razpisu, da naj bi akumulacijski bazen z visokovodnim razbremenilnikom za hidroelektrarno Brežice gradil Riko. V krškem podjetju Infra, ki je zadolženo za infrastrukturna dela pri gradnji spodnjesavskih hidroelektrarn, menijo, da bi izvedbene roke še lahko ujeli.

V Infrini pravni službi so povedali, da se je novomeški CGP brez partnerjev konzorcija, ki so ga oblikovali za omenjeno gradnjo, pritožil na izbor Rika. Po poročanju Dela, naj bi bili Rikovi izkazi nezadostni, kar pa po zagotovilih Infre ne drži.

V Infri so dodali, da naj bi Riko včeraj prejel revizijski zahtevek družbe CGP, zdaj pa se lahko v treh delovnih dneh izreče glede omenjenih očitkov. V Krškem Rikov odgovor pričakujejo v četrtek, 11. junija, nato pa se bodo morali v 20 dneh odločiti, kako bodo ravnali glede omenjenega zahtevka CGP.

V Infri zagotavljajo, da bodo pohiteli. Če se CGP z odločitvijo Infre, ki se vnovič nagiba v smer Rika, ne bo strinjal, pa lahko zahteva še mnenje državne revizijske komisije. Rok za njeno odločitev bi bil novih 15 dni, komisija pa si ga lahko tudi podaljša.

Podpis pogodbe z izbranim izvajalcem naj bi se zato po najbolj optimističnih pričakovanjih zavlekel do sredine julija, z gradnjo pa bi potem lahko začeli šele zgodaj jeseni, še ocenjujejo v Infri. To je sicer tudi zadnji rok, s katerim pri gradnji hidroelektrarne Brežice naj ne bi prišlo do nepopravljive zamude.

Kot je znano, ta lahko družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi mesečno povzroči do pol milijona evrov izgube, hkrati pa bi z dodatno zamudo zamudili rok za izvedbo del, ki jih lahko izvedejo le ob prihodnjem remontu krške nuklearke oz. ob njenem mirovanju. V nuklearki remont praviloma izvajajo ob koncu vsakega gorivnega cikla na vsako poldrugo leto.

Ponudbe, ki so prispele na marca podaljšani razpis za gradnjo akumulacijskega bazena z visokovodnim razbremenilnikom za HE Brežice, so v Infri odprli 9. aprila. Prejeli so dve, zahtev za revizijo takrat niso dobili.

Oba ponudnika sta se za omenjeno gradnjo potegovala že ob novembrskem razpisu. Riko je ponudbo z novembrskih nekaj manj kot 70 milijonov evrov brez davka znižal na 65,7 milijona evrov, skupina ponudnikov z vodilnim partnerjem CGP pa bi dela opravila za nekaj manj kot 77 milijonov evrov brez davka. Prva ponudba skupine, v kateri so še krški Kostak in velenjski RGP, je brez davka znašala nekaj manj kot 78 milijonov evrov.

Infra je sicer na novembra lani objavljeni razpis dobila dve ponudbi in pritožbe treh izvajalcev, ki se na razpis niso prijavili. Glede na zahteve državne revizijske komisije so nato razpisno besedilo v zahtevanih delih popravili in razpis podaljšali do 8. aprila.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava