kolesarstvo

FOTO: Pibernik v Mirni Peči do druge majice državnega prvaka, Per do majice med ml. člani

28.6.2015 | 19:45 | STA

Per je osvojil naslov državnega prvaka do 23 let

Per je osvojil naslov državnega prvaka do 23 let

Pibernik je v Mirni Peči v finišu ugnal Fajta in še drugič postal prvak Slovenije.

Pibernik je v Mirni Peči v finišu ugnal Fajta in še drugič postal prvak Slovenije.

FOTO: Pibernik v Mirni Peči do druge majice državnega prvaka, Per do majice med ml. člani
Foto: B. B.

Foto: B. B.

Mirna Peč - V Mirni Peči je naslov državnega kolesarskega prvaka v cestni dirki osvojil Luka Pibernik, kolesar italijanskega Lampreja. Po 178,3 km je v zadnjih metrih ugnal Kristjana Fajta iz Adrie Mobila, s katerim sta bila v begu večino dirke.

Kolesarji v članski kategoriji in mlajši člani so morali premagati 15 krogov, vsak je bil dolg 11,9 km. Na Dolenjskem se je zbrala vsa slovenska kolesarska elita, manjkal pa je zmagovalec dirke po Švici in trenutno peti kolesar na svetu Simon Špilak.

Kljub temu so bili na dolenjskih cestah zmagovalec pete etape dirke po Italiji Jan Polanc, eden najboljših sprinterjev sveta Luka Mezgec, nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani Matej Mohorič, Janez Brajkovič, Kristijan Koren, Borut Božič, Grega Bole … Zvezdnikom so se zoperstavili novomeški kolesarji iz Adrie Mobila z zmagovalcem letošnje dirke po Sloveniji Primožem Rogličem na čelu. Takšne konkurence na slovenskih DP verjetno še ni bilo, kar je bil obet za pravi spektakel.

Kmalu po startu se je v pobeg podala peterica, od katerih sta najdlje vztrajala Kristjan Fajt in Luka Pibernik. Po dveh urah in pol dirkanja so se v lov podali najprej Mohorič, nato še Božič in državni prvak v vožnji na čas Tratnik, pa tudi Bole, ki pa je od trojke prvi odpadel.

Do konca sta na čelu dirke vztrajala Pibernik in Fajt, v zadnjem krogu oba poizkušala z neuspešnimi pobegi, na koncu pa je več moči zbral Pibernik, ki je osvojil drugi naslov prvaka. Prvič je zmagal leta 2013, takrat še v dresu Radenske.

"Proga je bila res težka, odločili smo se, da takoj napadem. Cel dan je šlo, kolikor je šlo. Vesel sem, da nam je uspelo priti do konca. Malo je bilo krize. Ko so prišli zasledovalci na minuto, takrat sem dal vse od sebe. Uspelo mi je povečati na minuto in pol. Takrat so očitno obupali. Zadnja dva kroga sem taktiziral, uspelo mi je," so bile prve besede Pibernika.

"Pet krogov pred ciljem sem videl, da je v krizi. Nisem smel napasti, ker je bilo preveč do cilja. Zadnji krog sem poizkusil, nisem imel dovolj moči, da bi šel sam. Vse sem stavil na sprint. Očitno sem dobro ocenil," je še dodal 21-letnik.

Majico prvaka med mlajšimi člani je osvojil David Per iz Adrie Mobila.

Že opoldan je članska prvakinja postala Polona Batagelj iz ekipe BTC City Ljubljana, za katero je to šesti naslov po vrsti.

Med starejšimi mladinkami je zmagala Katja Jeretina (BTC City Ljubljana), med starejšimi mladinci Tilen Finkšt (Radenska), med mlajšimi mladinci pa Nik Čemažar (Sava Kranj).

‹ nazaj

Galerija (17)

dp mirna pec 2015 01
dp mirna pec 2015 02
dp mirna pec 2015 03
dp mirna pec 2015 04
dp mirna pec 2015 05
dp mirna pec 2015 06
dp mirna pec 2015 07
dp mirna pec 2015 08
dp mirna pec 2015 09
dp mirna pec 2015 10
dp mirna pec 2015 11
dp mirna pec 2015 12
dp mirna pec 2015 13
dp mirna pec 2015 14
dp mirna pec 2015 15
dp mirna pec 2015 16
dp mirna pec 2015 17

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava