kronika

Po celonočnem popivanju do smrti zbil pešca

6.7.2015 | 09:05 | M. M.

Elvis Buljubasić (Foto: arhiv Svet24)

Elvis Buljubasić (Foto: arhiv Svet24)

Kočevje, Ljubljana - Ker je 28-letni Elvis Buljubašić iz Kočevja na zebri do smrti zbil dva pešca, je minuli petek sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Tožilstvo mu očita predrzno vožnjo v prometu.

Kot je poročal Svet24, se je obtoženi 24. julija leta 2010 okoli pol druge ure popoldne močno vinjen peljal s svojim avtomobilom renaultom cliom po glavni cesti iz središča Kočevja. Na Kolodvorski cesti je na prehodu za pešce najprej trčil v 39-letnega Nebija Dulaka in nato v leto dni starejšega Reshada Bektashija. Enega je vrglo na pokrov motorja avtomobila, drugega pa okoli 50 metrov naprej na zelenico dvorišča ob cesti. Nesrečnika sta umrla na kraju nesreče. Voznika je po trčenju zaneslo s ceste ter je zadel v ograjo in drevo. Iz zverižene pločevine so ga rešili gasilci. V nesreči jo je odnesel z lažjimi poškodbami.

Dulak in Bektashi sta prihajala iz Kosova in sta pri nas služila kruh kot gradbena delavca. Njuna prezgodnja smrt je za sabo pustila sedem lačnih ust, prvi je imel dva otroka, drugi pa pet. Voznik bi lahko pokosil še njunega sodelavca Redžeta K. Ta se je namreč skupaj z njima odpravil z gradbišča, a se je za kratek čas ustavil v trgovini. Medtem sta njegova sodelavca nadaljevala pot in tragično končala pod kolesi clia.

Kot poroča Svet24, je izvedenka dr. Majda Zorec Karlovšek ugotovila, da je imel Buljubašić v krvi kar 2,1 promila alkohola. Kot je zapisala v svojem mnenju, voznik s tako visoko koncentracijo alkohola v krvi je absolutno nesposoben za vožnjo. Tragedijo je pod drobnogled vzel še izvedenec cestnoprometne stroke Ivan Kambič. Ta je ocenil, da je voznik v času prometne nesreče vozil s 60 do 70 kilometri na uro in pred trkom v pešca najverjetneje ni zaviral. Ko je prvi pešec stopil na zebro, je bil Buljubašić z avtomobilom oddaljen od 66 do 78 metrov, v primeru drugega pešca pa od 53 do 62 metrov, kar je bilo dovolj daleč, da sta pešca začela varno prečkati cestišče. Po mnenju izvedenca slednja nista v ničemer prispevala k nastanku nesreče. Poleg tega je še ocenil, da bi voznik lahko preprečil prometno nesrečo, če bi vozil s hitrostjo do 40 kilometrov na uro, v treznem stanju in pravilno po svojem pasu (Buljubašić naj bi pred trkom prehiteval kolono vozil oziroma sekal smer vožnje).

Obtoženi je v petekzatrdil, da se nesrečnega dogodka ne spomni. Edino, kar mu je ostalo v spominu, je, da je noč pred tem popival s prijateljem Aleksandrom Nagičem, družbo jima je delal še Primož Malnar, ki pa ni dvigoval kozarcev. Med druženjem se je trojici porodila ideja, da se odpravijo na Krk. A namero so jim preprečili na meji, saj Malnar, ki je vozil Buljubašićev avto, pri sebi ni imel vozniškega dovoljenja. Zato so se mladeniči odpeljali nazaj domov. Buljubašićeva prijatelja sta legla k počitku, on pa na sodišču ni znal pojasniti, kaj je počel od vrnitve domov okoli devet ure do pol druge ure popoldne. Ve le, da je pred nesrečo zavil v lokal, naročil pivo, a ga ni spil do konca. Po njegovih besedah je imel čuden okus in celo sumi, da mu je nekdo nekaj podtaknil v pijačo. Da se je zgodila nesreča, je izvedel šele v bolnici.

Sojenje se bo nadaljevalo konec avgusta z zaslišanjem prič. Sodišče bo k sodelovanju povabilo še izvedenca za psihiatrijo, ki bo ocenil obtoženčevo prištevnost v času nesreče, še poroča Svet24.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava