kronika

Huda ura v Posavju - podrta drevesa, razkrite strehe, toča, plaz in strela

24.7.2015 | 07:00 | M. K.

Simbolična slika (Foto: arhiv DL)

Simbolična slika (Foto: arhiv DL)

Včerajšnje nevihte so povzročile precej nevšečnosti po vsej državi. V naši regiji je bilo najhuje v Posavju, od koder poročajo o podrtih drevesih in prometnih znakih, razkritih strehah, zalitih kleteh, tudi o toči in plazovih ter udaru strele. V nadaljevanju povzemamo poročilo Regijskega centra za obveščanje:

Močan veter

Ob 17.03 sta podrti drevesi padli na avtomobil. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so drevesi odstranili. Ob 20.28 so delavci CGP Sevnica v naselju Dolenji Boštanj popravili prevrnjen cestni znak in na cesti Impoljca-Zavratec odstranili vejevje.

Na območju občine Brežice je zaradi močnega vetra bilo podrtih več dreves. V času od 17.05 so pri odstranjevanju le-teh posredovali delavci CGP Brežice in KOP Brežice v naseljih Dečno selo, Cundrovec, Kapele, Artiče in Dobrava. Gasilci PGD Rakovec so odstranili drevo v naselju Jereslavec, gasilci PGD Dečno selo pa v naselju Dečno selo.

Ob 17.45 so posredovali gasilci PGD Veliki Kamen, v kraju Veliki Kamen, občina Krško, kjer je prišlo do razkritja strehe na počitniških hiški, v izmeri 9 x 7 metrov. Gasilci so odstranili premočeni tervol ter zasilno prekrili streho s folijo.

Ob 19.13 je v Krškem močan veter razkril delavnico v izmeri šestdeset kvadratnih metrov kritine. Gasilci PGE Krško in PGD Leskovec pri Krškem so začasno pokrili streho s folijo in kritino. Ob 19.15 je v naselju Kremen, zaradi močnega vetra, padlo drevo na cestišče, odstranili so ga gasilci PGE Krško, ob 21.38 pa so cestišče in ostalo vejevje pospravili še dežurni pri CGP Krško.

Ob 3.37 se je na relaciji Velika vas-Straža pri Raki, občina Krško, kot posledica sinočnjega neurja, na cesto podrlo drevo, ki je oviralo promet. Posredoval je dežurni pri podjetju Kostak Krško, ki je drevo razžagal in odstranil.

Poplave

Ob 16.48 je v naselju Stari Grad, občina Krško, voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGE Krško so izčrpali okoli deset kubičnih metrov vode.

Ob 17.24 so gasilci PGD Sevnica prečrpavali vodo v tovarni Lisca v Sevnici in na Policijski postaji v Sevnici.

Ob 17.58 so gasilci PGD Brežice opravili v mestu Brežice več intervencij. Na Bohoričevi in Gradnikovi, so opravili preventivni pregled, na Čopovi ulici pa so poplavljeno klet očistili stanovalci ob pomoči sosedov. Na Dalmatinovi, Maistrovi in v naselju Trnje so iz kletnih prostorov treh stanovanjskih hiš izčrpali meteorno vodo. V trgovskem centru Intermarket so uporabili avto lestev in pregledali streho objekta, ker je meteorna voda tekla v več trgovin zgornjega nadstropja.

Ob 18.10 se v naselju Arnovo Selo gasilci PGD Pohanca opravili preventivni objekt stanovanjskega objekta, kjer je meteorna voda grozila, da bo zalila kletne prostore, vendar intervencija ni bila potrebna.

Ob 18.14 so gasilci PGD Brežice okolica črpali meteorno vodo iz kletnih prostorov večstanovanjskega objekta na Opekarski ulici in Ulici Stanka Škalerja v Brežicah.

Ob 18.17 so gasilci PGD Brežice okolica črpali meteorno vodo iz stanovanjskega in kletnega prostora enostanovanjske hiše na Cesti bratov Cerjakov v Brežicah. Izčrpali so okoli šestdeset kubičnih metrov vode.

Ob 18.17 so gasilci PGD Bukošek posredovali v Brežicah, v Domu upokojencev, kjer je meteorna voda zalila kletne prostore in dovozno pot. Gasilci so izčrpali od deset do štirideset cm vode. Nadaljnje ukrepe bodo izvajali zaposleni sami.

Ob 18.41 so v naselju Artiče gasilci PGD Pohanca na osnovni šoli Artiče očistili strešne žlebove in očistili stopnišče, da je meteorna voda odtekla.

Toča

Okoli 18. ure je med neurjem, ki se je razbesnelo nad Brežicami z okolico, med dežjem padala toča debeline graha. O morebitni škodi na kmetijskih in ostalih površinah ni poročil.

Plaz

Ob 19.15 je na relaciji Sevnica-Dol. Brezovo, občina Sevnica, zemeljski plaz zasul del ceste. Delavci CGP Sevnica so zemljino odstranili.

Prekinitve z električno energijo

Ob 19.07 je na območju TP Globoko, občina Brežice, prišlo do izpada električne energije. Več okoliških naselij je ostalo brez elektrike. Dežurni delavci Elektra Celje so okvaro, ki je bila posledica neurja, ob 20.30 odpravili.

Udari strel

Ob 18.06 je na železniškem prehodu v Gornjem Lenartu, občina Brežice, udarila strela v napeljavo za dviganje in spuščanje zapornic. Okvaro so odpravili delavci železnice ob 21.30.

Nekaj podrtih dreves tudi na Dolenjskem

23. 7. 2015 ob 15.49 je močan veter podrl drevesi na cestah Otočec-Kronovo in Mali Slatnik-Veliki Slatnik v občini Novo mesto. Drevesi so odstranili delavci CP Novo mesto in poklicni gasilci GRC Novo mesto.

23. 7. 2015 ob 17.01 je podrto drevo oviralo promet na cesti Čatež-Gabrovka v občini Trebnje. Dežurni delavec CP Trebnje je drevo razžagal in odstranil.

S helikopterjem v UKC

Včeraj ob 8.53 je iz Zdravstvenega doma Črnomelj dežurna ekipa reševalcev Helikopterske enote NMP in posadka s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava