dolenjska

Srečanje konjenikov na Krtini

26.7.2015 | 13:00 | J. S.

Turistično konjeniško društvo Krtina je tudi letos pripravili tradicionalno krtinsko deteljico. (Foto: J. S.)

Turistično konjeniško društvo Krtina je tudi letos pripravili tradicionalno krtinsko deteljico. (Foto: J. S.)

Srečanje konjenikov na Krtini

Krtina pri Šentlovrencu - Turistično konjeniško društvo Krtina je včeraj pripravilo že 11. Krtinsko deteljico, na kateri se je letos zbralo okrog 20 konjenikov. Prirediteljem jo je vnovič nekoliko zagodlo vreme, saj se je tik po blagoslovu razbesnela nevihta, kar pa ni ustavilo tekmovalcev, da se ne bi pomerili v tradicionalnem snemanju štiriperesne krtinske deteljice v galopu, spretnosti, po kateri se tudi imenuje prireditev.

Tako kot vsa leta doslej so konjeniško prireditev pripravili na t. i. Krtinskem otoku, kjer so se zbrali konjeniki iz različnih društev, poleg domačih še iz Radohove vasi, Čateža, Velike Loke, Hudej in Temeniške doline. Domači župnik Jože Erjavec je najprej opravil blagoslov, ko se je besnenje narave umirilo, pa so dogajanje nadaljevali s tekmovanjem.

V snemanju krtinske deteljice se je najbolje odrezal Marjan Drčar, na drugo mesto se je uvrstil Damjan Povhe, tretja pa je bila Sara Kovačič. Čeprav je bilo zaradi nestanovitnega vremena obiskovalcev nekoliko manj, kot so bili vajeni doslej, zabave ni manjkalo, med drugim so se udeleženci pomerili tudi v metanju podkve in drugih zabavnih igrah.

Krtinska deteljica se je sicer pred desetletjem razvila iz pobude, da bi pripravili blagoslov konj in konjenikov ter z leti iz vsega nekaj udeležencev prerasla v večjo prireditev, na kateri se je že zbralo tudi 80 konjenikov. Čeprav udeležba nekoliko upada, večkrat je bilo nenaklonjeno tudi vreme, bo domače društvo vztrajalo pri pripravi dogajanja, pravi predsednik Turistično konjeniškega društva Krtina Alojz Rajnar.

‹ nazaj

Galerija (12)

Krtinska deteljica 001
Krtinska deteljica 002
Krtinska deteljica 003
Krtinska deteljica 004
Krtinska deteljica 005
Krtinska deteljica 006
Krtinska deteljica 007
Krtinska deteljica 008
Krtinska deteljica 009
Krtinska deteljica 010
Krtinska deteljica 011
Krtinska deteljica 012

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava