avto moto

Prosenik s smolo na Japonskem

29.7.2015 | 18:45 | M. M.

Foto: Primož Valenčič

Foto: Primož Valenčič

Trebnje - Minuli konec tedna je bila na Japonskem druga dirka za World Endurance Championship 8h Suzuke. Dirka velja za eno najbolj prestižnih dirk v koledarju, saj se je vsako leto udeležijo znana imena, med njimi je tudi Trebanjec Janez Prosenik s francosko ekipo Team Flembbo pod številko 46. Spodaj objavljamo poročilo s tekme, ki so ga poslali iz Prosenikove ekipe:

Tokrat so nam postregli s poslastico in pripeljali Casey Stonerja, ki je vozil za ekipo MuSHASI #634, prišla sta tudi Moto GP voznika Pol Espargaro in Bradly Smith, ki sta vozila skupaj za Kat Nakasuga za Yamaha Factory Team #21. Za Hondo F.C.C. je vozil Dominic Aegerter. Poleg še vseh stalnih znanih imen pa nas je obiskal tudi igralec Keanu Reeves in predstavil svoj nov motor.

Ves cirkus se je začel v četrtek s prostimi treningi, na katerih je ves dan padal dež, tako da od treningov ni imel nihče prav veliko.

Nato so se v petek dopoldne začele prve kvalifikacije, na katerih pa ekipa Prosenika ni imela sreče, saj je že v začetku kvalifikacij njegov sotekmovalec Laurent razbil motor do neprepoznavnosti, zaradi padca pa je ekipa v nadaljevanju imela močne težave s pregrevanjem motorja. To je ekipo stalo kar nekaj štatnih mest, saj kvalifikacij niso mogli dokončati do konca in so si za nedeljsko tekmo priborili komaj 62. štartno mesto.

Prvo startno pozicijo so si z rekordom proge privozili vozniki Yamaha factory Racing Teama, drugi so bili Team Green #87, ekipa MuSHASI #634 pa je dirko začela s tretjega štartnega mesta.

Prosenik s smolo na Japonskem

Nedeljska 8-urna dirka se je pričela ob 11.30 po lokalnem času in je potekala pred več kot 68.000 gledalci.

Za Team Flembbo je dirko pričel Italijan Emiliano Belluci in po eni uri ekipo pripeljal do 50. mesta, nato je bila menjava in je na motor šel Prosenik in po 1,3 ure vožnje ekipo povzdignil na 28. mesto. Zatem je šel na motor Francoz in po 15 minutah je bilo sanj o dobri uvrstitvi konec, saj je zopet padel in razbil motor.

Nato so mehaniki imeli zahtevno delo, da so popravili motor in da je ekipa lahko nadaljevala vožnjo. Po pol ure v boksih je tako ekipa padla nazaj na 53. mesto. Nadaljevanje je potekalo kar normalno, kljub temu da se je motor prekomerno pregreval. Na koncu je tako ekipa Team Flembbo prilezla do 42. mesta in do konca tekme tam tudi ostala.

Zmagala je ekipa Yamaha Factory racing z 204 prevoženimi krogi, druga je bila ekipa Honda F.C.C #778, tretja pa Team Kagayama na Suzukiju (vozniki imajo skupaj 100 let).

Naslednja dirka za World Endurance Chamiponship bo malo bližje. in sicer čez tri tedne v Nemčiji na dirkališču Oschersleben, kjer bo prav tako potekala 8-urna preizkušnja in bo Team Flembbo moštvo imelo priložnost, da popravi rezultat z Japonske.

‹ nazaj

Komentarji (1)

29.7.2015Oceni./../... 
...čestitka...pet in devet je štirinajst _ 5 _

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava