novice

V humanitarnih organizacijah se že pripravljajo na začetek pouka

30.7.2015 | 21:25 | STA, M. M.

Foto: L. M., arhiv DL

Foto: L. M., arhiv DL

Ljubljana - V humanitarne organizacije prihaja poleti po pomoč nekoliko manj ljudi kot običajno. Otrokom iz socialno šibkejših družin omogočajo brezplačne počitnice, z različnimi akcijami pa zbirajo tudi šolske potrebščine, ki jih bodo potrebovali po počitnicah.

Rdeči križ Slovenije (RKS) spodbuja prejemnike pomoči, da si pomagajo tudi sami, in številni v tem letnem času sami pridelajo zelenjavo. Tako med počitnicami po pomoč prihaja nekaj manj ljudi, je povedala Mirjana Jarc iz RKS.

V poletnih mesecih omogočajo tedenske brezplačne počitnice otrokom iz socialno šibkejših okolij, pravi. V letih od 2011 do vključno 2014 so tedenske brezplačne počitnice omogočili skupaj več kot 5000 otrokom in več kot 1100 starostnikom iz socialno šibkejših okolij po vsej Sloveniji.

V vseh njihovih humanitarnih centrih je trenutno dovolj enotnih prehranskih paketov. Predvsem otrokom pa želijo ponuditi več sadja in zelenjave ter kakšen posladek, je povedala Jarčeva.

V območnih organizacijah zbirajo sredstva za šolske potrebščine, v Novem mestu pa tudi za štipendije.

Pri nakupu šolskih potrebščin so lani pomagali več kot 5600 otrokom iz socialno ogroženih družin, v ta namen pa prispevali sredstva v višini skoraj 150.000 evrov. Polovico teh sredstev je RKS zagotovil iz sredstev Tedna RK.

Slovenska karitas je konec junija začela dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo in do zdaj so zbrali 107.000 evrov. Otroci pa so v akciji Pokloni zvezek, ki je v 270 šolah in več kot 90 vrtcih potekala v maju, za svoje socialno ogrožene vrstnike zbrali več kot 25.000 zvezkov. Dodatno je društvo H.O.P.E. prispevalo 20.000 zvezkov, je povedal Peter Tomažič iz Slovenske karitas.

Tako imajo skupaj z zbranimi zvezki na škofijskih karitas preko 50.000 zvezkov, ki jih bo Karitas razdelila socialno ogroženim otrokom v avgustu.

Dober odziv pričakujejo tudi pri darovanju preko SMS sporočila ZVEZEK1 ali ZVEZEK5 na 1919. Zbiranje denarnih sredstev in zvezkov bodo nadaljevali tudi v avgustu.

V lanskem letu so s šolskimi potrebščinami pomagali več kot 12.000 otrokom.

Karitas sicer trenutno nudi pomoč v hrani več kot 106.000 ljudem. Skupaj z drugimi oblikami pomoči, denimo pomočjo starejšim, letovanji socialno ogroženih družin, otrok in starejših ter programi za otroke, pa v svoje programe vključuje preko 158.300 uporabnikov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava